5 Tips voor mensen die geen tijd hebben om te lezen, maar dit wel willen. 

Help, ik heb geen tijd om te lezen!

Omdat je mijn blog leest, vermoed ik dat je van lezen houdt. Omdat je in dezelfde maatschappij leeft, kan het ook goed zijn dat je een zeer druk leven leidt. En wellicht heb je, net als ik, behoefte aan lezen…

Het scherpen van de zaag door lezen & schrijven 

Managementgoeroe StephAfbeelding Covey voor blog help ik heb geen tijd om te lezen! coachingmetsanne.com coach in Den Haagen Covey schaart het lezen van stimulerende boeken onder ‘het scherpen van de zaag’. Iets wat hij van groot belang acht voor het geestelijk welzijn.

Aan de linkerkant hier, zie je een afbeelding van Covey. Daarin toont hij de vier gebieden die voor de mens cruciaal zijn om tijd en aandacht aan te besteden.

Als ieder gebied voldoende aandacht krijgt, is de mens volgens Covey al snel een stuk meer in balans. Wil je hier meer over lezen? Dan kan ik je het boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap aanbevelen.

1. Kies je intentie en neem een wilsbesluit

Op een gegeven moment was ik er klaar mee: met niet lezen. Ik zei tegen mezelf:

‘Je maakt tijd om te eten en te drinken. Je maakt ook eten voor je lief. En voor de katten. Maar de geest heeft óók honger. Dus: gun jezelf weer wat tijd om te lezen, al is het maar een beetje.’

Inmiddels lees ik (net als vroeger) weer volop, en ik vind het heerlijk. Coachingboeken, inspirerende boeken over het leven en.. goede thrillers. Het geeft ontspanning, inzicht en eindeloos veel inspiratie.

Volgens mij begint het daarmee:

 • De intentie om te willen blijven groeien en goed voor jezelf te willen zorgen
 • Plus het wilsbesluit hiervoor actie te ondernemen

Inzicht zonder actie is waardeloos, en wordt zelfs een frustratie op den duur. Omdat je jezelf verwijten gaat maken over waarom je niet handelt. Ik ben zo blij dat ik weer ging lezen! Het bevordert ook mijn inspiratie merk ik. Een paar tips:

2. Bepaal je moment

Stop ‘t denken in onmogelijkheden. Word creatief. Er zijn áltijd opties. Wanneer heb je wél tijd?

 • Onderweg in trein of auto
 • ‘s Avonds na het werk
 • Tijdens het koken
 • Als je dansles een keer niet doorgaat
 • In je ‘social media-tijd’
 • In plaats van het journaal
 • In de wachtkamer
 • Op vakantie/tijdens weekendje weg

Je weet je zelf vast nog andere opties.

Als het gaat om online artikelen, blogs, filmpjes etc. kun je ze ook eenvoudig opslaan op de app Get Pocket. Daar kun je eenvoudig alles opslaan, en later lezen. Extra voordeel: de app ontdoet teksten van onnodige dingen, zodat hij leesbaarder wordt.

3. Kies de manier die bij jou past

Er zijn tegenwoordig legio mogelijkheden om te ‘lezen’. In de auto onderweg naar coachees, luister ik vaak naar luisterboeken van de bibliotheek. Er is verrassend veel materiaal uitgebracht op cd! Romans, dichtbundels, managementboeken, persoonlijke groeiboeken etc.

Mijn laatste ontdekking: de app ‘Luisterbieb.’ Als lid van de bieb kun je talloze boeken downloaden naar je telefoon of tablet, en ze daar afspelen. Scheelt weer een ritje naar de bibliotheek. Ook voor niet-leden staan er boeken in de app, maar wel minder. Ik vind het echt ideaal!

Iets waar ik minder in thuis ben, maar waar ook veel mensen naar luisteren: podcasts over interessante onderwerpen, of ‘Periscope’. En wat te denken van Ted Talks? Geen boek, maar vaak zeer inspirerende materie.

4. Laat je stimuleren & inspireren

De omgeving waarin je je bevindt, werkt ook mee – of tegen. Heeft je partner ook geen tijd om te lezen? Of geen zin? Ik ging het zelf ook vaak minder doen of stopte er zelfs mee. Omdat je samen een ander ritme en invulling van de tijd hebt.

Toch ben je zelf altijd verantwoordelijk. Lezen is voor mij belangrijk, dus heb ik het zelf weer opgepakt. Wat ik stimulerend en leuk vind: met een aantal ‘lezende intimi’ goede boekentitels uitwisselen.

Persoonlijk, maar dit doe ik ook digitaal: via de website Goodreads.com. Mijn profiel vind je hier. Op Goodreads ben ik geconnect met mensen uit mijn omgeving die ook graag lezen. Die dezelfde soort boeken interessant vinden. Je kunt daar:

 • Bijhouden wat je leest op dat moment
 • Zien wat je vrienden lezen
 • Aanbevelingen doen en ontvangen
 • Reviews schrijven en lezen
 • Een ‘to read lijst’ bijhouden (super handig!)
 • Je aanmelden voor bepaalde genres (zo krijg je van Goodreads tips)
 • Auteurs volgen en zien of ze nieuwe boeken uitbrengen
 • Zien wat je favoriete auteurs zelf lezen
 • Aan lees challenges meedoen

5. Bepaal een doel en plan in

Het helpt mij persoonlijk ook om mezelf doelen te stellen. Als ik x aantal boeken wil lezen in een jaar, dan doe ik mee aan de handige challenge bij Goodreads.com, waar bij wordt gehouden welke boeken ik heb gelezen. Ook plan ik in de dag regelmatig een halfuurtje in om even te studeren/lezen/leren. Meteen fijne afwisseling bij het coachen of computerwerk. Want ik lees meestal in boeken en minder van een scherm. Het geeft een voldaan gevoel, en ik bereik er meer mee.

Tot slot wat laatste lees-tips:

 • Vind je de onderwerpen van mijn blogs interessant? Een blog lezen tussendoor kan heel vaak.
 • Via de link hieronder kun je je ook aanmelden voor mijn nieuwsbrief als je wilt.
 • Op de boekenpagina vind je diverse goede boektitels over persoonlijke ontwikkeling.
 • Ik doe allerlei ‘voorwerk’ voor je. En voeg alleen werken toe die ik écht de moeite waard vind. Scheelt jou weer tijd 😉
 • Zie ook de boekentips in dit blog.

Heb jij ook geen tijd om te lezen? Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt gehad. Laat het me weten als je wilt. En veel leesplezier gewenst! Het kan áltijd, als je in mogelijkheden denkt.

Ja, ik wil maandelijks de nieuwsbrief ontvangen met aanbiedingen en extra tips.

 – Sanne Wurzer, life coach