Zelfvertrouwen: hoe krijg je er meer van? In dit blog meer over dit mooie thema.
Het is een van de populairste thema’s in mijn coach-praktijk. Ik kan me dat helemaal voorstellen; het is een belangrijk onderwerp.
Eentje waarover we geen les krijgen op school. Hoogstens in hulpverleners-opleidingen, maar zelfs daar vrij weinig. Terwijl het dat naar mijn idee wel waard is. De kwaliteit van het leven hangt nauw samen met hoe je in je vel zit. Gelukkig kan coaching daar effectief en duurzaam bij helpen.
Deze dingen kun je zelf al inzien en doen:
1. Vind je persoonlijke antwoorden
Iedereen is verschillend, en heeft andere punten waarop zelfvertrouwen een uitdaging is. Als coach weet ik heel goed dat alle mensen unieke, eigen antwoorden meedragen. Maar dat ze er niet altijd even makkelijk bij kunnen. Met coaching kun je die antwoorden vaak wél boven krijgen.
De wondervraag is een van de belangrijkste vragen die ik mensen stel. Daarmee vinden we belangrijke aanknopingspunten voor verbetering. Lees als je wilt die blog. Je kunt er mogelijk zelf al wijzer mee worden.
2. Belangrijkste advies voor meer zelfvertrouwen
Als ik één advies mag geven omtrent het thema zelfvertrouwen, dan zijn dat slechts twee woorden. (Eindelijk een korte blog, haha!)
Volgens de overlevering stonden ze in de oude Griekse tempel in Delphi geschreven:
“Ken uzelf.”
Hoe meer ik mezelf leer kennen, hoe meer zelfvertrouwen ik heb.
Heel globaal gezegd heb ik het niveau van mijn persoonlijkheid. Met eigenschappen, gewoontes, onzekerheden en ambities. Op een hoger niveau heb ik mijn ziel en een breder bewustzijn. In het dagelijks leven zijn we vaak afgestemd op de frequentie van de persoonlijkheid, die onzekerheid kan ervaren.
Laat je je meer leiden door je ziel, dan krijgt ‘t leven een andere kwaliteit. Met veel meer liefde en bewustzijn. En voel je liefde, is er geen onzekerheid. Dat zijn twee verschillende frequenties.
Vergelijk het met een radiootje. Stem je je radio af op 93.2 FM zielsfrequentie, dan krijg je die stoorzender van onzekerheid niet te horen. Die opereert op 83.4 FM. Mooi he?
Maar hoe doe je dat?
Hoe je dit doet: de stilte opzoeken. Verstillen. Zodat je in het moment leeft: het enige moment waarop waar geluk te ervaren is.
Stilte zorgt ook dat je de zachtere stem van je hart beter kunt horen – en er naar kunt luisteren. Ze laat je langer nadenken voor je iets doet of zegt. Laat je in een richting groeien die goed, fijn en gezond voor je is. Laat je goed voor jezelf en anderen zorgen.
De stilte vinden kan op zoveel manieren: rust inbouwen in een druk leven. Wandelingen maken, mediteren, yoga doen, (mantra) zingen, schilderen, dansen, fietsen, tuinieren, ontspanningsoefeningen doen, in de natuur zijn, een heel inspirerend boek lezen over leven vanuit je ziel. Noem maar op. Lees voor tips ook dit blog.
Schrijfster Lisette Thooft interviewde me voor de Libelle over het onderwerp ‘Stilte. Wil je dat interview lezen? Hier kun je hem gratis downloaden.
3. Toets je overtuigingen aan de werkelijkheid
Veel negatieve overtuigingen van mijzelf en mijn coachees blijken bij nader onderzoek niet waar te zijn! Als ze er vanuit een ander perspectief naar kijken, of het heel eerlijk heroverwegen.
Zo mooi te zien hoe ze zulke overtuigingen als oude kleren van zich afpellen en weggooien.
Dan shoppen we samen voor ‘nieuwe kleding’; nieuwe overtuigingen die beter passen bij hoe men nu wil zijn en leven. Dit ligt vaak in het verlengde van wat er op zielsniveau past.
4. Aanvaard jezelf zoals je bent
Ook een grote sleutel voor zelfvertrouwen: zelfacceptatie. We zijn zo gewoon te vechten tegen dat wat is. Onze emoties, gewicht, uiterlijk, alles wat wij zien als onze gebreken, een gemiste kans, domme acties, een relatie.
Alles moet meer, beter, anders, mooier, sterker etc. We vechten tegen (vaak tijdelijke) dingen die op dat moment bij ons zijn. Het is net alsof we tegen de wolken vechten. Die toch wel voorbij trekken als we ze laten begaan. Vechten tegen wolken maakt doodmoe. Het frustreert. Maakt machteloos en moedeloos. ‘Waarom lukt het me niet?’
Het geeft mij zelfvertrouwen als ik regelmatig denk: ‘Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben. Alles mag er zijn. Dit ook.’ Zeker als ik het moeilijk heb. Het heeft zoiets vriendelijks. Zoiets aanvaardends van dat wat toch al is. Het helpt te ontspannen in het moment en bijkomend gevoel. Het ontkracht de vanuit de persoonlijkheid bedachte overtuigingen.
5. Ken je invloedssfeer
Op sommige zaken hebben we invloed. Op de keuzes die we maken, waar we onze tijd aan besteden, met wie we omgaan, onze reacties. En natuurlijk of we afstemmen op het niveau van de persoonlijkheid, of dat van de ziel. Van het hogere bewustzijn. Op sommige zaken niet.
Het kan erg helpen om het onderscheid te leren herkennen. In dat licht vind ik de beroemde ‘Serenity Prayer’ altijd heel mooi:
“Grant me the serenity to accept the things I cannot change,
Courage to change the things I can,
And wisdom to know the difference.” – Reinhold Niebuhr
Herken je deze dingen over het onderwerp zelfvertrouwen? Ik ben benieuwd!
Ook ben je van harte welkom om te komen praten over dit onderwerp, als jij ook graag wat hulp wilt om aan je zelfvertrouwen te werken. Dan kun je een vrijblijvend kennismakingsgesprek met me inplannen. Contact opnemen kan hier:
Ja, ik wil maandelijks de nieuwsbrief ontvangen met aanbiedingen en extra tips.
19 oktober 2016 op 12:59
Het is voor heel veel mensen moeilijk om hun zelfvertrouwen te behouden. En juist daar gaan de meeste in de fout en laten zich op dat moment leiden.
Aum Shanthi