Reflectie-oefening over je werk voor als je thuis zit

Misschien zit je momenteel thuis en kun je tijdelijk je werk niet uitvoeren. Of werk je verplicht thuis? Zit je zonder je collega’s? Maant je werkgever je om voorlopig niet terug te komen naar kantoor? Zijn sociale contacten voorlopig tot een minimum beperkt door de regelgeving? Zitten culturele uitjes of lekker knallen op je sportschool er nu ook even niet in? Dan breekt een ronduit gekke tijd aan. Waarbij in eerste instantie heel veel wegvalt. Veel aspecten van jouw eigen vaste ritme, van dat wat je kent. En dat waar je ooit voor gekozen hebt is tijdelijk on hold. Maar wat kun je daarmee?

Van alles natuurlijk, en onderstaand is maar één voorbeeld van die opties. Het is overigens ook maar een idéfix dat je per se iets ‘moet’ met tijd die vrijkomt. Het kan soms juist ook heel bevredigend werken om eens een tijdje helemaal niets te hoeven, en te kijken wat dat voor je doet. Maar daar gaat dit blog niet over. Reflectie-oefening….ja, daar was ik mee bezig 😉

Wat komt er terug voor wat je tijdelijk on hold hebt gezet? 

Er komt daarvoor ook iets terug: tijd, ruimte en gelegenheid, bijvoorbeeld voor bezinning en contemplatie over je leven van de afgelopen tijd. Voor die extra tijd en de overige omstandigheden heb je niet zelf gekozen. Voor veel mensen is dat in eerste instantie een (begrijpelijke) reden om zich er tegen te willen afzetten. Vaak is dan al snel duidelijk dat je daar vooral jezelf (en eventueel je ‘quarantaine-genoten’) mee hebt. Dat maakt vaak een positieve mind-set shift snel mogelijk. 😉

‘Hmm, dus als dít het gegeven is. Als dit de context is waarbinnen ik momenteel kan kiezen en mij bewegen… wát doe ik dan met die vrijgevallen tijd?’ Een van die opties is dus om eens te reflecteren op hoe je jouw leven van de afgelopen tijd waardeert. Hoe heb je het gehad? Doe je qua werk bijvoorbeeld wat je echt wilt doen?

Reflectie-oefening; handig om te doen als je meer tijd hebt

Wellicht klinkt het een beetje macaber, maar soms juist als de vergankelijkheid en tijdelijkheid van het leven zo stellig en onmiskenbaar onder onze neus komt (zoals nu met het virus, waarbij de omvang van de impact nog onbekend is), kunnen we scherper kijken.

‘Waar kom ik uit met mijn carrière-scheepje als ik de komende jaren op deze koers voortvaar? Hoe zal ik terugkijken op mijn werkend leven, als straks werken niet meer hoeft en ik aan het eind van mijn leven de balans opmaak?’ Dit kun je vanzelfsprekend ook doen met andere belangrijke facetten van je leven. 

Spoel de tijd vooruit voor dit soort reflectie-oefeningen

De truc is met dit soort bezinning en contemplatie om in gedachten de tijd vooruit te spoelen. Dit gaat veel mensen bijzonder goed af, ideaal is dat. Wat ik in mijn coachpraktijk heel vaak doe is de zogenaamde ‘Bertolli-vraag’ stellen. Die heb ik ooit bedacht om deze reflectie wat beeldender te maken en erop voort te kunnen borduren. 

De Bertolli Reflectie-oefening gaat zo: 

Reflectie-oefening : Stel je voor dat je de tijd in gedachten even vooruit spoelt. En dat je denkbeeldig in de winter van je leven bent aanbeland. Je hebt nog wel een paar jaren te leven hoor, en je bent ook nog gezond en aardig vitaal. En op een mooie zomermiddag zit je aan een grote tafel in een mooie tuin. De tafel staat vol met lekker eten en drankjes en je hebt het er enorm naar je zin. Je zit aan het hoofd van de tafel, en om je heen zitten allen die je nu liefhebt. Familie, je eventuele geliefde, kinderen, vrienden en dierbare collega’s, buren, je huisdieren.

En dan komt het gesprek op het verloop van jouw (werkende) leven. Iedereen aan de tafel wordt stil, en luistert aandachtig naar je verhaal. De ogen van je toehoorders beginnen te stralen, omdat de jouwe zo stralen. En omdat het een plezier is om te luisteren naar het verhaal van iemand die vertelt over een compleet leven. Je vertelt je dierbaren waarom je zo tevreden terugkijkt. Welke lessen je onderweg hebt opgedaan, wat belangrijk is gebleken en wat niet. Wat werkelijke voldoening gaf, en wat je dientengevolge achter je liet. Hoe tevreden je bent over hoe het is gelopen, en welke keuzes je daarvoor hebt gemaakt. Wat je tot prioriteit hebt gemaakt, en wat minder belangrijk bleek dan je in eerste instantie dacht. 

Wat doe je na het visualiseren van de Bertolli-situatie?

Tijdens het je inbeelden van die situatie en het invoelen op hoe het zal zijn om een heel tevreden oude dame of heer te zijn, kunnen er een paar dingen gebeuren. Je kunt je bijvoorbeeld blij en bevestigd voelen. En weten: ‘Ja, als ik doorga met het werk dat ik nu doe, dan gaat het me zeker lukken om daar aan het eind van mijn leven heel positief op terug te kijken. Ik zit op de juiste koers.’

Het kan ook ongemakkelijk voelen. Je kunt bijvoorbeeld een knoop in je maag voelen, spanning, of zelfs een beetje angst. Of er kan een klein stemmetje bij je opkomen dat dingen zegt als: ‘Diep in je hart weet je dat het niet (meer) bij je past wat je nu doet. Dat andere dingen meer voldoening zullen geven. Ga bijdragen aan de wereld wat je wilt nalaten. Volg je passie en zet je talenten in. Doe het. Vooral voor jezelf.’ 

Weet je diep in je hart dat je het graag anders wilt doen?

Natuurlijk is het niet prettig om zoiets te voelen. De neiging kan daardoor op te komen om het stemmetje weer weg te drukken. Wellicht helpt het dan als je nog eens bewust de Bertolli-check doet, en eerlijk naar jezelf bent. ‘Wat als ik precies op deze koers doorvaar, wat vertel ik dan straks aan die tafel? Hoe zit ik erbij? Hoe voel ik me? Stralen mijn ogen? Voel ik mij voldaan? Ben ik tevreden met waar ik mijn tijd aan besteed heb?’ 

Het is niet gek als je niet goed weet hoe je hierin vervolgens verder kunt komen. Stel dat je weet dat je het graag anders wilt, wat is dan de eerste stap? En welke kant gaat die uit? Moet ik dan mijn zekerheid die ik nu ervaar loslaten? Hoe weet ik of daar iets voor terugkomt, en wat dan? Hoe ga ik om met die angst? Welke stap komt na de eerste, en ben ik daar wel toe in staat nu? Er kunnen allerlei bezwaren in je opkomen. Bespreek ze eens met een dierbare die je vertrouwt en goede vragen stelt.

Het kostte mij ook moeite om de stap te nemen

Hier lees je hoe ik zelf (een beste tijd) moed verzamelde om de stap te nemen om werk te doen waar mijn hart vol van is. Hiervoor zegde ik de vastigheid en (schijn)zekerheid van een jarenlang lopend vast contract op. Ik werd ondernemer zonder dat ik daar tevoren ook maar enige kaas van had gegeten. Ook ben ik een nieuw vak (coaching) gaan beoefenen. Waar ik gelukkig al wél wat ervaring in had destijds en ook opleidingen in had gevolgd. En heb de afgelopen jaren mijn coachpraktijk in Den Haag opgezet en uitgebouwd. Dat had ik niet alleen gekund.

Wat hielp me om de stap te zetten is dit

Ik riep hulp in van andere life coaches, zakelijke coaches en mensen met verstand van ondernemen. Via opleidingen en trainingen deed ik veel nieuwe kennis op en ik kreeg support van mijn dierbaren. Op internet trof ik veel leerzame webinars en e-books en Facebookgroepen die me weer wat verder hebben geholpen. Reflectie-oefening baart ook kunst; dus de Bertolli deed ik af en toe; voor mezelf en vaak voor anderen.

Er is een hoop voor nodig, maar het kan. Dat blijkt. In april bestaat mijn coachpraktijk (en onderneming) 5 jaar! Ben ik vijf jaar fulltime life coach, zakelijke coach (voor medewerkers in bedrijven) en blogger. ‘t Was echt geen romantische weg over rozen of zonder stress ging, maar wel eentje die tot een vervuld hart leidde. 

Ga erover in gesprek om meer helderheid te krijgen

Praat als je wilt ook eens met mensen die zelf zo’n stap hebben genomen en er succesvol in zijn geworden. Voor tips en een hart onder de riem. Als coach help ik je hierin ook graag verder. ‘n Reflectie-oefening á la deze wordt desgewenst ook tijdens de coaching gedaan. Je bent welkom om vrijblijvend kennis te komen maken in mijn coachpraktijk. Stuur me een berichtje als je daar interesse in hebt. Telefonisch kennismaken kan ook 😉 Zakelijke coaching is ook mogelijk, via je budget van je werkgever of bijvoorbeeld met employability budget dat besteed mag worden op Springest. Reflectie-oefening beoordelen? Ook altijd leuk als je me wilt laten weten wat jouw learnings eruit waren, of wat je van de oefening zelf vond.