Dit artikel is eigenlijk een oefening. Door hem te doen, breng je jouw koers van dit moment in kaart. Koers je in de richting die voor jou goed voelt? Doe je wat je echt leuk vindt, wat bij je past? Ben je blij met wie je nu bent? Kom je tot je recht met je talenten?

Het is geen probleem om dat soms niet te doen; dat gebeurt in ieder mensenleven. Zijpaden inslaan hoort zelfs bij ons pad. Door mee te maken wat je niet wilt, wordt het ook helder wat je wél wilt.

Maar soms wordt zoetjes aan en bijna ongemerkt zo’n niet passende koers blijvend.. Je blijft hangen in werk dat je geen voldoening geeft en het lijkt alsof je je plek maar niet echt vindt. Je sukkelt door. Als je dat blíjft doen, en daarmee afwijkt van de levenskoers die werkelijk bij je past, kom je aan het eind van je leven op een héél andere plek uit dan je eigenlijk had gewild. 

Het goede nieuws is dat het aanpassen van je koers prima te doen is. Want als je nu een paar graden bijstelt, dan vaar je al snel een route die veel beter bij je past, waardoor het veel makkelijker is om die koers te blijven vervolgen. 

Ga je nu de oefening doen? Las dan een rustmomentje in. Zorg dat niks (bliep-bliep) of niemand (joehoe!) je de komende vijftien minuten stoort en leg pen en papier klaar. Zet vervolgens de knop van je inlevingsvermogen wijd open, en ….

Koers oefening #1 

Stel je voor.. dat je de tijd jaren vooruit kunt spoelen. Stel je voor dat je tegen de negentig bent. En je ziet jezelf zitten: ontspannen op een mooi houten bankje, dat voor de gevel van een huis staat. De setting is erg Bertolli, de sfeer harmonieus en vredig. Er hoeft niets en het is ontzettend gezellig. Je bent in goed gezelschap van een zwik andere ‘grijze M&M’s’, die net als jij nog steeds een hoop lol hebben. Er wordt uitvoerig getafeld, terwijl iedereen elkaar verhalen vertelt. Je voelt je goed.

En vertel: als je terugkijkt op dat leven dat achter je ligt; wat zie je dan allemaal? Ongetwijfeld is er een hoop gebeurd. Leuke dingen, droevige dingen, moeilijke momenten, onvergetelijke acties. Schrijf op wat er in je opkomt. Met wat voor gevoel kijk je terug? Schrijf dat ook op.

Als dat een heel positief gevoel is, dan weet je dat je nu op de koers zit die echt bij je past. Krijg je niet zo’n tevreden gevoel? Dan is dit een mooie gelegenheid om er, als je wilt, verandering in te brengen. Kun je zien/voelen waar je niet tevreden over bent? Schrijf dit op. Het kunnen ook meerdere dingen zijn. En kun je zo vanuit het wijze perspectief van jouw ‘oudere ik’, een advies geven aan jouw ‘jongere ik’? Wat is het belangrijkste advies dat hij of zij mee kan nemen in het leven? Schrijf dit op.

Terugblikken op je leven, inzichten, wijsheid, terugblik, hulp, groei, stress, nieuwe koers, kennis, tips, tricks, oefening.

Wat zou jij zien als je als oude man/vrouw terugkijkt op je leven van nu?

Koers oefening #2

Als je niet tevreden terugkijkt, probeer je beeld dan eens om te draaien. (Als je wel tevreden was, kun je ook gewoon meedoen!) Beeld je opnieuw die oude versie van jezelf in: met ongetwijfeld krakende botten, maar intens tevreden. Om de dooie dood sta je nog niet met zelfs maar één teen in het graf. Veel te levenslustig, nog veel te veel lol om ook maar kortstondig te filosoferen over een stille en stramme voortzetting aan die andere kant van ‘t gras. Schrander ben je ook nog altijd, en bij de tijd. Adem stroomt door je longen en je voelt je krachtig, energiek. Je bent omringd door mensen waar je van houdt. En zelfs als je fysiek wat mankeert, dan laat je dat geen hoofdrol spelen in je leven van dag tot dag. In je hoofd komt nooit dat deuntje op, dat Acda & De Munnik in je jeugd, een paar decennia terug, speelden: ‘En van al zijn jongensdromen, was alleen het oud worden behaald.’ 

En vraag je dan af: Stel dat ik wél helemaal tevreden zou zijn over mijn leven als twintiger, als dertiger, als veertiger, als vijftiger etc. wát zou het dan zijn dat mij zo tevreden stemt? Wat maakt me blij, wat maakt dat mijn hart nu een sprongetje maakt? Welke dingen maken me aan het lachen als ik er zo achteraf aan terugdenk? Wie was ik? Wat kan ik na zovele jaren aan mezelf waarderen? Welke dingen deed ik goed? Wat heb ik geleerd van al die tijd en ervaringen? Van de ontmoetingen met anderen en mezelf? Om welke dingen schud ik nu vergoelijkend het hoofd? Waar grinnik ik om, denkend: ‘Ach, dat je je daar zo druk om hebt gemaakt, dat hoefde helemaal niet?’ Schrijf dit op.        

Over de oefening

De dingen die je nu opschrijft, heb je (in potentie) in je. Het zijn ook de dingen die jij belangrijk vindt. Ze zeggen iets over jou en hoe je wilt leven. Je kunt de punten gebruiken als handvatten om graad voor graad jouw koers te wijzigen: tot je de wind weer helemaal in de rug hebt. En het…zonnestralen regent! 

Inspiratie over je koers     

Hierbij nog een inspirerend filmpje van Giselle Fernandez. Zij heeft de missie vrouwen van nu te leren te genieten van het ‘zijn’, liever dan van ‘al het doen’ waaraan wij vandaag de dag gewend zijn. Om meer te genieten van de kleine, mooie dingen in het leven, die als je op leeftijd terugkijkt, van immens belang blijken te zijn. Een prachtig filmpje.

Oefening ‘Meer inzicht in de werk koers die echt bij me past’                                        

Wil je op dit artikel reageren? Leuk! Scroll helemaal door naar beneden. Wil je een oefening in je mailbox ontvangen waarmee je meteen zelf meer inzicht creëert in de werk-koers die helemaal bij jou past? Stuur me dan een berichtje.

Ja, ik wil maandelijks de nieuwsbrief ontvangen met aanbiedingen en extra tips.

Sanne Wurzer, life coach Den Haag

Sanne Wurzer, life coach Den Haag