Gedichten van Rumi over de liefde

Geniet je ook zo van gedichten van Rumi? Zelf lees ik ook al van kinds af aan de korte gedichtjes van de Perzische wijsgeer. 

Ze zijn al eeuwen populair en dit lijkt maar nooit te veranderen. Misschien is dat omdat Rumi’s meeste gedichten over de universele taal van de liefde gaan. Maar ook omdat ze zowel eenvoudig als treffend en diepgaand zijn. Velen verstaan de taal. Soms is het ook zo prachtig om te merken hoe een ander (Rumi in dit geval) woorden vindt bij iets wat je diep van binnen wel weet, en misschien altijd geweten hebt, maar waar je nooit woorden bij gevonden had. Dit heb ik zelf ook met de boeken van Osho. Als ik daarin lees, dan denk ik vaak: ‘ik voel de waarheid van deze woorden. Ik voel hoe ze me diep in mijn ziel raken, omdat ik ze zo herken. Het is een beetje als het thuiskomen van de ziel. Omdat delen ervan die in slaap leken, omdat er in het dagelijks leven geen of weinig bewust appel op werd gedaan, ineens weer tot leven komen. 

Ook vind ik dat veel van Rumi’s gedichten een goed gevoel geven, of je aan het denken zetten. Onderstaand gedicht bijvoorbeeld:

Zuiver van hart

Zuiver van hart,
trekken we, lerend.
de wereld door en raken in
de ban van alles om ons heen.
Je bent steeds ergens naar
op zoek,
maar het ontgaat je
dat je dat wat je zoekt al bent.

Mooi om na te denken over dat wat we vaak zo naarstig buiten onszelf zoeken, feitelijk in ons eigen immense innerlijke wezen te vinden is. Voor mij is die ontdekking, en de mogelijkheid om daar steeds terug te komen, ware rijkdom. 

Andere quotes van Rumi 

Hieronder nog een aantal andere quotes van Rumi 

“Your task is not to seek for love, but merely to seek and find all the barriers within yourself that you have built against it.”

“Let yourself be drawn by the stronger pull of that which you truly love.”

“This is a subtle truth: whatever you love, you are.”

“The beauty you see in me is a reflection of you.”

“What you seek, is seeking you.”

“Let the beauty of what you love, be what you do.”

“Love yourself completely. Go back to the root of your own soul.”

“Raise your words, not voice. It’s rain that grows flowers, not thunder.”

Verder lezen: gedichten van Rumi over liefde

Sommige mensen vinden de gedichten van Rumi een beetje corny. Dat kan ik me ergens ook wel voorstellen. Yoga-juf Jacqui zei wel eens dat bijna elke yoga-docente de yoga-les begino of afsluit met een quote van Rumi, waardoor het een beetje cheasy wordt. 

Maar toegegeven: wij coaches kunnen er ook wat van! Want ik ben verre van de enige die het gedicht van Rumi ‘De Herberg’ vaak aanhaalt in coachgesprekken. Omdat het zo beeldend en treffend is als ik iets wil uitleggen van hoe men om kan gaan met schaduwkanten en onwelkome gevoelens. ‘De Herberg’ lees je hier. Ben je benieuwd naar de andere liefdesgedichten van Rumi? Het tijdschrift Happinez zocht een paar mooie liefdesgedichten van hem uit. Je leest ze hier