In een relatie doe je lang niet alles samen. Eigen tijd is belangrijk, evenals eigen vrienden en bezigheden. Vergelijk het met een houtvuur: het brandt beter als er lucht en ruimte tussen de blokken zit. Maar als je samen bent, hoe breng je die tijd dan bijzonder door?

Ik deel hieronder 10 relatietips uit mijn eigen leven. Niet van die standaard relatietips als ‘Luister naar elkaar’ en dat soort open deuren. Nee, originele, frisse dingen waarvan ik heb gemerkt dat ze geweldig werken. Dingen waar mijn lief en ik blij van werden en nog steeds worden als we eraan terugdenken. 10 leuke, bijzondere en nieuwe dingen om samen te doen.

1. Maak een bucket-lijst 

Zet daarop een aantal (bijvoorbeeld 10) bijzondere dingen die jullie samen willen doen dit jaar. Hang hem ergens in het zicht. Misschien leuk om een mooie lay-out te maken met foto’s erbij. Je kunt ook foto’s toevoegen van elke actie die jullie hebben uitgevoerd. Zo wordt het een heel tof overzicht dat straks wellicht inlijst-waardig wordt?! 

2. Open een ‘droomdoel-rekening’

Misschien heb je een droomdoel: een lange reis, een vrijwilligersproject, ‘n dag minder werken, je zeilbrevet halen, in stilte-retraite, of een bedrijf starten. Het kan van alles zijn, maar één ding hebben ze gemeen: er is meestal geld voor nodig. Leg een spaarrekening aan met de naam van het project. Bij ons heet deze ‘De Droomreisrekening’. Hier lees je avonturen van de lange Azië-fietstocht. Nog geen doel? Open toch alvast de spaarrekening.

3. Word creatief in het sparen

Je kunt bijna altijd wat sparen, hoe weinig ook. Maar doe het, want  het zet een flow in werking. De Amerikaanse topondernemer Marie Forleo zegt treffend: ‘Insight without action is worthless.’ Denk niet: ‘Die paar euro’s zetten geen zoden aan de dijk.’ Dat doen ze namelijk wel: eerst in je gevoel (ik werd er blij van om concreet met mijn dromen bezig te zijn) en vanzelf word je creatiever in geld verdienen. Bijvoorbeeld met verkopen via Marktplaats, weddenschappen en het opzij leggen van verjaardagsgeld.

4. Verdiep je in elkaars leven

Soms is het verassend om mee te werken aan een project van je lief, waar je normaal niet aan meedoet. Samen klussen aan de auto bijvoorbeeld. Of naar yogales. Als de een zo’n gebaar maakt, is het natuurlijk erg leuk als de ander zoiets een keer terugdoet. Mocht je het niet leuk vinden om vaker te doen, heb je in elk geval oprechte interesse getoond in de bezigheden van de ander, en snap je misschien beter wat hij/zij precies doet. Je lief zal het sowieso waarderen dat je de moeite neemt en de interesse toont.

5. Maak iets creatiefs & blijvends

Oh, dit vinden we allebei zo leuk! We hebben een houten bed gemaakt met een zwevende plank aan de muur van hetzelfde hout. Eenmaal de smaak te pakken maakten we nog een lijst voor om onze scrap kaart (Zie tip 10) en een hangend tafeltje (met een touw aan het plafond). Zoiets maken krijgt extra jeu als je het buiten doet op een mooie zomerdag, met ‘n lekker muziekje aan en een glas wijn erbij. Het geeft veel voldoening om iets zelf te maken; al helemaal als je dat met je lief samen doet. Iedere keer dat je het vervolgens ziet of gebruikt komen de leuke herinneringen en de voldoening terug. 

6. Doe een grote opruiming in huis

Opruimen in huis geeft een opgeruimde, frisse geest. Bekijk of de inrichting jullie allebei nog aanspreekt en verander wat je wilt. Pak eens een zondagmiddag om door alle spullen heen te lopen samen. Wat kan er weggegeven worden? Ik heb bijvoorbeeld de ‘Little Presents whatsapp-groep’ opgericht. Met vrienden en bekenden. Als je iets wegdoet, app je een foto’tje door en wie het wil, haalt het bij je op. Zo leuk! Welke spullen mogen meer in beeld? Wat mist er nog in de inrichting? Misschien is het leuk om samen een paar Kringlopen of andere winkels af te gaan. 

7. Houd een boek bij

Koop een mooi schrijfboekje. Schrijf hierin elke dag iets leuks voor elkaar: een compliment, wens, groet, grapje of mooie quote. Zo blijf je steeds met nieuwe ogen naar elkaar kijken en blijf je elkaar verrassen. Vergeet je erin te schrijven? Stort een euro op de droomdoelrekening.

8. Plan een ultieme filmavond

Plan een of meerdere thema-filmavondjes waarin je elkaar de films laat zien die je het áller tofst vond. Bijvoorbeeld met een thema. Een avond beste misdaadfilms, een avondje grappigste films, filmhuisfilms etc.. Dat wordt nóg leuker met een bijzonder drankje erbij. Bij The Big Lebowski bijvoorbeeld, past die White Russian gewoon ontzéttend goed! Hilarische film trouwens.

9. Mediteer samen (beste der relatietips!)

Mediteer (dagelijks) samen. Zo ben je een stok achter de deur voor elkaar om het vol te houden. En doordat er meer mensen tegelijk mediteren wordt het makkelijker en kun je vaak dieper gaan in je meditatie. Als je mediteren niks vindt maar wel iets wilt doen om meer in het nu te zijn en te ontspannen, kun je ook samen wandelen of ademhalingsoefeningen doen. In het kader van relatietips is dit misschien nog wel de meest krachtige; omdat meditatie doorwerkt in alle gebieden van je leven. Niet alleen de relatie. 

10. Geef een scratch map cadeau

Voor als jullie al graag samen reizen of nog reisplannen hebben: geef je lief deze scratch map cadeau. Extra romantisch: alleen de landen open krassen waar je samen bent geweest. 

Heel veel plezier met deze relatietips! Reageren & delen via Social Media en e-mail kan helemaal onderaan deze pagina. 

Ja, ik wil maandelijks de nieuwsbrief ontvangen met aanbiedingen en extra tips.

 – Sanne Wurzer, life coach