‘Jemig, het verbaast me dat ik élke keer dat ik bij je kom, wel iets heb wat aandacht vraagt,’ verzuchtte ik aan Jansje. De holistisch masseuse en wijze prachtvrouw bij wie ik regelmatig kom voor een holistische massage en bijkomend verdiepend gesprek. Toch is dat niet zo gek, dat leg ik zo uit.

Voelen in plaats van denken en analyseren

Het is vooral een voelend gesprek, waarin je uit je hoofd stapt en de gelegenheid krijgt om te ervaren wat er te voelen valt. Omdat ik nogal een denker ben, roept ze me regelmatig terug naar mijn gevoel. Het is opmerkelijk hoe bij mij gesprekken automatisch in eerste instantie een appèl doen op mijn ratio. Een vraag die me gesteld wordt, lijkt te drukken op het knopje in mijn innerlijke lift die me rechtstreeks naar de bovenkamer katapulteert. 🙂

Ik herinner me dat ik jaren geleden eens wat sessies deed bij een haptonoom, om rechtstreekser contact te leren hebben met mijn gevoel. In de eerste sessies, wanneer ze vroeg naar wat ik voelde, opende ik mijn antwoord steevast met: ‘Ik denk dat ik voel dat…’ Zo interessant! In de afgelopen jaren is dit al veel soepeler gegaan. Misschien is de ratio nog altijd mijn automatische eerste impuls, maar ik kan al veel sneller en makkelijker bij mijn gevoel komen, en erbij blijven. 

Om je gevoel te voelen, zak je uit je hoofd in je lijf

‘De gedachte laten we even de gedachte, en nu gaan we terug naar wat je hierbij voelt,’ zegt Jansje nog af en toe. Als ik haar hoor en erin meega (wat ik meestal doe, tot ik weer even afgeleid raak door gedachten), gaat er doorgaans een heel andere wereld open. Het helpt zó om hier bewust de tijd voor te nemen. Met name door het volle en ‘doenerige’ karakter van het dagelijks leven in Den Haag. Waarin het voelende aspect voor mezelf veel minder aan bod komt dan het rationele en actieve. Dit is dan ook direct het antwoord op mijn eigen opmerking aan het begin van dit blog.

Juist omdat tijdens de coaching die ik geef de aandacht op de ander gericht is. En daarna op bijbehorende administratie, marketing, SEO, social media, eten koken, het schoonmaken van de vloeren of het doen van de was. Het checken van de nieuwe Fitbit samen met mijn lief. Of appjes lezen vlak voor het boodschappen doen. Het fietstochtje naar de sportles. Opgevolgd door het rosé’tje met de oud-collega op het strand.

Waar is de tijd om echt te voelen? Je gevoel is ontzettend blij als je speciaal voor haar (zie het als een relatie: je lief wil ook tijd en aandacht) gelegenheid en tijd creëert. Zeker wanneer je dit niet van nature al doet.

Ruimte leren maken voor je gevoel: alleen of met wat hulp

Je kunt die ruimte om bij je gevoelswereld aanwezig te zijn ook in je eentje opzoeken. Meditatie bijvoorbeeld, helpt. In mijn eentje (en dan heel rustig) door de stad wandelen en naar oude gevels en de mooie begroeiing ervoor kijken helpt. Stil in de tuin zitten en naar de bloemen kijken helpt. De dode bloemblaadjes uit de Petunia’s plukken helpt ook. Langs de branding wandelen doet hetzelfde. Of schrijven over hoe het met me gaat. Net als vertragen in het algemeen op momenten waarop snelheid juist in de weg zit.

Het zijn de lege, stille ‘niets-moet-momenten’ waarop het gevoel zich aandient om doorvoeld te kunnen worden. Ik heb het ook in de yogalessen van Simone van Wake-Up Yoga in Den Haag. Inmiddels weet ik van te voren dat als ik een planning in gedachten heb voor ná de les van Simone, dat ik daar maar beter een flexibele mind set over kan hebben. Waarom? Omdat ik op de mat bij Simone pas écht heel goed voel hoe het met me gaat en wat ik nodig heb. Vanuit de diepere gevoelslaag van mijn zijn. Zo ontdek ik soms dat ik veel vermoeider ben dan mijn door de koffie verder geactiveerde en toch al doenerige geest gedacht had. Dit betekent dat de dag of avond er na een les bij Simone heel vaak anders uitziet dan gepland. Niet erg; alleen maar goed omdat de zelfzorg daardoor veel optimaler is.

Neem de tijd voor je gevoelswereld; het is zo belangrijk

Dit heb ik ook bij holistische massage. Precies dat. Soms grap ik dat ik blijkbaar altijd een ding heb om aan te werken. En dat is ook zo. Niet omdat ik niet goed ben zoals ik ben of een enorm ‘probleemgeval’ ben. Maar omdat er altijd oude of nieuwe stukjes in mij zijn die ofwel om heling vragen, of om verdieping of verruiming, door bijvoorbeeld een nieuw verlangen of idee te verkennen. Als mensen zijn we altijd in beweging; in groei. We stutten zelf ons groeiproces wanneer we genoeg tijd te nemen om het hele gevoelsstuk vaak genoeg te blijven verkennen. Zodat er niks opkropt en opstapelt, en het dus in ons kan blijven stromen. Zeker als we meer mentaal ingesteld zijn is dit nodig. En ook omdat we in een maatschappij leven waarin dit niet in de cultuur of gewoonten zit.

Uitzondering: soms kunnen we door omstandigheden in het moment zelf geen prioriteit geven aan het doorvoelen en verwerken van emoties. Omdat we zelf ergens middenin zitten, of er voor een ander grote nood aan de man is waarin je bijspringt. Of omdat we een auto besturen en ons hoofd bij het verkeer moeten houden. Dan is het ook mogelijk om later alsnog naar ons gevoel te gaan en het te verwerken, integreren en er eventueel een les uit te halen voor ons groeiproces. 

Uitnodigen en uitgenodigd worden in holistische massage

Tijdens de coaching bied ik mensen ook alle ruimte om hun gevoelswereld te verkennen. Zelf vind ik dit ook wat makkelijker met de hulp van een ander, en de ruimte, tijd en aandacht die de ander me ervoor biedt. Of met de vragen van een ander, die ik mezelf nog niet gesteld had. Die soms ook voortkomen uit een ruimer perspectief. In elk geval zit die persoon vaak niet midden in datgene waar ik in zit, waardoor hij of zij makkelijker scherpe vragen kan stellen. 

Dat openstellen en vanuit je hoofd naar beneden zakken en je gevoel beschrijven lukt vaak niet zomaar. Dat kost tijd. In holistische massage krijg je de uitnodiging om op je eigen tempo helemaal in de tafel (en dus in dit moment) te zakken. Jansje nodigt je uit om je systeem de gelegenheid te geven te ontspannen, en te wennen aan deze nieuwe setting. Dat is zo fijn.

Ook in coaching word je uitgenodigd om te landen en naar je gevoel te gaan

Zoals ik ook tegen mijn coachees zeg: ‘Neem even de tijd om hier te landen, in deze coachkamer, op deze stoel. In dit nieuwe segment van je dag, dat zojuist is aangebroken. En dat ook weer een heel eigen karakter heeft.’ Om die gelegenheid niet alleen via woorden te scheppen, ga ik dan vaak wat te drinken halen voor mijn cliënt. Die daardoor net even een tandje meer ontspannen tegenover me zit zodra het kleine geschilderde dienblaadje met koffie en chocola de tafel bereikt.

Ik houd ervan om uit te nodigen én om uitgenodigd te worden. Met het geduld, de aandacht en het respect waarin overgave aan het eigen gevoel zoveel makkelijker is. Soms lukt het goed als ik alleen ben en schrijf, of mediteer. Maar met een ander erbij is er een nieuwe dimensie. In de holistische massage helpt het verder dat de aanraking erbij komt. Je kunt veel bewuster voelen wat er zich in je gevoelsleven afspeelt wanneer je ontspannen ligt en aangeraakt wordt. Je lijf en gevoel liggen zo dicht bij elkaar. En de aanraking is een constante en prettige herinnering aan aanwezig blijven. Bij jezelf, bij je gevoel. In plaats van dat je terug naar je hoofd schiet. Naar to-dolijstjes of een analyse van je gevoel. Je voelt de handen en weet: daar gebeurt het. En je vraagt jezelf: Wat voel ik daar? 

Integratie van emoties door holistische massage

Aandacht geven aan je gevoel helpt emoties te integreren en transformeren. Zo groei je en ben je niet meer ‘in dienst van’ de emotie die tot dusver nog geen ruimte kreeg om verwerkt te worden. Zo kun je met meer ruimte en vrijheid verder gaan. Zoals ik in het boek ‘De Keuze‘ (absolute aanrader vind ik!) van psycholoog en Auschwitz-overlever Edith Eva Eger lees:

“Mijn eerste stap in de dans was om de verantwoordelijkheid te nemen voor mijn gevoelens. Om mijn gevoelens niet langer te onderdrukken of uit de weg te gaan. Ook moest ik ophouden met Béla en andere mensen de schuld te geven van deze gevoelens. Ik moest leren accepteren dat ze van míj waren. Dat was ook een zeer belangrijke stap in het genezingsproces van commandant Jason Fuller. Net als ik had hij de gewoonte om zich af te sluiten voor zijn gevoelens of ervan weg te rennen, totdat ze groot genoeg waren om hem in hun macht te krijgen inplaats van omgekeerd. Ik vertelde hem dat hij de pijn niet kon vermijden door zijn gevoelens uit de weg te gaan. Hij moest de verantwoordelijkheid op zich nemen om ze op een veilige manier te ervaren, te uiten en uiteindelijk te laten gaan.”

Is holistische massage iets voor jou? 

Ben je benieuwd wat holistische massage-therapie jou persoonlijk kan brengen? Regelmatig verwijs ik vrienden, familieleden en mijn eigen coach- cliënten voor een holistische massage door naar Jansje Koren, werkzaam in Den Haag. Als je er vragen over hebt, stel ze gerust! Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Zo zijn ook Rebalancing en Haptotherapie gericht op het herstellen van de balans tussen het hoofd en het gevoelsleven. Ze helpen je meer te aarden, meer thuis te zijn bij jezelf. Ook coaching kan hierin een rol spelen, afhankelijk van de soort coaching.

Wat doe jij om in contact te komen en blijven met je gevoel? Ik ben benieuwd!