Een mooie oefening in vergeving van jezelf en anderen.


De oefening over vergeving is geïnspireerd op het boek ʻHealing met engelenʼ van Doreen Virtue. Speciaal voor dit blog heb ik hem uitgebreid.

Stap 1. Onderzoek je vooroordelen over vergeving

Wat komt er bij jou op als je denkt aan het thema vergeving? Wat vind je ervan? Doe je het makkelijk? Of juist niet? Hoe komt dit? Wees zo eerlijk mogelijk naar jezelf, dat is heel belangrijk. Ben je bereid vergeving (opnieuw) uit te proberen? Je kunt eventueel beginnen bij mensen die je niet heel diep hebben geraakt, en bij wie het daardoor wellicht makkelijker is om ze te vergeven. Of proberen jezelf te vergeven voor de keren waarop je jezelf niet het beste gaf, of onaardig/niet liefdevol naar jezelf was. Om te zien wat het voor jou doet. Want daar gaat het om.

Stap 2. Inventariseer

Kies een tijdstip en plek waar(op) je niet gestoord wordt. Je hebt 30-60 minuten nodig, en pen en papier. Schrijf bovenaan de volgende zin: ʻIk vergeef je en laat je los. Mijn vergeving is totaal. Ik ben vrij en jij bent vrij.ʼ Maak daaronder een lijst met namen van alle mensen (levend of overleden) die je ooit hebben geïrriteerd/gekwetst/verraden etc. Denk aan zoʼn 3-4 paginaʼs. Velen merken dat er namen boven komen drijven waar ze in jaren niet aan hebben gedacht.

Stap 3. Vergeving

Sta vervolgens stil bij iedere naam, houd het beeld van die persoon in gedachten en zeg tegen hem of haar: ʻIk vergeef je en laat je los. Mijn vergeving is totaal. Ik ben vrij en jij bent vrij.ʼ Doe dit totdat je de hele lijst hebt afgewerkt.

Stap 4. Invoelen op het effect

Geef jezelf de tijd om een paar minuten lang te ervaren wat voor gevoel dit je geeft.
Wat merkte je op tijdens en na de oefening? Slaakte je af en toe een zucht? Ontspande je meer? Kwam er meer rust in je? Vond je de oefening en het gevoel erna prettig? Ik had zelf alle bovenstaande dingen en voelde me er lange tijd erg prettig door. Alsof ballast is opgeruimd (en ik denk dat dit ook zo is!).

Stap 5. Herhaal

Neem ʻs avonds voor je naar bed gaat in gedachten de dag door. Is er iemand die je wilt vergeven? Zoals je ook regelmatig je gezicht wast, is het ook belangrijk je vizier schoon te maken, zodat er zich geen wrok ophoopt.

Inspiratie

In dit filmpje richt meditatiedocent Jack Kornfield zich op vergeving vragen en geven aan anderen, en vergeving aan jezelf. Een aanrader! Verder lezen over vergeving kan hier.

Ja, ik wil maandelijks de nieuwsbrief ontvangen met aanbiedingen en extra tips.

 – Sanne Wurzer, life coach, Den Haag