Weet jij helemaal wat je wilt doen qua werk? Maar zoek je nog tips om je droombaan echt uit te gaan voeren? Lees dan snel verder! Heb je nog geen beeld van wat er echt bij je past? Vraag dan onderaan dit artikel de ‘koers-bepalen oefening’ aan.

#1 Maak je doel specifiek

Is jouw werkdoel specifiek? ‘Ik wil iets met kinderen doen’ of: ‘Iets met mijn handen’ zijn goede vertrekpunten, die je nu specifieker kunt maken. Stel jezelf de vragen: ‘Wat wil ik precies bereiken?’ ‘Waar wil ik het doen?’ ‘Wanneer?’ ‘Waarom wil ik dit doel bereiken?’ ‘Wie zijn erbij betrokken?’ Hoe specifieker je het doel maakt, hoe groter de kans dat je het bereikt. Want het is veel makkelijker een vervolgstap te kiezen als je eenmaal weet: ‘Ik wil life-coach worden.’ Daarna zocht ik er bijvoorbeeld opleidingen bij.

#2 Wees eerlijk naar jezelf over je droombaan

Wil jij jouw droomwerk al langere tijd? En doe je het nog niet? Vraag jezelf dan: ‘Waarom doe ik het nog niet? Wat heeft me tot vandaag weerhouden om het te doen?’ En word bloedeerlijk tegen jezelf. Niemand hoeft je antwoord te horen, als je zelf maar echt luistert. Neem geen genoegen met 1 antwoord; kijk hoe ver je komt als je er echt even de tijd voor neemt. Nu zie je waar jouw (mogelijke) barrières liggen, en daar kun je weer mee aan de slag. 

#3 Creëer de juiste mind set

Nu de allerbelangrijkste tip die ik je kan geven. Essentieel is namelijk je mind set. In het algemeen én aangaande je werksituatie. Wees zo tevreden als je kunt zijn met je status quo. Schrijf elke dag zeven dingen op waar je dankbaar voor bent; dingen die goed lopen. En zorg met meditatie, sport en mindfulness dat je ‘in het nu’ leeft. Dat is het enige ‘moment’ waarop je ware vrede en geluk kunt ervaren. En vanuit dat gevoel, die flow waar je in belandt, ontstaan de goede dingen die je wilt bijna vanzelf..

Nu iets paradoxaals: wees er zeker mee bezig, maar staar je niet blind op die droombaan. Als we wachten tot ‘dat ene’ gebeurt (baan/perfecte partner etc) dan zijn we erdoor gevangen; afhankelijk van datgene voor ons geluk. Terwijl echt geluk niet afhankelijk is van externe factoren, maar ontstaat vanuit helemaal in harmonie met het ‘nu’ zijn. Het is dus de kunst om hier en nu al een gevoel van tevredenheid te krijgen, los van wat je ooit bereikt of verkrijgt.


#4 
Focus in de goede richting

Focus op wat je wel wilt, niet langer op wat je niet wilt. Been there, done that.  Bij mij was dit de reden dat het veel tijd kostte om over te stappen naar mijn droomwerk. Ik dacht vaak: ‘Ik wil geen werk meer doen dat niet écht bij me past.’ Dat is ‘n negatieve focus, en waar je op focust ga je naartoe. In mijn geval bleef ik in de status quo, omdat ik daarop focuste. Toen ik inzag dat ik me moest richten op wat ik wél graag wilde (duhhh, eureka) en het weer lukte tevreden te zijn met de situatie, ging alles heel snel… Hoe kun jij je focus alvast wat positiever maken? Bedenk wat jij positief vindt aan je huidige situatie. bv: ‘Deze baan is een prima vertrekpunt voor mijn volgende stap. Ik heb er een hoop dingen geleerd, die ik meeneem in iedere nieuwe (werk)situatie.’ Voelt goed he?

#5 Maak een plan & Committeer jezelf eraan

Besluit hier en nu dat je het niet bij dromen alleen laat. Mijn vader zegt wel eens: ‘Er zijn heel veel mensen die willen dat ze iets zouden willen.’ Dat wordt dus nooit wat. Ga daar niet bij zitten, maar kom in actie, ten behoeve van jezelf. Zodra je doel glashelder is, kun je vervolgstappen zetten. Je hoeft geen zevenmijlslaarzen aan te trekken, om in twee forse stappen bij je droombaan te zijn. Maar begín wel: maak een plan, hak dat op in kleine stapjes, plan die in en commit je eraan. Doe het. Spijt hebben van de dingen die je niet gedaan hebt vinden de meeste mensen veel erger dan van gemaakte fouten.

#6. Kies een droombaan buddy

Wat mij hielp met dat commitment is ‘stok-achter-de-deur-sessies’. Ehh, wát!? Samen met een vriendin besprak ik maandelijks onze droomdoelen. Elke sessie bedachten we vervolgstappen/acties en committeerden ons eraan. Het is fijn dat er iemand meedenkt, je steunt en op je acties reflecteert, maar diegene heeft ook de ‘stok-achter-de-deur functie’. Ik was nog trouwer in het uitvoeren van mijn acties, omdat ik er afspraken over had met iemand die tijd, aandacht en moeite in me investeerde.

#7. Ken je valkuilen: angst en onzekerheid

Alle begin is moeilijk; nieuwe dingen leren enzo.. Onbekend terrein, je kent het wel. Maar ironisch genoeg zijn we bijna altijd bang voor dingen die nu helemaal niet speleAfbeelding met quote: if it is challenging you & pushing you.. it's helping you become more of who you're meant to BE. In artikel over je droombaan vinden op coachingmetsanne.comn, maar die misschíen zouden kúnnen gebeuren. Te weinig geld voor de rekeningen, afkeuring  van de omgeving, vragen als ‘Kan ik dit wel?’ etc. Waarom doet ons hoofd dit? De mind is een survival-tool. Het analyseert dus overal en altijd de potentiële problemen en gevaren. Loop dus in gedachten nú naar de keuken, en neem je (negatieve) gedachten met die hele bus zout. Negatieve gedachten werken averechts op wat je wilt bereiken!

#8. Vier je successen

Heb je je net aangemeld voor een opleiding? Heb je de halve bieb leeggetrokken, en zit je nu ingemetseld in je hut van handige boeken? Of heb je een andere, voor jou belangrijke stap gezet? Vier je stappen en successen dan, op de manier die bij jou past.

#9. Extra inspiratie

Tot slot heb ik nog een mooie film voor je, aansluitend bij dit onderwerp. Er komen tig wijze mensen aan het woord, die praktische tips geven bij het realiseren van je dromen. Heel veel succes! En ik ben héél benieuwd hoe het gaat. Chapeau als je vandaag de volgende stap zet!

Wil je reageren op dit bericht? Dat kan helemaal onderaan deze pagina. Of wil je iets vragen? De ‘koers-bepalen oefening’ ontvangen? Of met me sparren over jouw volgende stappen in een coachgesprek? Stuur me een berichtje.

Ja, ik wil maandelijks de nieuwsbrief ontvangen met aanbiedingen en extra tips.

– Sanne Wurzer, life coach Den Haag