Wil je meer in je lijf komen? Merk je bijvoorbeeld dat je constant nadenkt? Of dat je moeilijk in contact komt met je gevoel, bijvoorbeeld omdat je alles wegredeneert? Is je ademhaling misschien oppervlakkig? Heb je het vaak koud? Dit kunnen allemaal uitnodigingen zijn om de komende tijd wat meer in je lijf te komen!

Tip 1: Herken de signalen 

Sowieso is het hartstikke mooi als je de signalen oppikt, en hier iets mee wilt. Dat is de eerste stap die je kunt zetten om meer in je lijf te komen, dus die horde heb je alvast genomen. Chapeau! Vanaf dit punt kan het helpen om vaker op de waarschuwingssignalen te letten die je vertellen dat je teveel in je hoofd zit. Bijvoorbeeld door regelmatig even te checken hoe je ademhaling is, of je schouders en je buik ontspannen zijn, of je veel aan het nadenken bent, of je je onrustig voelt etc.

En zijn er voor jou nog andere signalen waar je nog op zou kunnen letten? Misschien helpt het ze een keer op te schrijven. Daardoor word je je nog bewuster van wanneer jij te weinig in je lijf zit.

Tip 2: Doe iets met de signalen die je oppikt

Als je vervolgens zo’n signaal opmerkt, kijk dan wat je er ter plekke mee kunt doen. Merk je bijvoorbeeld dat je ademhaling oppervlakkig is? Kijk dan of je hem heel rustig iets verder kunt verdiepen. ‘De geest volgt de ademhaling, zoals de ademhaling de geest volgt,’ vind ik zo’n mooie en rake uitdrukking. Je kunt vaak makkelijk je geest wat kalmeren door bewust op je ademhaling te letten en hem wat te verdiepen.

Dit zorgt er ook voor dat je je lichaam beter voelt en je steeds wat meer in je lijf komt. Soms is dat ook spannend, en vluchten we onbewust voor wat we in dat lijf kunnen voelen. Bepaalde heftige emoties bijvoorbeeld. Kijk of je daar ook bij kunt blijven. Is je houding stijf of op een andere manier ongemakkelijk? Kijk dan of je daarin ook wat ontspanning kunt aanbrengen.

Tip 3: Neem voldoende mini-breaks

Doe je werk waar je je hoofd veel bij gebruikt? Of heb je in het algemeen veel aan je hoofd? Neem mini-breaks. Tussen je taken door, loop even een rondje, breng het plastic weg, doe een brief op de post of draai een lekker muziekje. Zing mee als dat kan ūüėČ Zo verdiep je meteen je ademhaling. Dit helpt allemaal om even uit je hoofd te komen en meer in je lijf te komen.

Tip 4: Beweeg vaker 

Energie geven we maar een keer uit. En dat kan op een automatische manier via je hoofd gaan (met nadenken, analyseren, scenario’s bedenken, piekeren en malen). Of op een bewuste manier en dan ook deels via je lijf. Kom dus in beweging, ga lekker vaker naar buiten. Pak die oude sport weer op. Maak af en toe een dansje in je woon- of werkkamer, voel dat je leeft! Actieve meditaties kunnen hier ook heel goed bij helpen.

Tip 5: Verder lezen over meer in je lijf komen

Spreekt dit onderwerp je aan? En wil je misschien meer hierover lezen, om steeds meer te leren over meer in je lijf komen? Misschien is dit blog over meer in je lijf komen dan ook interessant voor je. Er staat een goede boekentip in en een oefening die je zelf of met een ander kunt doen om meer in je lijf te komen.

Als je het lastig vindt om dit in je eentje te leren allemaal, dan kan het soms ook helpen om eens te gaan praten met een coach. Ben je benieuwd wat dit voor jou kan betekenen? Hier lees je meer over coaching en kun je als je wilt vrijblijvend een keertje komen kennismaken. Ook waardevol om te proberen bij dit thema: een sessie rebalancing, een holistische massage of een consult bij een haptonoom.

[bloglovin_button]