Omdat ik zoveel yoga doe (4-5 keer per week), is het eigenlijk gek dat ik er niet meer over schrijf. Ik vind het ook ontzettend fijn en op heel veel punten verrijkend; nog een reden dat het raar is er niet meer over te schrijven. Bij deze tackel ik dus al die gekkigheid; en hierbij weer een yoga-blog! Speciaal met een beschrijving van alle yoga-scholen, lessen en teachers in Den Haag die ik fijn vind, én waarom. Ik vind het zelf heel fijn verschillende soorten yoga te doen, omdat ze elkaar aanvullen.

Een royaal en kleurrijk yoga-pallet in Den Haag

Wil je yoga in Den Haag ervaren met álle kleurrijke facetten die in yoga naar voren kunnen komen? Dan adviseer ik je een paar yoga-lessen uit te proberen bij Jacqui Howles van Sunshine Yoga in Den Haag. Bij Jacqui komt yoga in zijn rijke volledigheid naar voren. Als je bij wierook en mantra-zingen afhaakt, dan is deze plek misschien niet voor jou. Maar ben je open minded, wil je graag nieuwe dingen ervaren en uitproberen? Jacqui geeft allerlei verschillende soorten yoga-lessen (van yin tot hatha en vinyasa-flow), die altijd verrijkt worden met ofwel heilzame ademhalings-oefeningen, massages, inspiratiekaarten, mantra’s, spannende verhalen over godinnen,  rake en persoonlijke verhalen over persoonlijke groei, en de heerlijke grappen die Jacqui tussendoor maakt. Zelfliefde, humor en menselijkheid staan voorop in deze gezellige en levendige lessen.

Helemaal thuiskomen bij jezelf 

Sport je al genoeg, en heb je juist behoefte aan een wat zachtere yoga-les? Zoek je naar meer ontspanning of wil je leren aarden en helemaal in je lijf zakken? Persoonlijk vind ik het allerfijnste talent van yoga teacher Simone van Wake-Up Yoga dat ze je via haar lessen weer helemaal bij jezelf laat komen. Na een les voel ik veel beter wat ik nodig heb, hoe ik me voel, hoeveel energie ik heb en… dat ik een lijf heb. 😉 Soms vergeet je dat een beetje als je veel in je hoofd zit. Waar Jacqui’s aanpak levendig, expressief en uitbundig is als de zon, ervaar ik Simone’s manier van yoga geven als de maan: zacht, rustig, gentle en meer op je innerlijke wereld gericht. Het is allebei heerlijk. Het is dus net waar je zelf op dat moment behoefte aan hebt. Daarom is het zo leuk dat er zoveel docenten en les-soorten zijn! Voor ieder wat wils in deze stad die inmiddels bol staat van de yogascholen.

Topsport bij 40 graden: Bikram yoga

Zoek je een flinke work-out en deins je niet terug voor tropische temperaturen, terwijl je in een redelijk hoog tempo een pittige serie asana’s uitvoert? Dan zou je Bikram Yoga in Den Haag  kunnen proberen, om je yoga-ervaringen-waaier uit te breiden. De les is altijd dezelfde sequentie van 28 houdingen die twee keer herhaald worden. Saai? Nee, gek genoeg is het dat totaal niet. Omdat je eindeloos veel instructies aangereikt krijgt tijdens de oefeningen, die je sowieso op tig punten áltijd kunt verdiepen. Mentaal en fysiek. Er blijft steeds iets te leren en te verfijnen. Er zijn veel goede docenten, en daarvan is Kelley mijn persoonlijke favoriet in deze school. Ik voel me vaak als herboren na de les. Het is best zwaar, maar zeer bevredigend. De lessen zijn geschikt voor beginners en gevorderden.

Power-yoga bij Tim in Scheveningen

Helder Yoga is een relatief nieuwe yoga-school in Den Haag (in Scheveningen eigenlijk, bij de Haven). Er worden diverse soorten lessen gegeven, maar zelf volg ik regelmatig de power-yoga lessen van Tim. Hij is supportive en optimistisch en moedigt met een lach aan om steeds net even dat stapje extra te nemen. Zonder dat je over je grenzen gaat natuurlijk, want dat hoort juist niet bij yoga. Tim voelt die scheidslijn heel goed aan; daagt je wel uit, maar in vol respect voor de grenzen van je lijf. Die overigens elke dag anders kunnen zijn. Na deze les, die vol zit met uitdagende asana’s, chaturanga’s en planks, heb je ook echt het gevoel dat je een work-out hebt gedaan. Heerlijk! Tim geeft ook bij Samudra Yoga in Den Haag les.

Sivananda-yoga Bij Saktiisha

Mijn naamgenootje Sanne heeft net als ik een Sivananda yoga-opleiding in India gevolgd. De lessen duren wat langer (dus het moet wel passen in je agenda natuurlijk) en bevatten zowel meditatie, ademhalingsoefeningen (pranayama), asana’s op een hatha manier en mantra-zingen. Sanne geeft deze lessen op een heel fijne manier vind ik. Rustig, ontspannen en met heel veel aandacht. Omdat alles erin zit, voel ik me na de les ook echt verrijkt weer. Het is niet echt een work-out, maar er zit altijd een stevig rondje zonnegroeten in, en een serie van extra asana’s die steeds elkaars tegenpool zijn. Ze geeft de Sivananda yoga-les o.a. bij Saktiisha Yoga in Den Haag. Bij Saktiisha zijn overigens veel meer soorten yoga te volgen, bij diverse yogadocenten. Maar dit is een van mijn persoonlijke favorieten.

Vinyasa-flow of Gentle flow bij Balansz

Bij Balansz Yoga in Den Haag kun je niet alleen terecht op drie locaties (en twee in Rotterdam); ook bij een heleboel verschillende teachers en soorten lessen. Dat vind ik fijn aan deze school; het gevarieerde aanbod. Waardoor ik altijd wel een of twee lesjes in de week kan bijwonen. Vaak doe ik dan o.a. een Vinyasa yoga-les. Dit is een dynamische vorm van yoga waarbij de asana’s uitgevoerd worden op het ritme van de ademhaling. De ‘flow’ die hierdoor ontstaat, geeft inspanning, ontspanning en geestelijke rust. Hot Yoga doe ik hier ook graag. De docenten bij wie ik het liefst mijn yoga-lessen volg: Angelique, Bente, en Emma. Maar ook hier zijn veel goede docenten, en iedereen heeft eigen voorkeuren natuurlijk. Dus probeer het vooral uit. 🙂

Recentelijk ontdekt yoga-pareltje

Ik aarzelde om deze spot te noemen, omdat ik hem zelf nog niet zo goed ken. Maar ik doe het toch maar, want ik vond het persoonlijk wel direct een yoga-pareltje. En wel om het volgende: in de meeste yoga-lessen staan de asana’s centraal. Of ze hebben in elk geval een behoorlijk dominante positie in een les. Een van de yoga-aspecten die vaak relatief minder tijd krijgen is meditatie. In de lessen bij Natasja van Bliss Soul is dit anders. Zij besteedt naar eigen zeggen juist steeds meer tijd aan meditatie, en minder tijd aan asana’s. Zo kan het zomaar gebeuren dat je een halfuur lang in een heerlijke geleide meditatie wordt meegenomen. Hoe langer je achter elkaar mediteert, hoe groter de effecten. Natasja is van plan om die meditaties in haar lessen uit te bouwen in tijd, en ik ben er dan heel graag bij. I love it! Op basis van wat ik nu weet zie ik het als een aanrader wanneer je van rustige lessen en meditatie houdt.

Weet je niet welke yoga in Den Haag  je moet kiezen?

I know, er is ontzéttend veel. En ik kan er eindeloos over door blijven schrijven, maar toch zegt het je zoveel meer wanneer je de yoga zelf ervaart. Wat voor mij fijn werkt, hoeft niet per se bij jou te passen. Ik doe nu 13 jaar yoga en er verandert nog steeds veel. Heb je inderdaad zin om een aantal verschillende yoga-lessen uit te proberen? Zelf heb ik een abonnement bij Onefit. Daarmee kun je maximaal 60 lesjes per maand doen in je eigen stad. In Den Haag zijn er een kleine 80 verschillende locaties waar je kunt sporten. Wil je het een maand proberen met €20,- korting? Gebruik dan deze vriendenlink. Bovenstaande scholen zijn, op Sunshine Yoga na, allemaal aangesloten bij Onefit. Bij Sunshine Yoga kun je ook losse workshops boeken, ook voor beginners. Of een extra lange yogales boeken, ook als je geen lid van de school bent. Iedere genoemde school kun je natuurlijk ook zonder een Onefit-abonnement bezoeken; en daar lid worden waar het voor jou het beste past. Als je pas begint met yoga en niet goed weet wat er allemaal te doen is op dat vlak, kan in het uitproberen van verschillende dingen Onefit ondersteunen.  Mocht je daaruit een of twee vaste plekken vinden waar je het liefst komt, dan kan een abonnement bij die school zelf weer handiger zijn natuurlijk. Voor mij werkt het nu het beste met Onefit, omdat ik ook andere sporten op andere plekken doe, zoals Pilates, buikdansen en krachttraining.

Mocht je vragen hebben over yoga in Den Haag; stuur me gerust een berichtje. Enjoy het yogaën (yes, het is echt een werkwoord, haha)!