Coaching; zo gaan we van start

Op deze pagina kun je lezen hoe de coaching precies van start gaat wanneer je overweegt een coach in de arm te nemen. Coaching; zo gaan we van start:

Stap 1: Oriënteer online of via je netwerk 

Zoek online, vraag in je omgeving en lees websites door om te kijken welke coach bij jouw vraag kan helpen. Het aanbod is groot en daarmee wordt de keuze iets lastiger. Soms krijgen mensen daardoor de neiging om op te geven. Speciaal daarom schreef ik een handig blog om je te helpen in je zoektocht. Lees hier de 20 tips die ik schreef om je te helpen de coach te vinden die bij jou en je vraagstuk past. 

Stap 2: Kies een of meerdere coaches die je wilt spreken

Plan met 1 tot 3 coaches die jou aanspreken een kennismakingsgesprek. Vaak (niet altijd! Check dit eventueel bij de betreffende coach) is dit gratis en vrijblijvend. Er zijn ook coaches die een tarief rekenen wanneer je besluit niet van start te gaan. Bij Coaching met Sanne geloof ik dat iedereen een kans moet krijgen om een vrije keuze te maken. Daarom reken ik geen kosten voor het kennismakingsgesprek, en zit je daarna nergens aan vast. Sommige mensen vinden het fijn om referenties te lezen. Ze staan op mijn site, maar ook op andere platforms als LinkedIn en Google. 

Stap 3: Laat het gesprek bezinken; maak je keuze in je eigen omgeving

Na het kennismakingsgesprek vraag ik mensen altijd, ook al zijn ze heel enthousiast, om de keuze thuis te maken. ‘Laat dit gesprek in je eigen omgeving op je inwerken. Neem even de tijd en mail of bel me dan om te laten weten of je wilt starten met een coachtraject.’ Zelf denk ik er ook even over na. Stel ik me de vraag of ik denk diegene te kunnen helpen. Vraag ik me af: ‘Heb ik deze thematiek zelf al voldoende doorleefd om er vanuit ervaring, maar ook met de nodige afstand, naar kan kijken?’ Wanneer ik zelf nog met een thema worstel is dat bijvoorbeeld een reden om daar een ander niet bij te coachen. Dan ben ik daar zelf nog niet klaar voor. En voor sommige onderwerpen is coaching geen geschikte methode. Maar dit kan ik tijdens het eerste gesprek al laten weten. 

Stap 4: Bereid je voor met het intake-formulier

Wanneer we besluiten om samen te gaan werken, stuur ik de nieuwe coachee een aantal dingen toe in een welkomstmail. Allereerst het intake-formulier. Daarop stel ik, naast NAW-gegevens, de onderstaande elf vragen. Verder geef ik een aantal tips mee om daarmee zoveel mogelijk waarde uit het coachtraject te halen. Ook stuur ik de algemene voorwaarden die horen bij een coachtraject, informatie over hoe ik met je persoonlijke gegevens omga als coach, en relevante informatie over hoe we ons beiden kunnen beschermen tegen het Corona-virus. 

Stap 5: Coaching; zo gaan we van start kies een pakket

Op de tarieven-pagina kun je bekijken wat voor soort pakket je voorkeur heeft. Als particulier kun je voor een korte vraag, of als terugkomsessie, een los coachgesprek boeken. Maar als je aan een doel wilt werken is het vaak nodig om daar een paar keer over in gesprek te gaan en dan is een coachpakket van vijf uren of tien uren een logischer keuze. De coach-pakketten bieden een korting ten opzichte van losse sessies. O.a. omdat ze minder administratietijd kosten. Ik coach liever dan dat ik administreer. 😉 

Als je ZZP’er bent kun je de coaching wellicht als bedrijfskosten opvoeren. Daar gelden weer eigen tarieven voor die je hier terugvindt. 

Wanneer je een baan hebt loont het vaak de moeite om even op je werk na te vragen of er een ontwikkelingsbudget is waar je je coachgesprekken mee kunt betalen; veel werkgevers staan hiervoor open. In dat geval geldt het zakelijke tarief. Een aantal bedrijven laat haar medewerkers ook zelf trainingen en coaching uitkiezen op het Springest-platform. Mijn losse coachgesprekken en coachtrajecten zijn daar ook te boeken. 

Stap 6: Coaching; zo gaan we van start met 11 vragen

Wanneer je hebt besloten een coachtraject te starten bij Coaching met Sanne krijg je op het intake-formulier deze elf vragen om in te vullen:

  • Wat wil je aan het eind van dit traject bereikt hebben? Formuleer je doel(en) zo smart mogelijk en beperk tot maximaal 3 doelen.
  • Op de schaal van 0-10: welk cijfer geef je jezelf in de huidige situatie op je doelen?
  • Welk cijfer wil je aan het eind van dit traject bereikt hebben? (1 Cijfer per leerdoel)
  • Op welke manieren kun je jezelf mogelijkerwijze belemmeren om deze doelen te halen? Noem ook eventuele externe factoren.
  • Op de schaal van 0-10 hoe belangrijk is het voor je om dit doel/deze doelen te halen?
  • Op de schaal van 0-10 in hoeverre ben je je bereid om je in te zetten om dit doel te bereiken?
  • Wat heb je al aan mogelijkheden, inzichten, tools of hulp(bronnen) die je kunnen helpen om je doel(en) te bereiken?
  • Wat verwacht je in dit traject van je coach?
  • Heb je momenteel fysieke, mentale of emotionele klachten? Zo ja, welke?
  • Wat zijn belangrijke energiebronnen voor jou?

Coaching; zo gaan we van start, heb je er vragen over?

Wanneer het intake-formulier is ingevuld en gemaild, plannen we de eerste coachingsessie in. Daarin maken we samen de doelen nog specifieker. Ook kijken we welke stappen en veranderingen er zitten tussen het huidige en het gewenste cijfer. Daarmee gaan we stapsgewijs aan het werk samen, tot het doel en het bijbehorende cijfer bereikt zijn. Onderweg checken we regelmatig of we op doelkoers liggen.

Wil je nog iets over coaching vragen? Neem dan contact op via het contactformulier en dan kom ik zo snel mogelijk op je vraag terug.