Werken aan je relatie, hoe doe je dat? Sommige mensen geloven dat een relatie automatisch goed moet lopen, en dat hij anders niet de moeite waard is. Ik geloof dat een gezonde, liefdevolle basis essentieel is, maar dat de relatie meer nodig heeft dan dat. En dat werken aan je relatie hem naar een hoger niveau tilt. Vaak hoeft dat ‘werken’ helemaal niet zo ingewikkeld te zijn.

Vergelijk het met een plant die ook licht, lucht en verzorging nodig heeft. We halen daar het onkruid weg. We zorgen dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien. Ook zien we erop toe dat hij gevoed wordt met zonlicht, zuurstof en regenwater. Voel jij ook dat de basis van jullie relatie (liefde voor elkaar, vertrouwen, fijn samenzijn, intimiteit etc.) goed is? En merk je ook dat er ruimte is voor groei? Dan hoop ik dat je iets kunt met de tips uit dit blog.

Werken aan je relatie, thema: Lucht

In het begin van een relatie is er vaak sprake van een ‘symbiotische fase’. Een periode waarin je (bijna) alleen maar oog hebt voor elkaar. Waarin je heel verliefd bent en.. bijna tot één persoon versmolten lijkt. Het leven dat je pré-geliefde leidde staat op een laag pitje. Deze fase is normaal. Het helpt om elkaar te leren kennen en een mooie basis te bouwen.

Maar na een tijdje is het ook gezond om weer wat meer ‘lucht’ binnen te laten in de relatie. Wat deed je ook alweer graag en vaak vroeger? Met wie sprak je vaak af? Het kan enorm helpen om hier weer wat meer van terug te brengen in je huidige leven. Ik hoor van veel mensen dat juist door dit stuk te laten verslonzen ook de liefdesrelatie een mindere kwaliteit krijgt.

De balans herstellen tussen jouw leven en jullie leven

Zonder lucht verstikt de relatie. Je vrienden zullen het ook waarderen als ze je weer wat vaker zien en horen. 😉 Wanneer zou er voor jou een ideale balans zijn tussen het leven dat helemaal bij jou anno nu past? Met daarin voldoende tijd en ruimte voor je lief, en ook voor de rest?

Soms kan het voor de ander een beetje lastig voelen als je wat meer dingen voor jezelf gaat doen. Het helpt om uit te leggen waarom je dat doet. Stimuleer de ander om het ook te doen. De lucht die je hiermee samen toevoegt aan de relatie, doet het vuur vaak weer goed oplaaien!

Werken aan je relatie, thema: Licht

Als je het ‘licht’ van bewustzijn laat schijnen op je relatie, waar zitten dan nu knelpunten? Het kan soms helpen om dit op te schrijven voor jezelf. Vraag je partner dit ook te doen als hij/zij hier ook voor open staat. Ga vervolgens het gesprek aan om te kijken waar je samen kunt werken aan je relatie.

Tot slot: Je kunt ook op andere manieren kijken naar het thema ‘licht’. Welke punten kun je bijvoorbeeld wat lichter opvatten de komende tijd? Kun je oude koeien lekker in de sloot laten?

Werken aan je relatie, thema: Ruimte 

Geef de ander ruimte om zichzelf te zijn. Kun je hem of haar meer nemen zoals hij/zij is? In het begin val je vaak voor eigenschappen in die persoon die later in je irritatie-zone komen. Kijk eens wat je hier zelf uit kunt leren. Be the change you want to see in the relationship! 🙂

En neem zelf natuurlijk ook de ruimte om jezelf te zijn. Kijk hoe daarop gereageerd wordt door de ander. Als het een probleem is, bespreek dit dan samen. Idealiter zonder verwijten te maken. Maar juist door ‘ik-boodschappen’ aan de ander te geven. Wellicht merk je dat je zo meer tot elkaar kunt komen.

Werken aan je relatie, thema: Voeding

Wat is voor jullie relatie ultieme voeding? Waar leven jullie beiden helemaal van op? Welke gedeelde passies hebben jullie? Wat staat er allemaal nog op die bucket-list? Waar kun je ook nieuwe voedende dingen toevoegen in je relatie? Het is aangetoond dat samen nieuwe dingen ondernemen (zeker als er wat adrenaline bij vrijkomt), zeer positief werkt op de kwaliteit van de relatie. Voor ideeën: check de tips in dit blog.

En dan een reality check: in hoeverre geven jullie aan dit soort leuke dingen voldoende aandacht? Of gaat jullie meeste tijd naar jullie werk, het draaiend houden van het huishouden en andere regel-dingen? Zeg je vaak dat je ‘druk-druk-druk’ bent? Weet je van voren niet meer dat je van achteren leeft? Grote kans dat je relatie hierin mee is gegaan de afgelopen tijd. Zeker als dit al een tijdje duurt. Het woord ‘sleur’ is dan misschien niet heel ver weg. Het helpt om voldoende te relaxen. En om de dingen op te pakken die jullie in de begin-tijd zo leuk vonden om samen te doen.

Tot slot: werk samen met de Wondervraag

Stel jezelf (en eventueel je partner) de wondervraag over jullie relatie. Zet op papier het cijfer dat jullie relatie nu krijgt. En daarachter wat jouw ideale cijfer zou zijn, zonder daarbij te perfectionistisch te streven. Vraag jezelf: ‘Stel dat er een wonder gebeurt, en ik heb dat betere cijfer, wat is er dan anders?’ Neem hier echt de tijd voor. Wijd uit met opmerkingen over:

  • Wat merkt mijn partner aan mij nadat het wonder is voltrokken?
  • Wat merk je aan jezelf nadien?
  • En wat merkt je partner aan jou op voor veranderingen?
  • Welke dingen doen jullie niet langer, of minder?
  • Waar starten jullie juist mee, of wat doe je dan meer?
  • Als je in de spiegel kijkt ‘s ochtends, wat zie je dan voor verandering?
  • Hoe merk je in je energie-level dat er een wonder is gebeurd?
  • Welke dingen vertel je aan je vrienden over de verbetering in de relatie?

Concluderend: kijk of je uit jullie antwoorden tips kunt halen om door te voeren in je relatie. Zodat de kwaliteit steeds verder omhoog gaat!

Verder lezen over relaties

Smaken deze tips naar meer? Lees hier ook de relatie-tips uit het wetenschappelijk onderzoek van John Gottman. Je kunt ook zijn boek met relatie-tips bestellen op bol.com