De Herberg – deze keer in het blog een prachtig gedicht.

Eigenlijk deel ik nooit gedichten, koans of liedteksten op dit blog. Omdat ik – behalve voor Sinterklaas – niet kan dichten. Ik schrijf liever proza, en interview soms mensen. En ik houd eigenlijk niet zo van gedichten lezen ook. Maar er zijn van die gedichten, die zijn anders.

Bijzondere gedichten, die je raken

Die worden zelfs begrepen door mensen die gedichten vaak niet goed begrijpen (ik). De Herberg, van de dichter Rumi is er zo eentje. Daarom deel ik hem graag met je. En prompt, nu ik dit schrijf, komt er nog een idee op… Om iets te delen van een schrijver van heel mooie gedichten. Het kan dus maar zo zijn, dat er binnenkort nog een gedichtje op-popt hier.

De Herberg – Rumi 

Mens-zijn is een herberg

Elke ochtend verschijnt er een nieuwe gast

Een vreugde, een depressie, een gemenerik, een flits van inzicht komt

Als een onverwachte bezoeker

Verwelkom ze allemaal en onthaal ze gastvrij!

Zelfs als het een hoop zorgen zijn

Die op gewelddadige wijze al het meubilair in je huis slopen

Behandel dan nog steeds elke gast met respect.

Hij ruimt misschien wel bij je op

Voor een nieuwe verrukking

De sombere gedachte, de schaamte, het venijn

Ontmoet ze met een glimlach bij de deur

En vraag of ze binnen willen komen

Wees dankbaar voor wie er komt

Want ieder van hen is gestuurd

Als een gids uit het onbekende.

De Herberg in coaching

Dit gedicht gebruik ik regelmatig in mijn coaching. Ik gebruik het ter onderschrijving van uitleg over hoe je het beste om kunt gaan met emoties. We vertonen daarbij namelijk vaak vlucht-, vecht-, zwelg- ontken- of verstijfgedrag. Dat werkt allemaal averechts. En Rumi legt in De Herberg zo mooi uit wat wel werkt. Ik heb meerdere blogs over dit onderwerp geschreven; bijvoorbeeld deze:

Waarom gevoelens loslaten een illusie is – en wat je wel kunt doen

Meer lezen van  Rumi

Mohammed Jalal ad-Din Rumi was een Perzische soefi-dichter en mysticus. Hij leefde ca. 1200 n Chr. Hier kun je meer over hem lezen. De man heeft werkelijk prachtige teksten geschreven. Deze zijn gebundeld in diverse boeken. Bijvoorbeeld: ‘Juwelen – een dagboek met 365 fragmenten van wijsheid‘.Juwelen - Rumi, de herberg Op bol.com worden nog veel meer Nederlandstalige titels aangeboden van Rumi. Veel leesplezier, ook over dit prachtige onderwerp van aanvaarden van dat wat is.

 – Sanne Wurzer, life coach, Den Haag