Wil je graag meer rust in je hoofd, en in je lijf voelen? Dan kan deze eenvoudige oefening enorm helpen.

Een andere effectieve manier om uit je hoofd te komen, is bijvoorbeeld meer in je lichaam te zakken. Dat kun je ook weer op talloze manieren doen; denk aan sporten, dansen, wandelen etc. Iedereen heeft daar weer zijn eigen voorkeuren bij. 

Oefening om uit je hoofd te komen

Vandafbeelding boek kom uit je hoofd lisette thooftaag deel ik een manier die niet zo bekend is. Ik leerde erover tijdens de workshop ‘Kom uit je hoofd’ van schrijfster Lisette Thooft. Die dag presenteerde ze ook haar nieuwe boek ‘Kom uit je hoofd – op weg naar meer harmonie tussen denken en voelen.’ Het boek is een rijke informatiebron over het hervinden en koesteren van je lichaams­bewustzijn, maar het zit daarnaast boordevol tips, trucs en tools zodat je als je het leest ook de weg terugvindt.

Samen met Lisette de oefening doen

Lisette nodigt me tijdens de workshop uit voor haar te komen zitten en mijn ogen te sluiten. ‘Leg je ene hand op je buik, en de andere op je borst,’ oppert ze vriendelijk. Ze vraagt me rechtop te gaan zitten en een paar keer diep te ademen. ‘Ga nu met je aandacht naar je lichaam. Wat voel je?’ Ik scan mijn lijf en voel dat mijn hart wat sneller slaat. ‘Mijn hart slaat snel’. ‘Kun je naar je hart toe ademen?’ vraagt ze daarop. ‘Ja.’ Ik doe het; ik adem naar mijn hart toe. Na een tijdje vraagt ze: ‘Wat gebeurt er nu in je hart?’ ‘Het klopt nu rustiger, het voelt ook rustiger,’ zeg ik.

‘Oké. Wat voel je nog meer in je lijf?’ Zo gaat het zo’n tien a vijftien minuten door; tot er geen opmerkelijke dingen meer te benoemen zijn in mijn lijf. Als ik mijn ogen open doe, voel ik me lekker en zo geaard. Helemaal in mijn lijf, en uit mijn hoofd. Heerlijk! In het hier en nu. Het lijkt wel alsof ik een uur gemediteerd heb!

Krachtige samenwerking

Lisette zegt lachend: ‘Toen de oefening me voor het eerst uitgelegd werd, dacht ik: “Gatver, wat een stomme oefening”.’ Maar sinds ze het uitprobeerde voor haar opleiding tot rebalancing therapeut, is ze overtuigd: ‘Dit helpt écht om uit je hoofd te komen en in je lichaam te zakken.’ Ik ben het roerend met haar eens. Daarom deel ik de oefening ook hier met jullie.

Het heeft extra waarde om de oefening met een partner te doen. ‘Degene die de vragen stelt, heeft in liefde zijn of haar aandacht helemaal op jou en je miniproces gericht. Dit werkt enorm krachtig voor de andere partij. ‘Ik merkte zelfs dat ik van je ging houden toen ik zo naar je zat te kijken in je proces,’ vertelt Lisette als we klaar zijn. Aandacht heeft effect, dat weten we allemaal. En als iemand onbevooroordeeld zijn/haar aandacht op je richt, ondersteunt dit je proces flink.

De oefening zelf doen met iemand

 • Kies een partner uit die je vertrouwt en die open staat voor dit soort dingen
 • Doe het op een moment waarop je niet gestoord wordt
 • Zet de telefoons op stil
 • Zorg dat je beiden soepel zittende kleren draagt
 • Kies een plek waar je comfortabel maar rechtop tegenover elkaar kunt zetten

Voor degene die de oefening begeleidt

 • Vraag de ander de ogen te sluiten en rechtop te gaan zitten
 • Vraag de ander om een hand op de buik en een hand op de borst te leggen
 • Vraag de ander om een paar keer wat dieper in en uit te ademen
 • Vraag daarna: ‘Ga nu met je aandacht naar je lichaam. Wat voel je?’
 • Als de ander heeft geantwoord, vraag je: ‘Kun je daar naartoe ademen?’
 • Geef de ander even de tijd om een tijdje naar de plek te ademen.
 • Vraag daarna: ‘Wat gebeurt er nu op (plek X)?’
 • Vraag daarna: ‘Oké. Wat voel je nog meer in je lijf?’
 • Ga samen zo door tot er niets meer opkomt.
 • Vraag de ander dan rustig de ogen weer te openen.
 • Bedank elkaar voor de hulp bij de oefening en het vertrouwen.
 • Wissel van rol

Ik ben benieuwd of je deze oefening gaat proberen, en zo ja: hoe het je bevalt! Wil je me dat laten weten? Hier vind je de Ted-x talk van Lisette Thooft. Ze schrijft ook prettig-pittige columns voor o.a de Bezieling. Lisette dank je wel voor je inspiratie!

Reageren & delen via Social Media en e-mail kan helemaal onderaan deze pagina. Ja, ik wil maandelijks de nieuwsbrief ontvangen met aanbiedingen en extra tips.

 – Sanne Wurzer, life coach