Actieve meditaties zijn speciaal bedacht voor de mens van nu. In deze blog lees je waarom ze zo makkelijk, fijn en succesvol zijn.

“Een Indiër gaat ergens onder een boom zitten, doet zijn ogen dicht en begint met mediteren; meditatie is voor mensen uit India heel natuurlijk. Voor Westerlingen is het hele andere koek. Zij leven 24/7 in hun bovenkamer en hebben álles behalve de rust om even stil te gaan zitten voor een meditatie.” Aldus de Indiase mysticus Osho, in mijn eigen woorden herhaald.

Zelf op onderzoek uit in India

Het is waar. Althans; ik heb het als Westerling uitvoerig ervaren. Elf jaar geleden trok ik voor het eerst naar dat enorme land, de bakermat van spiritualiteit en meditatie: India. Om het zelf te gaan onderzoeken en uit te proberen: meditatie. Maar wat vónd ik het moeilijk zeg.

De crime van beginnen met mediteren

Het leek ten eerste alsof mijn lijf niet stil wilde zitten; een grote onrust was voelbaar in iedere vezel van mijn fysiek. En dan die gedachten.. niet te stoppen! Een soort rivier de Ganges van woorden, zinnen, ideeën, piekerflarden en to-do-lijstjes kwam er voorbij. Mijn knieën en heupen raakten al snel pijnlijk en geïrriteerd van in de kleermakerszit zitten op een harde vloer. Plus een stijve rug, een houten, slapende kont: ik leek wel een oud besje, met slechts 22 jaar.

Maar Osho, degene die het meditatiecentrum dat ik in India bezocht heeft opgericht, was duidelijk niet voor één gat te vangen. Zodra in de jaren zeventig zijn prachtige lezingen ook uit de Westerse wereld op grote schaal geïnteresseerden begonnen te trekken, bedacht Osho de actieve meditaties. Speciaal voor ons ‘Westerse rampgevalletjes’.

Hoe werken actieve meditaties?

Het principe van actieve meditaties is simpel: éérst flink bewegen, dan pas stilzitten en naar binnen keren. Veel makkelijker. Je kunt je energie maar één keer gebruiken, en als je hem voor de beweging inzet, valt er in de bovenkamer daarna een stuk minder te spenderen.

Voeg daaraan toe dat de hersenen dankzij de fysieke beweging van actieve meditaties prettige stofjes (hormonen) aanmaken die fysieke pijn verdoven (ideaal voor die knieën!) en een gelukzalig gevoel geven. Dat maakt het weer een stuk minder relevant om na te denken tijdens je meditatie; ‘t wordt vanzelf minder merkte ik.

Voorbeelden van actieve meditaties

Nataraj, Dynamics meditatie, Kundalini en No dimensions zijn bekende actieve meditaties, gemaakt door Osho. Ze zijn op cd verkrijgbaar en staan ook op Spotify.  Kundalini is een populaire, zachte en feminine meditatie. Hij duurt een uur en bestaat uit vier stadia van een kwartier. In het eerste stadium laat je, begeleid door de meditatiemuziek, je lijf schudden. Dat werkt heel ontspannend en het zorgt ervoor dat je dingen los kunt laten die je niet meer nodig hebt. Emoties, gedachten, spanning etc. De meditatie werkt goed na een lange werkdag, of een dag met veel stress of spanning; je schudt als het ware alle ballast van je af.

Schudden, dansen en stilzitten

Het tweede kwartier bestaat uit dansen; met gesloten ogen je lichaam volgen in hoe het wil bewegen. Het derde kwartier is stilzitten in meditatie en het laatste kwartier is stil liggen in meditatie. In bijgaande video kun je vanaf minuut 53 meer zien van de kundalini meditatie. Bekijk hier de instructie-video van de kundalini meditatie. Wat ik zelf vaak doe is mijn eigen varianten maken van meditaties. Zo kort ik de kundalini vaak in; ik doe dan alleen het eerste stadium en ga daarna nog tien minuten in stilte zitten.

Wanneer zijn actieve meditaties een goed idee?

Ze passen mogelijk bij mediteerders die:

 • Net beginnen met meditatie
 • Moeilijk stil kunnen zitten
 • Erg veel gedachtes hebben, ondanks meditatie
 • Sowieso erg mentaal zijn ingesteld
 • Geëmotioneerd zijn (dan zou ik een ‘zachte’ meditatie aanraden, zoals Kundalini of No Dimensions)
 • Werk doen waarbij ze vooral hun hoofd gebruiken
 • Van beweging/dansen houden
 • Eens iets heel anders willen proberen op meditatiegebied
 • De muziek van Deuter (hij maakte de muziek voor Osho’s meditatie-cd’s) ook zo prachtig vinden 😉

Alternatieven & tips 

 • Je kunt zelf een actieve meditatie bedenken: bijvoorbeeld eerst een kwartier te dansen op muziek die jou in vervoering brengt en tot dansen aanzet en daarna een kwartier stilzitten.
 • Je kunt ook eerst gaan sporten en dan een kwartiertje stil zitten.
 • Wil je meer meditatietips? Lees hier al mijn blogs over het onderwerp.

Hoe het afliep in India

Die eerste keer dat ik er kwam, in ‘s werelds grootste meditatiecentrum, vond ik het best lastig: dat mediteren. Maar al snel kreeg ik wel door dat het alles behalve zweverig was (ik had namelijk nog nooit zo nuchter naar mezelf en de rest van de wereld gekeken als na mijn meditatie, dus mijn eigen vooroordeel kon al vrij snel van tafel), en dat het me zoveel goed deed. Ik bleef dus drie maanden oefenen, meerdere keren per dag. Diverse technieken probeerde ik uit om te zien wat het beste bij me paste.

Meditatie-mogelijkheden te over

Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden, en dat vind ik echt geweldig. Mediteren is voor mij iets geworden als tandenpoetsen; dat doe je gewoon. Soms moet je je er even toe zetten, maar het is altijd goed en fijn om te doen. Omdat het zo beviel, ben ik nog twee keer voor zeer lange periodes terug geweest naar het meditatiecentrum. Om meer te leren en te genieten van het leven daar. Al met al heb ik er elf maanden gezeten, heerlijk.

Zoals altijd ben ik geïnteresseerd in jouw mening, je reactie; die kun je desgewenst hieronder achterlaten. Vragen stellen over actieve meditaties kan natuurlijk ook. Spreekt het idee van actieve meditaties jou aan? Ben benieuwd!

Ja, ik wil maandelijks de nieuwsbrief ontvangen met aanbiedingen en extra tips.

 – Sanne Wurzer, life coach