10 Manieren om uit de angstmodus te blijven
Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, zo ook naar minder in angstgevoelens verkeren. In dit blog deel ik 10 manieren om uit de angstmodus te blijven, in deze periode leek me dat extra relevant.
1) Oefen je in meditatie en mediteer vaker
Meteen (wat mij betreft) de beste manier om uit de angstmodus te blijven: leer mediteren. Dat kan bijvoorbeeld met mijn online videocursus. Waarom is meditatie hierin zo effectief? Omdat het je letterlijk helpt naar je angst te kijken, hem te omarmen, onderzoeken en niet te veroordelen. Juist door er tegen te vechten, het weg te drukken, hem te negeren of erin te zwelgen (al of niet samen met anderen) wordt de angst groter. Meditatie leert je dat je de angst niet bént. Het leert je om erdoorheen te ademen en te zien hoe hij juist door hem aan te kijken, kleiner en zachter wordt. Extra tip: het helpt bij spanning om je uitademing iets langer te maken dan de inademing. Daarmee geef je je lichaam en zenuwstelsel het signaal dat het ‘oké is om te ontspannen.’
2) Dankbaarheid oefenen
Oefen jezelf in dankbaarheid. Dankbaarheid vind ik een van de meest toegankelijke én snelle manieren om uit een angstspiraal te stappen. Angst vernauwt je vizier, en hoe banger je bent, hoe nauwer dat vizier is en hoe minder (mogelijkheden) je dus kunt zien. Oefen jezelf om hierin tijdig te schakelen. Als je makkelijk doemscenario’s ziet en snel angstig bent, neem je dan voor om je focus te verleggen zodra je doorhebt dat je op een angstgolf – en dus de verkeerde kant op – aan het surfen bent. Kijk om je heen, of kijk in je hart, kijk in je verleden en benoem spontaan de dingen waar je dankbaar voor bent.
3) Waarderen helpt ook
Is dankbaar een te groot woord voor je? Is het in plaats daarvan makkelijker voor je om dingen te waarderen? Zoek dan dingen op die je waardeert. De mooie gevels van de huizen in je straat. De heldhaftige stokroos, die de hele druilerige winter gewoon stug en volhardend is blijven staan. Het knusse eet-café waar altijd van die classy lange kaarsen staan te branden, wat er zo sfeervol uitziet. De sympathieke en excentrieke uitbater van de lokale kroeg, die je niet kent, maar die toch altijd heel trouw en vriendelijk goedendag zegt.
Je kunt ze opschrijven, in stilte benoemen en ook opzoeken door bijvoorbeeld een wandeling te maken en er bewust naar te zoeken. Het helpt soms om die intentie van te voren heel bewust te zetten: ‘Nu let ik vooral op de dingen die ik waardeer. Ik ben benieuwd hoeveel ik er in deze wandeling tegenkom.’ Als je zo in mogelijkheden denkt, dan gaat je mood zienderogen vooruit, probeer het maar. 🙂
4) Open je hart-energie
Stel jezelf af en toe de vraag: ‘Wat zou de meest liefdevolle persoon in dit geval doen?’ om zo meer verbonden te kunnen raken met je eigen hart. Mediteer op je hartchakra (op de gratis meditatie app Insight Timer staan hierover allerlei geleide meditaties). Als je iets doet, vraag je daarbij dan af wat de intentie erachter is. Komt het uit je hart? Komt het uit angst/kramp en tekort denken? Kijk of je de beweging kunt maken naar overvloeddenken.
Twijfel je of je in het dagelijks leven het juiste doet? Stel in jezelf de vraag: ‘Wat mag ik hier en nu doen?’ Denk niet na, maar vertrouw erop dat inzichten en antwoorden naar je toe komen als je stil bent. In meditatie, in wandelingen, in momenten waar niks hoeft en er dus ruimte is voor nieuwe dingen om naar je toe te komen. Probeer dat niet af te dwingen, maar laat het komen.
5) Help waar dat gewenst is; kom meer uit de ‘ik-kooi’
Een mooie opvolging als je hart-energie meer opengaat is je afvragen: ‘Wat kan ik bijdragen?’ ‘Hoe kan ik helpen?’ ‘Wat heeft de ander nodig?’ Je angst rondom persoonlijke zorgen en het isolement dat daarbij hoort te doorbreken lukt beter door ook open te staan voor het verhaal van de ander. Luister. Stel vragen. Vraag of je iets kunt doen. Van ik-denken naar wij-denken. Alles wat uit zuivere intentie voortkomt, komt aan en helpt je eigen frequentie omhoog. Het is opmerkelijk hoe je in high spirits kunt blijven terwijl zoveel mensen om je heen heel bang zijn. Dat is nou een vorm van parallelle universums eigenlijk.
6) Blijf denken in mogelijkheden
Zolang we leven is er altijd iets mogelijk, en hebben we bepaalde keuzes, altijd. Om de waarheid hiervan te illustreren deel ik een van de meest extreme voorbeelden hiervan die ik ken. Viktor Frankl. Deze held presteerde het zelfs in WO2 om na alle martelingen, hongertijden en de algehele hel van de Duitse kampen zijn geest te sterken. Hoe? Hij bleef stoïcijns therapie geven aan de medebewoners van zijn barak. En bovenal: hij nam een wilsbesluit dat de Duitsers hem van alles konden afpakken, desnoods zelfs zijn leven, maar besloot dat ze nooit zijn wil konden breken. Nooit. Frankl: “Everything can be taken from a man but one thing: the last of the human freedoms—to choose one’s attitude in any given set of circumstances, to choose one’s own way.“
Ik krijg kippenvel van de geest van deze man, op een positieve manier natuurlijk. Hij is een inspiratiebron voor me, want als hij het in díé omstandigheden kon, waarom zou ik het dan in mijn veel, veel mildere omstandigheden niet kunnen? Precies. We kunnen het wél. Als we ons er maar van bewust zijn dat we die keuze hebben. In dit blog deel ik een hoop vragen die je jezelf kunt stellen om in mogelijkheden te denken.
7) Zoek verbinding en blijf niet alleen met je gevoel
Als je bang bent en je komt er niet goed uit, blijf daar dan niet mee zitten in je eentje. Zoek het (digitale? Telefonische?) gezelschap op van mensen die in high spirits verkeren, laat ze je een beetje omhoog liften en geruststellen. Soms is het zo fijn om even in de geruststelling te mogen leunen van een ander die een bepaalde situatie net even wat positiever inziet dan jij op dat moment.
Dit ervaar ik zo in goede vriendschappen; dat je elkaar een hart onder de riem kunt steken in lastige tijden, en dat je je positiever voelt nadat je elkaar hebt gezien. De kijk van een ander toevoegen aan je eigen perspectief verruimt je denken en daarmee je mogelijkheden. Wie wat te kiezen heeft is echt een beetje minder bang. En we hebben allemaal keuzes, alleen vergeten we dit vaak of moeten we dit nog leren inzien.
8) Wat kun je veranderen en wat niet? Circle of influence
Hier komt de Serenity Prayer weer prachtig te pas (wanneer niet eigenlijk ;-)) ‘Grant me the serenity to accept the things I cannot change,
Courage to change the things I can, And wisdom to know the difference.’ Accepteren van iets dat onvermijdelijk is, is denk ik (vind ik zelf in elk geval) een van de lastigste lessen. Zeker in tijden als deze waarin wordt gepretendeerd dat alles ‘maakbaar’ en dus ‘haalbaar’ is. Dan slaat de realiteit van onvermijdelijkheid je om de oren, en die komt veel harder binnen als je er niet op ingesteld bent dat het leven ook deels ‘gebeurt’.
Je hebt zeker een hoop invloed, maar niet op alles. Stephen Covey schrijft in zijn klassieker De zeven effectieve eigenschappen van leiderschap heel helder over dit fenomeen. We kunnen ontzettend veel energie verliezen als we ons te lang druk maken over wat er in onze feitelijke invloedssfeer ligt. Stel jezelf dus de vraag: ‘Heb ik hier invloed op?’ Een vraag die in de coachgesprekken ook vaak voorbij komt.
9) Ga de natuur in
De natuur werkt volgens mij op meerdere manieren helend. De frisse lucht, de prachtige beelden, het zien van elementen die weerspiegelen wat we zelf in potentie ook bij ons dragen; zijn met wat is. Onszelf zijn. In harmonie met het geheel zijn. Meebewegen met wat komt; wind of hagel, zon of regen. Ik vind het altijd zoveel makkelijker om me verbonden met het geheel te voelen en inspiratie toe te laten wanneer ik in de natuur ben, waar die verbondenheid al zo voelbaar is. Ik vind het zo inspirerend.
10) Blijf bewegen en goed voor jezelf zorgen
De energie die je voor het bewegen gebruikt, kan niet meer naar piekeren gaan. It is that simple. Spendeer de energie meer met je hele lijf; zo zijn ook alle delen van je lijf weer met elkaar verbonden. Het voelt vanuit de denk-analyse-piekerstand niet zo, maar ons lijf is stiekem ook een geheel ;-). Dat voel je als je danst, als je voeten de grond raken, als je loopt en de energie en de zuurstof overal doorheen voelt stromen. Ben je aan huis gekluisterd? Ik startte vanochtend de dag door lekker te dansen op een oude cd van Charly Lownoise & Mental Theo. Ik was meer wakker dan na drie bakjes koffie. Door te dansen vier ik ook het leven. Vier ik wat er is, dat we er zijn, dat we dit kostbare leven hebben. Ik heb sowieso een krat oude cd’s uit de kast getrokken om nu we vooral binnen zijn weer eens te genieten van die oude platen. Ik wens je een flinke dosis innerlijke rust, liefde, harmonie, en gezondheid toe!
Meer manieren om uit de angstmodus te blijven?
10 Manieren om uit de angstmodus te blijven: wat vind je van deze tips? Heb je nog aanvullingen? Wat helpt goed voor jou om uit de angstmodus te blijven? Leuk als je jouw tips ook deelt, dan helpen we elkaar steeds een beetje verder!
24 maart 2020 op 09:24
Fantastisch! Dit verhaal met goede tips! Ik word er direct opgewekt van en zie met jou mee de mogelijkheden. Dankjewel!
24 maart 2020 op 09:28
Dank je wel Anna, wat fijn dat het je een opgewekt gevoel geeft en dat het helpt denken in mogelijkheden!
24 maart 2020 op 10:08
Denk het belangrijkste er over praten. Angst kan je leven gaan lijden en dat mag je zeker niet laten gebeuren. Door het te delen kan het opluchten. En ja soms mag je ook je emoties eens tonen. Dat lucht ook op.
Aum Shanthi