Misschien verwacht je hier geen verhaal over looks, kleding en kleuren. Maar toch wel: ik ben namelijk om diverse redenen zeer te spreken over het stijl-/kleuradvies dat ik laatst kreeg. In deze blog leg ik uit waarom en geef ik je graag wat tips.

Gemakzucht maakt dat ik nooit lang nadacht over de outfit die ik die dag aantrek. Ik heb er verder de tijd niet voor en ben ‘s ochtends om 7.00 zacht gezegd niet op mijn creatiefst.

Maar ik merk wel hoe fijn het is om iets te dragen wat helemaal bij me past en waar ik me in thuis voel. Hoe je je voelt straalt uit op je omgeving, wat daarna ook terug naar jou reflecteert. En nee; het is geen halszaak, en geen vereiste om lekker in je vel te zitten, of je goed te voelen, absoluut niet. Maar het voegt toch iets toe, daarom deel ik het hier. 

In mijn werk (wandelcoaching en schrijven) is het prettig om soepele, goed zittende kleding te dragen, die toch ook netjes is. En zelfs al werk ik een half dagje thuis achter mijn computer; ook dan is een mooie outfit effectief. Het is weliswaar erg makkelijk om na de yogales in mijn sporttenue te blijven werken tot ik weer ga coachen, maar dat voelt toch minder fijn. Onderzoek toont aan dat thuiswerkers meer resultaat boeken, efficiënter zijn en meer plezier hebben in hun werk als ze gekleed zijn (inclusief schoenen!) alsof ze buiten de deur gaan werken. Met het idee dat ik vast nog een hoop over kleuren, stijl en outfits kan leren, schakel ik een professional in. 

1. Praat en schrijf over je stijl & wat je uit wilt stralen

Styliste Angela Koster vraagt honderduit over m’n kledingstijl en doel met het adviesgesprek. Zo word ik me bewuster van wat ik op kledinggebied belangrijk vind. Voorafgaand schreef ik ook wat sleutelpunten op: dat het lekker zit, goed aansluit om mijn lijf, dat het uitstraalt wie ik ben, dat ik me er goed in kan bewegen, dat ik het niet hoef te strijken (want jemig, wat een verspilling van kostbare tijd die veel leuker kan worden gebruikt is dat!), dat het pittig en een beetje eigenzinnig oogt, en dat de kleuren bij me passen. Al schrijvend en pratend worden persoonlijke voorkeuren nog duidelijker. Dit neem je vervolgens voor altijd mee in de keuzes-uit-je-kast en je koopgedrag.

2. Laat de ondertoon/kleur van je huid checken

Iedereen heeft een eigen huidtype, met daarin bepaalde tinten (warm of koud, of combi). Je tint komt bij de ene kledingkleur goed uit en bij de andere minder. Daarbij is het eigenlijk alleen belangrijk wat je aan je bovenlijf draagt: juist de kleuren daarvan reflecteren in je gezicht. Je broek/rok o.i.d. niet.

Het is opmerkelijk te zien hoeveel rust sommige kleuren in mijn gezicht geven en hoe andere het juist vlekkerig en onrustig maken. Zwart staat op zich wel, maar zodra Angela de zwarte doek om mijn hals vervangt door een marine-blauwe, zie ik het verschil. Zwart maakt bleker, ouder en harder en marineblauw geeft meer rust, zachtheid en harmonie.

3. Stop met stapelen: hang combinaties uit

Ondanks ‘n aardige opruiming (15 vuilniszakken), liggen er nog grote stapels achter elkaar in mijn kledingkast. ‘Zo heb je eigenlijk geen idee wat er allemaal ligt,’ merkt Angela op. ‘Je kunt beter een paar dingen aan hangertjes ophangen, liefst een hele outfit bij elkaar met passende schoenen eronder.’ Goed idee; dat scheelt ook weer denktijd.

4. Loop (met expert) door je kledingkast

Als je de kleurtest hebt gedaan en je stijl en wensen helder hebt, kun je makkelijker opruimen. ‘Mensen hebben vaak niet door hoe onhandig het is om veel kleding te hebben; ze zien onbewust door de bomen het bos niet meer. Je hebt niet veel kleding nodig. Een paar setjes waar je je prettig in voelt is voldoende. En het is handig als je weet hoe je kunt combineren, want dan heb je met dezelfde kleding veel meer mogelijkheden.’ Scheelt weer zoeken, geld en kastruimte.

5. Hang foto’tjes aan de binnenkant van je kast

In het kader van tijd besparen, tipt ze me ook om van alle leuke combi’s die we bedenken foto’s te maken. ‘Die print je uit en plak je aan de binnenkant van je kast. Zo kies je steeds makkelijk een combi.’ Ideaal: voor elke stemming of activiteit snel een outfit bij elkaar!

6. Plan een combi-middag

Angela laat me met nieuwe ogen kijken naar kleding die ik al heb. Ze combineert kleren, accessoires en schoenen; en nieuwe leuke outfits zijn een feit! Weer frustratie, geld en tijd bespaard. Met de inspiratie en flow uit ons gesprek ga ik door met combineren en fotograferen. Hoppa, de koe bij de horens vatten. Je doet één uurtje moeite om leuke dingen bij elkaar te vinden, en daar bespaar je de rest van het jaar juist weer enorm veel tijd en gedoe mee.   

7. Geniet van het gevoel

Als ik vandaag mijn eerste nieuwe combi aantrek, voel ik me direct goed. De kleding past bij wie ik ben en wat ik uit wil stralen. Zit lekker en staat goed, en ik krijg er meteen die dag nog complimenten over. Hoe leuk! Het is verzorgd, hip en vlot.

8. Shop daarna gericht

Angela vertelt welke dingen er ontbreken in mijn kast. Gebruikmakend van de flow, trek ik er na het combineren kort op uit. Heel gericht kies ik in de winkel een paar dingen uit. Alle  nieuwe kennis bij elkaar maakt ook dat je minder miskopen doet.

9. Vraag make-up advies

Veel mensen dragen kleuren make-up die niet matchen met hun tint, ik ook. Mijn rouge heeft een te warme ondertint en mijn wenkbrauwpotlood vervang ik volgens Angela beter door poeder, omdat dit minder hard/scherp staat. Mijn foundation mag ‘s winters een tintje lichter. We gooien make-up weg en Angela schrijft wat producten op die wél matchen.

10. Organiseer een kledingruil

Samenkomen met vriendinnen is natuurlijk altíjd een goed idee, maar voeg daar je zakken met niet-matchende kleding aan toe, en iedereen heeft in no time en kosteloos weer wat écht passende kledingstukken. Het is ook leuk om dingen aan je vriendinnen te geven. De rest kan op Marktplaats, naar de Kringloop, de kledingcontainer – of naar de H&M, waar je er kortingsbonnen voor krijgt.

Heb jij wel eens advies gekregen over make-up, je stijl, of de kleuren die je goed staan? Waarom wel/niet? Ben benieuwd! Mocht je ermee bezig gaan: veel plezier met het (her)ontdekken van jouw eigen stijl en kleuren. Steeds meer jezelf zijn en je eigen karakter en stijl uitstralen, ook met je kleding en look!

Wil je ook eens met mijn nieuwe stijlgoeroe praten? Meet Angela Koster van FrisFruitig StijladviesReageren & delen via Social Media en e-mail kan helemaal onderaan deze pagina. Ja, ik wil maandelijks de nieuwsbrief ontvangen met aanbiedingen en extra tips.

 – Sanne Wurzer, life coach