Ben jij van de goede voornemens? Natuurlijk wil je dan dat die uitkomen.

Heb je ook vaak gemerkt dat het niet lukte? Hierbij een vrij onverwachte oefening om het nieuwe jaar echt goed te beginnen.

Voornemens komen vaak voort uit ontevredenheid. Herken je dat? We zijn ontevreden over hoe het nu gaat en over hoe het eerder ging. Misschien zijn we ontevreden over hoe we eruit zien, of over wie we zijn, wat we doen, wat we hebben bereikt. Al dat soort dingen.

Maar dat soort gevoelens is helemaal geen goed vertrekpunt voor verandering. Sterker nog: iets ondernemen of plannen vanuit een ontevreden en negatief gevoel, sorteert dito resultaten..

Andere manier om gezonde verandering op gang te brengen

Het kan ook anders. En die andere manier hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, misschien is het zelfs wel makkelijker. Van goede voornemens weten we immers allemaal hoe lang die gemiddeld worden volgehouden.. Zo makkelijk is dat dus blijkbaar niet. 

Met onderstaande oefening zorgen we eerst samen dat de basis, het vertrekpunt, goed staat. En daarna, vanuit een goed gevoel en positieve focus kun je voornemens maken wat je wilt. De kans van slagen is dan zoveel groter! Hoe je je voelt over het verleden en het heden, bepalen de kwaliteit en je succes in alle daarop volgende momenten.

Speciale oefening voor jou

Speciaal voor jou, als lezer van mijn nieuwsbrief en/of blog en/of coachee, heb ik hier een oefening voor gemaakt. Doe je mee met voorbereiden op dat nieuwe, mooie en succesvolle jaar? Ik wens je alle goeds toe!

 • Neem papier, pen en een half uur, waarin je niet gestoord wordt.
 • Bedenk een stuk of wat levensgebieden die jij belangrijk vindt. Hierbij wat voorbeelden: liefdesrelatie, familiebanden, vriendschappen, gezondheid, werk, sport, relatie met jezelf, persoonlijke ontwikkeling etc. Maar het kunnen ook heel andere dingen zijn. Denk hier echt even over na: welke levensgebieden vind jij belangrijk? Waar wil je in deze oefening bij stilstaan?
 • Verdeel dan het vel in zoveel vlakken als je levensgebieden hebt gekozen.
 • Zet bovenaan ieder vlak één levensgebied.
 • Concentreer dat gebied, en schrijf op wat er afgelopen jaar allemaal succesvol was volgens jou in 2018 op dat vlak.
 • Bijvoorbeeld bij het thema liefde: meer tijd gemaakt om leuke dingen te doen, minder zitten vitten op de ander, vaker weggegaan om weer écht terug te kunnen komen etc.
 • Blijf brainstormen op successen, groot en klein, rondom dat thema en schrijf ze op tot er echt niets meer komt. Maar neem hier wel echt de tijd voor.
 • Dan concentreer je je op  het volgende levensgebied en doe je weer hetzelfde; tot je alle levensgebieden hebt gehad. 
 • Associeer door op dit thema (en nieuwe thema’s), tot je voelt dat je klaar bent.
 • Kijk dan naar alle punten. Hoe vind je ze? En hoe voelt het om zo te kijken?
 • Kijk af en toe naar je successen en/of hang de lijst ergens waar je hem regelmatig ziet. 

Nu heb je door je bewuste positieve focus een positieve terugblik gecreëerd over je afgelopen jaar. En vanuit je tevreden, prettige gevoel, komen veel makkelijker vergelijkbare nieuwe ervaringen op je pad.

Eigen ervaring & jezelf leren kennen door de oefening 

Ik heb deze oefening in 2015 voor het eerst gedaan, en ik werd er erg blij, rustig en tevreden van. Dat gejaagde gevoel dat ik toen bij de start van mijn coaching-bedrijf had van: ‘misschien moet ik wel meer doen/harder werken’ verdween als sneeuw voor de zon toen ik weer even op een rijtje zag wat ik gedaan had. En ik moest lachen om dat feitelijk idiote idee dat je sowieso per se heel veel moet doen en neerzetten om ‘goed bezig’ te zijn. Mijn innerlijke criticus hield zijn mond; heerlijk.

En ik had een (zeldzaam) moment waarop ik trots was op mezelf. Trots is zoiets waar je in onze maatschappij beter niet teveel voor uit komt, want het wordt al snel verstaan als ‘blabla’ en ‘harhar’ en ‘die voelt zich zeker beter dan anderen.’ Maar het mooie is: dat is allemaal onjuist. Mijn gevoel van trots kwam neer op: ‘Meissie, je hebt dit jaar je hart gevolgd, dat is hartstikke goed.’ Het voelt goed, het klopt, een soort schouderklopje en ‘Ga zo door.’ En dat doe ik al sinds begin 2015. Ik hoop nog een lange tijd te mogen coachen; mensen te begeleiden bij hun persoonlijke vraagstukken en leerdoelen. Inmiddels heb ik al zóveel uiteenlopende vraagstukken op tafel gehad, en ik vind het werk nog steeds even leuk en waardevol als in het begin.

Aan iedereen die dit leest: ik wens je een heel mooi en voorspoedig nieuwjaar toe, waarin je nog meer zult doen wat echt bij je past en nog liever en ook complimenteuzer naar jezelf wordt. Ja, laat ik die toevoegen! <3

Reageren & delen via Social Media en e-mail kan helemaal onderaan deze pagina.

Ja, ik wil maandelijks de nieuwsbrief ontvangen met aanbiedingen en extra tips.

– Sanne Wurzer, life coach