Even voorstellen

Mijn naam is Sanne Wurzer en ik ben sinds een aantal jaren life- en bedrijfscoach in Den Haag en sinds kort coach ik ook in Amsterdam. In Den Haag heb ik een fijne eigen coachpraktijk, in Amsterdam houd ik sessies in de meditatieruimte van een centrum voor persoonlijke ontwikkeling. Dit centrum zit in de Pijp, in het zuiden van Amsterdam. Er komen veel particulieren naartoe, maar ook mensen die via hun werk coaching aangevraagd hebben (die dat meestal vergoed krijgen via hun werkgever). Ook werk ik in opdracht van bedrijven; zowel in de coachpraktijk in Den Haag of in Amsterdam, als op locatie (meestal in het bedrijf zelf). Op deze pagina vind je een overzicht met de bedrijven waar ik (ge)coach(t heb). Ook handig voor managers van medewerkers die in aanmerking komen voor coaching, of HR-medewerkers die zoeken naar een geschikte coach voor een medewerker van een bedrijf.

Coachen kwam een beetje ‘als vanzelf’

Al van jongs af aan kwamen vrienden, vriendinnen en klasgenootjes vaak naar me toe om me hun geheimen, vragen en problemen toe te vertrouwen. Hoewel ik er aanleg voor had om te luisteren en hen hierbij soms een klein beetje verder te helpen, was er vooral ook heel veel dat ik níet wist over hoe je dat goed kunt doen. Ook als het om de zorg voor mezelf ging had ik niet de nodige kennis. Ik wist als kind bijvoorbeeld nog niet hoe ik balans kon bewaren tussen er zijn voor anderen, en voldoende tijd en aandacht aan mezelf besteden. Dus ging ik daarin over mijn grens. Uiteindelijk raakte ik het klaarstaan voor anderen eventjes flink zat. Terwijl veel mensen om me heen dachten: ‘Die gaat sowieso psychologie studeren,’ ging ik, uit reactie op het overschrijden van mijn grenzen, iets heel anders doen. Pas veel later begreep ik hoe dit faciliterende gedrag samenhing met enerzijds mijn overlevingsmechanismen, (waar ik veel over te leren had) en anderzijds mijn levensmissie (waar ik veel wilde geven, maar ook leerde ontvangen).

Tijdelijk een andere kant op

Ik koos toen voor een studie journalistiek; omdat ik ook altijd al graag en veel schreef. Sindsdien deed ik veel freelance opdrachten, o.a. voor Happinez, Viva, Yes, Cosmopolitan, BNN en 365 Dagen succesvol. Ook schreef ik een boek over (mijn eigen) persoonlijke ontwikkeling: Blonde Boeddha – een leeg blond hoofd; eindelijk! Een ding was daarbij duidelijk: ik wilde niet alléén maar schrijven, niet full time. Daarom had ik naast het schrijfwerk altijd andere baantjes. Ik begon als taalcontroller bij KLM, en deed nog veel andere dingen. Lekker divers! In 2006 vond ik een baan bij T-Mobile. Ik heb er jaren met veel plezier gewerkt; vooral in de tijd dat ik er (communicatie)processen mocht verbeteren. Van 2006 t/m 2008 zegde ik mijn baan bij de telecomprovider jaarlijks op om te reizen in India. 4-5 Maanden per keer ging ik in retraite. In die periodes leerde ik veel nieuwe dingen. (Wil je weten wat voor soort dingen: zie het overzicht helemaal onderaan deze pagina.) Bij terugkomst in Nederland kon ik altijd weer aan de slag gaan voor mijn werkgever, wat een zegen was dat.

Leuk maar niet het juiste werk

Tijdens mijn loopbaan had ik veel plezier met collega’s en zette prima resultaten neer. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen: in feite ging ik nooit met een waarlijk ‘voldaan’ en tevreden gevoel naar huis. Ook had ik steeds minder inspiratie om te schrijven. Ik realiseerde me dat het werk dat ik deed onvoldoende bij me paste. En dat ik zelf keuzes moest maken en actie moest ondernemen om wél met een voldaan gevoel naar huis te kunnen gaan. Maar weggaan voelde ook best spannend. En waar moest ik dan beginnen? Ondertussen voelde ik wel de wens terugkomen om iets voor anderen te betekenen. En die wens bleek uiteindelijk sterker dan mijn angst voor het onbekende en de onzekerheid die daarbij opkwam. Toen ik eenmaal globaal wist welke kant ik op wilde, maakte ik het realiseren van van die droom tot mijn hoofdproject. Ik maakte er een actieplan bij en deed steeds een klein stapje in de nieuwe richting. In de wens om anderen verder te willen helpen zag ik ook een hele duidelijke parallel met mijn eigen leven:

Mijn eigen inzichten verder delen

Al van jongs af aan had ik me beziggehouden met wat er nodig is om (doorgaans, want dat lukt niet altijd, en dat hoeft ook helemaal niet) een tevreden en gelukkig mens te zijn. Om innerlijke rust te ervaren, blij te zijn met jezelf en je leven. De boekenkast van mijn ouders bood bijzonder veel interessante informatie op dat gebied! Zeker de boeken van Osho raakten me diep in mijn wezen. Daar kwam de wens om naar India te gaan en daar dingen over het leven leren vandaan. Het verlangen om dienstbaar te zijn kwam weer terug: ‘Eigenlijk wil ik niets liever, dan dat wat ik zelf leer, verder delen met andere mensen. Maar wel op een respectvolle en open manier. Niet als een converterende dominee.’ Vaak voelde ik me een ‘blij emmertje’ dat overliep; dat desgewenst de inzichten door wilde geven aan anderen die er iets aan zouden hebben.

Ik volgde allerlei trainingen en opleidingen om verder te leren over persoonlijke groei en meditatie. Voor mezelf en om later in te kunnen zetten voor anderen. Ook deed ik in India een yoga-opleiding. Niet om docent te worden, maar om mijn eigen beoefening te verdiepen.

Wat was de manier die het beste aansloot?

Docentschap past sowieso niet heel erg bij me. Prettiger vind ik het om een ander te helpen de antwoorden en richting in zichzelf naar boven te halen, in plaats van te zeggen wat of hoe iemand iets moet doen. Ik stel liever prikkelende, uitnodigende vragen dan dat ik advies geef. (Hier kwamen ook de lessen en inzichten en de onderzoekende, nieuwsgierige houding uit mijn journalistiekopleiding weer handig van pas!)

Als ‘interviewen 2.0’; zo ervoer ik het voeren van (coach-)gesprekken met mensen die ergens tegenaan liepen. Ik vond dat coaching als begeleidingsvorm het allerbeste aansloot bij hoe ik met anderen wil werken. Coaching gaat er namelijk van uit dat de coach het niet beter weet dan de ander (in tegendeel), maar wel gelegenheid kan bieden om samen op verkenning te gaan, te ontdekken en naar boven halen in de ander wat daar al is. Het is gelijkwaardig en er is ruimte voor experiment. De gelijkwaardigheid en dat ruime pallet aan mogelijkheden om mee te werken ten behoeve van de ontwikkeling en het welbevinden van de ander spreekt me aan. En wat ik aan inspiratie en inzichten wilde delen met geïnteresseerden (dat emmertje dat overloopt), dat kon en kan ik kwijt in mijn blogs en e-books.

De switch naar coaching

Uiteindelijk had ik voldoende moed verzameld (dat duurde wel even) om de gemakken van het vertrouwde bekende rondom het vaste contract, de baan vól vrijheid, fijne collega’s en het riante salaris los te laten. Over dit proces van in de ratrace en het comfort van de Gouden Kooi te zijn en daar uiteindelijk toch uit losbreken, heb ik mijn langste blog ooit geschreven: De ratrace; hoe ik eruit stapte.

Toen liet ik me verder omscholen. Ik volgde o.a. de opleiding Mensgericht Coachen. Een opleiding die naar mijn gevoel goed aansloot bij de eerdere trainingen die ik had gevolgd. Verder kreeg ik zelf veel coaching en supervisie, en bleef veel leren over het vak. Ook nam ik me voor: ‘Als ik nú mijn baan opzeg, kom ik ook echt niet meer terug. Dan start ik mijn coachpraktijk en ga ik ontdekken wat het is om ZZP’er te zijn.’

Wereldreis per ligfiets

Dat deed ik inderdaad. Maar niet voordat ik eerst een andere droom waarmaakte. Met mijn vriend toen fietste ik 9 maanden lang door Azië; Mongolië, China, Taiwan, Filipijnen, Vietnam, Thailand, Cambodja en Laos. Prachtig was het en een van de meest leerzame ‘coachtrajecten’ die ik ooit heb gevolgd. 😉 We hadden elkaar, een fiets, lichte bepakking, goede moed en een lege agenda. Alle ruimte dus voor het avontuur van het onbekende.

Bij thuiskomst startte ik de coachpraktijk die ik vandaag de dag nog steeds met heel veel plezier run. Mijn vaste contract liet ik varen voor de vrijheden én bijkomende verantwoordelijkheden van het ondernemerschap. En schrijven? Dat deed ik weer volop; met name voor deze website, maar ook voor andere inspiratieplatforms. Ook schreef ik een aantal nieuwe e-books. Bijvoorbeeld over een van mijn favoriete onderwerpen toegankelijker te maken voor een breder publiek: meditatie.

Beste keuze tot nu toe 

Nu, talloze coachtrajecten en losse coachgesprekken verder, kan ik zeggen: Ik doe niets liever dan mensen helpen met hun eigen groei (én schrijven!). Het allerliefste help ik mensen om ‘thuis’ te komen bij zichzelf. Ik laat ze ontdekken hoe fijn het is om innerlijke rust te vinden. Meer zelfvertrouwen te krijgen en meer plezier in het leven. En te merken dat dingen gewoon mákkelijker gaan. Iedere vraag is natuurlijk anders, alleen al omdat iedere vraagsteller anders is. Maar het leuke is; al werken we aan de vraag van degene die langskomt – en wordt deze ook beantwoord – uiteindelijk krijgen ze de genoemde aspecten er ook bij cadeau. De vraag die gesteld wordt hangt namelijk bijna altijd samen met een of meer van de genoemde thema’s.

Samenwerken aan jouw doel?

Genoeg over mij nu! Ik ben benieuwd naar jou en jouw verhaal. Ben je inmiddels ook benieuwd naar wat een coachtraject je kan opleveren? Wil je me jouw verhaal en verlangen van dit moment vertellen? Neem dan hier contact met me op. Je bent van harte welkom om eens kennis te komen maken. En zelf te zien en ervaren of we samen kunnen werken aan jouw persoonlijke vraagstuk of uitdaging.

Meer lezen over coaching kan hier. Wil je liever eerst weten wat andere mensen over mij en de coaching zeiden na hun coachtraject? Lees hier alle referenties. Wil je daarna nog even de kat uit de boom kijken en me eerst wat beter leren kennen? Snap ik ook! Misschien heb je dan alvast iets aan de vele blogs over persoonlijke groei die ik wekelijks schrijf. Je vindt de blogs hier.

Gevolgde opleidingen / trainingen 

  • Begin december: Power of Light training, ‘What are healthy relationships?’ Bij Vedanta Aspioti (5 dagen intern) 2021
  • De Godin in mij, training over vrouwelijke archetypes, Phoenix Opleidingen (2 dagen)
  • Power of Light training, ‘How to set healthy boundaries?’ Bij Vedanta Aspioti (5 dagen intern) 2021
  • Verdieping 2, Verbindende Communicatie (o.b.v. Marshall Roosenvelts gedachtengoed over ‘Non-Violent Communication’) bij Vine Instituut voor Verbindende Communicatie (2 dagen) 2021
  • Meditatie/coachings-retreat Mayana Bradshaw (4 dagen) 2021
  • Opleiding ‘Ambacht van het hart – meesterschap in individuele begeleiding’ (8 maanden), bij Phoenix Opleidingen, start in januari 2020 t/m augustus 2020.
  • Workshop Vrijheid Jezelf zijn door Belichaming van je Ziel bij Mirjam den Boer (1 ochtend) 2019
  • Masterclass Trauma-coaching bij Ien van der Pol, (1 dag) 2019
  • Verdieping I Verbindende Communicatie (o.b.v. Marshall Roosenvelts gedachtengoed over ‘Non-Violent Communication’) bij Vine Instituut voor Verbindende Communicatie (2 dagen) 2019
  • Basisopleiding Verbindende Communicatie bij Vine Instituut voor Verbindende Communicatie (2 dagen) 2019
  • Individuele verdiepings-Masterclass Belemmerende Overtuigingen bij psychologe Rozemarijn Dols, (1 middag) 2019
  • Coaching en meditatie-Retreat bij Rikke Holmkvist op Bali (4 dagen) 2019
  • Individuele Masterclass Belemmerende Overtuigingen herkennen en ermee werken bij Rozemarijn Dols, (1 middag) 2018
  • Schrijven met je lijf, schrijftraining bij Lisette Thooft 2017
  • Training voor coaching vanuit spiritualiteit bij Gabrielle Bernstein (1 maand) 2017
  • Training Emotional Freedom – Transcending emotional problems and energetic blocks voor coaches/begeleiders (1 week) 2017, Osho International, India
  • Training Family Constellation (1 week) 2017, Osho International, India
  • Business programma bij Zarayda Groenhart (1 maand) 2016
  • Business programma bij Taco Oosterhout (1 week) 2016
  • ‘Oei ik bloei’ online training Lisette Thooft (1 week) 2016 & 2017
  • Cursus De kracht in de schaduw van de menselijke geest – voor hulpverleners, Phoenix Opledingen (2 dagen) 2016
  • Opleiding Mensgericht Coachen, Academie voor Coaching & Counseling 2013 & 2014
  • Training Effectief Feedback Geven en Ontvangen (1 week) 2013
  • Training overtuigen en beïnvloeden training (1 week) 2012
  • Jaarlijkse training Tibetaans Dodenboek, Bardo beleven (4 dagen per keer) 2006 t/m 2012
  • Greenbelt Six Sigma training (1 week) 2012
  • Cursus ‘Living with the inescapable’ over het thema dood in het leven, bij Maneesha James van Sammasati (2 dagen) 2011
  • Yoga Teacher Training Sivananda (5 weken intensive) 2010, India
  • Osho Mystic Rose (3 weken) 2008, Osho International, India
  • Osho Born Again (1 week)  2008, Osho International, India
  • Osho No Mind training (1 week, elk jr) 2006 t/m 2008, Osho International, India
  • Coaching One To One training (3 weken) 2007, Osho International, India
  • Training Inner Skills For Work & Life (1 week) 2006, Osho International, India
  • Cursus Self-hypnosis for Meditation (2 dagen) 2007, Osho International, India
  • Tantra, Energy And Awareness Training (3 dagen) 2007, Osho International, India
  • Rebirthing intensive (3 dagen) 2007, Osho International, India
  • Cursus Reliving Past lives, living now! (2 dagen) 2007, Osho International, India
  • Osho Meditation Intensive (7 dagen), 2007 Osho International, India
  • Cursus Opening To Feeling: Breathwork (2 dagen) 2007, Osho International, India
  • Vipassana Meditation Intensive (11 dagen) 2007, Osho International, India
  • Opening To The Heart; Discovering And Reconnecting With The True And Essential Qualities Of The Heart (3 dagen) 2007, Osho International, India
  • Inquiry training, Awareness Intensive ‘Who is in?’ (4 dagen intensive) 2006, Osho International, India
  • Primal De-conditioning Therapy Training (1,5 week) 2006, Osho International, India
  • Meditation & Mindfulness For Work & Life (1 week) 2006, Osho International, India
  • Osho, Talking To Your Body-mind Training (2 dagen) 2006, Osho International, India
  • Osho Meditative Art Intensive (7 dagen) 2006, Osho International, India
  • Training Coaching met NLP bij Paul Kerr (3 dagen) 2006
  • Training Business NLP (3 dagen) 2006
  • Bachelor Journalistiek, Windesheim (4 jaar) 2001 t/m 2005

Foto credits: Ellen Jonges van Klikk.