De back to work blues. De vakantieperiode loopt stilaan op haar einde. Voor velen is het werkende leven alweer volop begonnen en sommigen starten net weer. Hoe was het voor jou om de omslag van vakantie naar werken te maken? Liep dat soepeltjes? Heb je na een lekkere vakantie nieuwe energie opgedaan en heb je volop zin om weer aan de bak te gaan? Fijn! Dan zit je op dit moment vast en zeker op de goede plek qua werk. 

De back to work blues

Maar het is ook niet zo verwonderlijk als je dit leest en denkt: ‘Zin om aan de bak te gaan? Eerlijk gezegd: niet echt…’ Misschien denk je direct daarop: ‘Maar goed, we gaan gewoon door. Werken hoort erbij, en ik moet toch ergens mijn rekeningen van betalen. Laat ik er ook maar niet over gaan zitten piekeren, want wat schiet dat op? Daar koop ik niks voor.’

En dan? Stop je de vraagtekens en twijfels die je diep van binnen voelde weer weg met de pragmatische ‘goede moed’ van ‘gewoon doorgaan omdat het erbij hoort’? Voel je je aangesproken als je dit leest? Dan zijn je twijfels en vraagtekens wellicht sterk en belangrijk genoeg om er moeite voor te doen. Om te onderzoeken wat ze je te zeggen hebben. 

Twijfel kost vooral energie als je er niets mee doet

Denk je nu: ‘Als ik er niet over nadenk dan zakt de twijfel wel weer weg.’ Dat klopt niet. Je onderbewuste blijft signalen naar je bewuste sturen als je iets wezenlijks in jezelf en je leven negeert. Als je twijfelt sta je in feite onbewust al op de splitsing. Maar je staat er met een ongemakkelijk en onplezierig gevoel, en met te weinig antwoorden en dus daadkracht om goed te kunnen kiezen. Bovendien is het erg vermoeiend.

Na het onderzoeken van je eigen behoeftes, dromen en ambities kom je beter beslagen naar de splitsing toe. De kans is groot dat je een keuze maakt. Hetgeen altijd meer rust geeft dan blijven hangen op een vraagteken. Heel bewust ergens voor kiezen geeft meer rust in jezelf, focus, toewijding, voldoening en resultaat. Vanzelfsprekend kan het ook een keuze worden om te blijven in de baan die je hebt. Waarschijnlijk dient je zelfonderzoek dan tot een andere mind set, en betere benadering van je werk of een andersoortige verandering binnen je huidige werk. 

K’s Choice en de back to work blues

Sam en Gert Bettens in het nummer ‘Almost Happy’, van K’s Choice:

“To future plans and obligations
I guess that’s what you do
When life’s about your next vacation
You’re so busy these days
Rearranging your place
Can you still find some space for yourself
You’re so busy these days
Rearranging your face
Do you still see a trace of yourself
You think you haven’t changed”

Tijdelijk en logisch dipje in je enthousiasme

Misschien zijn het slechts tijdelijke back to work blues; een logisch dipje in je enthousiasme en arbeids-ethos. Gewoon omdat de vakantie zo ultiem ontspannen, lekker warm, lekker wijn, vol niets-hoeven en anderszins fijn voor je was. En omdat de overgang van die negende hemel naar de toch net íéts minder inspirerende omgeving van je TL-verlichte kantoorpand domweg groot was. Heul Groot. Iets met schril contrast. Heel begrijpelijk en normaal.

Dan is het weer even wennen maar heb je er al snel óók weer zin in. Omdat je werk doet dat bij je past, dat vervulling geeft en waarin je voldoende kunt leren. Twee soorten gevoel (het missen van de vakantie en zin hebben om weer aan de slag te gaan) kunnen ook naast elkaar bestaan. Het een gaat dan met een grote overlap langzaam over in het ander. Tot je de vakantie echt een beetje vergeten bent. 

Als het anders zit voor je

Het kan echter ook zijn dat de schoen wringt omdat je niet (meer) goed zit in je huidige baan. Ook dan kun je jezelf met allerlei rationele voorwendsels wel weer aan het werk krijgen. Maar van harte gaat het dan vaak niet en wennen duurt ook vaak langer. Bovendien blijft er iets knagen. 

Dan blijft er wat wordt genoemd split energy bestaan: je gaat twee kanten tegelijk op. Dat voelt ongeveer alsof je gas geeft en tegelijkertijd hard aan de handrem trekt; iets wat heel vermoeiend is. Zeker als het al een tijdje duurt. Zeker als je die twijfels ook voor je vakantie al had, en ze niet ontstonden omdat je moe was en toe aan vakantie. 

Een voorbeeld van jezelf overtuigen, terwijl het niet ‘klopt’

Een voorbeeld hiervan in de praktijk van het werkende leven, waarbij je gas geeft voor de verkeerde dingen (vanwege belemmerende overtuigingen) en tegelijkertijd remt voor misschien wel de juiste obstakels. Gaspedaal zegt: ‘Kom op, aan de slag nu. Je weet toch niet waar je qua werk echt blij van wordt, dus ga nou maar gewoon door met je huidige baan. Als je al weet wat je écht zou willen doen, dan is daar waarschijnlijk geen droog brood in te verdienen.’ Rempedaal: ‘Maar ik vind dit eigenlijk niet fijn. Ik wil niet vijf keer per week dit kantoorpand binnenlopen, mijn laptop openklappen en de tijd door mijn vingers voorbij voelen glippen zonder dat ik blij word van wat ik doe… Ik wil niet langer zonder een voldaan gevoel naar huis fietsen en het idee hebben dat ik niets wezenlijks heb bijgedragen.’ 

Wat doe je met de twijfel van je back to work blues?

Als je dat herkent, wat doe je hier dan mee? Zou je het nader willen onderzoeken? Gun je jezelf het onderzoek van die twijfels, zonder je te verplichten daarna direct iets rigoureus (zoals je baan opzeggen) te doen? In je eentje, door erover te schrijven bijvoorbeeld. In gesprek met vrienden die goed kunnen luisteren en de juiste vragen stellen? Of desgewenst met een coach die met je samen op onderzoek uitgaat.

Hoe dan ook: zo’n twijfel leert je iets. Dat is niet altijd dat je van baan moet veranderen, het kan ook een verandering vragen in je huidige werk. Of een verandering in je mind set waarna het werk er ineens heel anders uitziet, en je weer met plezier die kant op gaat. En soms is een verandering van baan wel nodig. Als het lastig of spannend voelt om dit alleen te doen, kun je ook bij die overgang een handje hulp krijgen, bijvoorbeeld van een loopbaancoach. 

Contact over de back to work blues

Mocht je hierover van gedachten willen wisselen, bericht me gerust.  Ik wens je hoe dan ook een geslaagd onderzoek toe naar je eventuele vraagtekens en twijfels. Dat je er waardevolle inzichten uit mag halen voor jezelf!

Hier kun je je aanmelden om de blogs van Coaching met Sanne wekelijks per mail te ontvangen. Het lijkt me ook super leuk om met je te connecten via Instagram.