Heb ik een goede relatie? Veel mensen vragen het zich af. Vanzelfsprekend is een goede relatie een samenwerking van de beide partners. Daarom in dit blog een aantal tips om zelf positieve invloed uit te oefenen op je relatie.

Heb ik een goede relatie?

De Amerikaanse psycholoog John Gottman schrijft in zijn boek The seven principles for making marriage work over 7 wetenschappelijk aangetoonde peilers van een goedwerkende relatie. Hij interviewde gelukkige mensen die al jaren samenzijn en beiden vinden dat ze een goede, fijne relatie hebben. Dr Gottman’s motto is sindsdien: “Small things often.” Steeds kleine positieve gestes doen werkt veel beter voor je relatie dan af en toe iets groots voor elkaar doen.

Principe 1: Weet wat de ander belangrijk vindt

In goede relaties kennen partners elkaars verhaal. De belangrijkste gebeurtenissen in elk geval. Ook weten ze wat de ander belangrijk vindt én waar diens voorkeuren liggen. Tot slot: je weet wat zijn/haar dromen zijn. Het is ook belangrijk om je hierin steeds te blijven verdiepen. Dit levert het op: je voedt de intimiteit en kun je samen meer uitdagingen aan.

  • Wat houdt de ander momenteel het meest bezig?
  • Waarvan ligt hij/zij ‘s nachts soms wakker?
  • Wat is nu het grootste verlangen?

Denk je nu: ‘Dit doen wij helemaal volgens John’s boekje?’ Zijn het ook belangrijke punten voor jou/jullie? Ken je hem/haar nog onvoldoende? Op welke creatieve manier kun je je lief alsnog beter leren kennen de komende tijd?

Principe 2: Elkaar blijven waarderen en zien Blog Heb ik een goede relatie? met boekentip: John Gottman over relaties

Zorg dat je elkaar blijft bewonderen en waarderen. Sta af en toe bewust stil bij wat je bewondert en waardeert van je partner. Zowel in gedachten, als in wat je tegen hem/haar zegt. Zo bouw je samen aan een structurele positieve kijk op elkaar. Hierdoor kun je ook stress-situaties en andere uitdagingen als stel beter handelen. Bemoedigende en open gesprekken voeren samen draagt hieraan bij. Net als complimenten geven en ook aan anderen laten weten wat je in hem/haar waardeert.

Welke 5 aspecten in je partners karakter en gedrag waardeer jij het meeste? Welk compliment ga je hem/haar vandaag nog geven? Neem elkaar nooit voor lief, dat is echt een killing valkuil in langdurige relaties.

Principe 3: Blijf regelmatig in contact met elkaar

Maak op zeer regelmatige basis contact met elkaar. Bijvoorbeeld met een aanraking of een kort gesprekje, een grap of een leuk gebaar. Nu we vaak aan een of meerdere schermen gekluisterd zitten kan dit een extra belangrijk aandachtspunt zijn. Dit draagt bij in wat Steven Covey ‘de emotionele bankrekening’ is gaan noemen.

Welke dingen heb jij onlangs gedaan om jullie verbinding te versterken? Wat zou je (anders) kunnen doen de komende tijd?

Principe 4: Laat je positief beïnvloeden door je partner

Vraag de ander naar zijn/haar mening als je voor een grote of kleine keuze staat. Neem die serieus zonder ze klakkeloos over te nemen of direct te verwerpen.  Een grappig en ongebruikelijk voorbeeld: mijn vriend is heel technisch, en ik totaal niet. Maar soms weet hij niet hoe hij iets zal bevestigen, of kan fixen. Ondanks dat ik helemaal geen verstand heb van techniek, vraagt hij soms: ‘Santje, hoe zou jij dit oplossen?’ Misschien juist omdat ik als leek op een heel andere manier kijk/denk heb ik regelmatig een oplossing. Voor het mannelijke aspect in onszelf is het vaak knap lastig om de invloed van de ander toe te laten. Het schijnt dat mannen hier gemiddeld meer moeite mee hebben dan vrouwen. Relaties waarin de macht niet gezond verdeeld kan worden lopen echter vier keer zo vaak op de klippen.

Wanneer vroeg jij voor het laatst de mening van je partner ergens over? Heb je toen met een open mind geluisterd? Heb je er voldoende tijd voor genomen? Extra vragen gesteld om goed te begrijpen wat de ander precies bedoelde, en waarom hij/zij dit dacht?

Principe 5: Los problemen op waar mogelijk

Als een ruzie of conflict op te lossen is, gebruik dan deze vijf tools om ze op te lossen.

  • Ga minder hard de discussie in; want zoals je start eindig je meestal ook vaak. Wat hierbij helpt is ik-boodschappen geven, geen verwijten maken, nooit & altijd niet gebruiken, en op een effectieve manier feedback geven aan elkaar.
  • Leer pogingen van de ander om het goed te maken te herkennen, accepteren en waarderen.
  • Kalmeer jezelf en de ander, neem een break als het nodig is
  • Sluit compromissen als het nodig is
  • Wees tolerant over de tekortkomingen van de ander

Hoe scoor jij momenteel op bovenstaande vijf manieren van effectief ruziën? Waar zou je  nog wat meer van kunnen doen denk je?

Principe 6: Blijf niet hangen in moeilijkheden

Zorg er samen voor dat je niet vastloopt in blijvende (onoplosbare) problemen. Om te voorkomen dat je samen in een impasse komt of erger; dat de relatie uitgaat. Belangrijk is dat je onderzoekt waar ze vandaan komen, dat je ze aanvaardt én erover in gesprek blijft met elkaar.  John Gottman zegt dat deze terugkerende problemen bijna altijd hun oorsprong hebben in onvervulde dromen. Wat erbij helpt is het kennen en ondersteunen van de dromen van jezelf en je partner.

Herken je dit? Welke onoplosbare problemen hebben jullie? En hoe ga je hier tot nu toe mee om? Is dit effectief?

Principe 7: Geef samen zin aan jullie leven

Succesvolle stellen hebben meestal een gedeelde levensvisie of weten wat ze op dat vlak in de toekomst willen samen. Volgens Gottman bestaat het begrip ‘zingeving’ uit vier aspecten.  Bijvoorbeeld rituelen om een band te scheppen, verschillende rollen (moeder, partner, kantoormedewerker etc.), persoonlijke & gezamenlijke levensdoelen en symbolen. De laatste vind ik een beetje vreemd verwoord, maar gaat over dat je dezelfde visie hebt op bepaalde zaken.

Op welke manier geven jullie samen zin aan jullie leven? Welke aspecten kenmerken jullie als stel? En welke rollen zijn voor jullie belangrijk? Wat schept bij jullie een band?

Heb ik een goede relatie? Verken het zelf!

En hoe scoor jij op de meetlat van Gottman? 😉 Onderzoeken en tips van anderen zijn soms waardevol. Maar verken vooral wat voor jou/jullie bijdraagt aan een goede relatie. Wanneer ben je tevreden? Wat maakt jullie relatie de moeite waard? Mag het af en toe een onsje minder zijn? Is er een goede balans tussen geven en ontvangen? Wanneer hoef je jezelf de vraag ‘Heb ik een goede relatie?’ niet meer te stellen? Wat zou jou er voldoende vertrouwen in geven.

Groeien in de relatie & verder lezen

Zelf vind ik de principes waardevol, maar ik zou er voor mezelf meer kunnen bedenken. Er zijn meer aspecten die voor mij bijdragen aan een goede relatie. Daarover maak ik binnenkort een nieuw blog. Tot slot: stel je geeft je relatie nu een 7 en je zou hem naar een 9 brengen. Wat is er dan anders? En waaraan merk je dat de relatie nu een 9 krijgt? Uit deze oefening haal je goede  tips om je relatie naar een hoger niveau te tillen. Want ‘Heb ik een goede relatie?’ is tenslotte een vraag die je het beste aan jezelf en je partner kunt stellen.

Als je verder wilt lezen over het onderwerp Heb ik een goede relatie? misschien zijn deze blogs dan interessant om te lezen:  Boost je relatie: 12 tips en Relatie-tips van een man met ervaring. Of het boek ‘The seven principles for making marriage work‘ van Gottman. Daarin gaat hij uitgebreid in op de 7 principes, geeft hij veel extra tips en een aantal handige vragenlijsten. Veel geluk gewenst!