Lief zijn voor jezelf: hoe doe je dat? Tips & tricks

Lief zijn voor jezelf; dat klinkt misschien rete-knuffelig & Kumbaya. Toch begin ik erover, omdat het zo ontzettend belangrijk is. Maar hoe komt het dan dat we in onze maatschappij en cultuur eerder geneigd streng voor onszelf te zijn, dan lief? De toch al vele latten leggen we lekker hoog. ‘n Hoop ballen stuiteren met gevaarlijk tempo tussen onze handen en de lucht. En als een bal op de grond valt, of als het resultaat niet aan onze onrealistische eisen voldoet, volgt zelfkritiek.

Lief zijn voor jezelf, of.. streng?

Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Hoog tijd voor het herstellen van de balans tussen streng & lief! Tuurlijk is het prima om jezelf uit te dagen en beter te worden in wat je doet. En er is niks mis met een hoop doen. Maar idealiter gaat zulke ambitie hand in hand met:

  • waardering voor wie je bent, wat je doet en kunt en wat je al gedaan hebt.
  • de zorg voor je eigen welzijn, in de vorm van ontspanning, leuke dingen etc.
  • Acceptatie van wat je niet kunt (doen) of bent.

1. Een belangrijke vraag                                                                            

Soms ga ik zó op in mijn werk, dat ik vergeet hoe belangrijk wandelen en lummelen voor me zijn. Het helpt om regelmatig te vragen: ‘Wat heb ik nu nodig? Waar heb ik behoefte aan?’ Een goed begin van lief zijn voor jezelf. Stel deze vraag regelmatig aan jezelf; het antwoord is vaak anders namelijk.

2. Aan de slag                                                                                        

Dan geef ik er opvolging aan. Vanmiddag heb ik heerlijk op het balkon in de zon gezeten. Met een donker biertje, Hollandse aardbeien en de Ikea-catalogus (100% verstand op nul-garantie!). Zo’n pauze inlassen kost soms even moeite, omdat je hardnekkige gewoonten moet doorbreken. Maar gedrag kun je veranderen.

3. Schakelen                                                                                                                          

Zodra het ‘nietsen’ lukt, kost het ook wat tijd om écht te ontspannen. De ‘actiemodus’ is verslavend. Hoe zit dat bij jou? Als je eenmaal weet wat je nodig hebt, ga je er dan ook mee aan de slag? En als je het doet, geniet je er dan van?

4. Geduld met jezelf

Een ander onderdeel van lief zijn voor mezelf is accepteren dat ik er nog in kan leren. ‘Je hoeft niet alles te kunnen. En wat je wilt kunnen, hoeft niet in één keer.’ Verademing! Wees ook trots en tevreden met iedere kleine stap in jouw eigen richting die je zet. Bijvoorbeeld dat je nu dit artikel leest, yeah! 😉

5. Als ik niet luister                                                                                                         

Na een dag hard werken is mijn hoofd redelijk content. Maar mijn lijf en geest zijn moe, en mijn hart een beetje teleurgesteld. Ik heb niet geluisterd en de boel uit balans laten gaan. Als ik altijd zo bezig zou zijn, zou ik ongetwijfeld een burn-out krijgen. Omdat ik me bewust ben van mijn neigingen, kan ik er gelukkig (verstandig) op acteren. 

6. Als ik wel luister                                                                                                              

Veel beter voel ik me, als ik die rustmomenten wél pak. En dan zo lang blijf zitten, dat de actiemodus overgaat in de rust- en ontspanningsmodus. Waarna altijd weer nieuwe inspiratie ontstaat. Daaruit volgt geïnspireerde actie. Dat voelt stukken beter dan de gebruikelijke ‘doe-modus’. Ik heb ook meer energie en plezier.

7. Vanzelf                                                                                                                                    

Door dingen vaak te doen kweek je nieuwe gewoonten (lees hier hoe je dat doet). Je leert ook beter naar je intuïtie luisteren. En laat die intuïtie nou net zo verrekte goed weten wat goed voor je is. Het is een innerlijk kompas met een zachte stem en een mild karakter. Het zal nooit schreeuwen om je aandacht. De kunst is er meer en meer naar te leren luisteren. Bewust stilstaan bij wat jij op dit moment nodig hebt, is een heel goede eerste stap in die richting.

Ja, ik wil maandelijks de nieuwsbrief ontvangen met aanbiedingen en extra tips.

Sanne Wurzer, life coach Den Haag