Meditatie bij hoofdpijn: misschien is dit niet het eerste idee dat bij je opkomt als je denkt aan wat je zou kunnen doen bij hoofdpijn. Mij helpt het in elk geval regelmatig, daarom deel ik het met je. 

Zelf heb ik namelijk eens in de zoveel tijd een forse migraine-achtige hoofdpijn die soms een paar dagen duurt. Vaak treedt de hoofdpijn op wanneer een combinatie van factoren samenkomt. Soms zie ik die helaas pas achteraf als setje bij elkaar. De laatste keer was ik bijvoorbeeld moe (ook fysiek) en het was die tijd van de maand. Tijdens de menstruatie worden migraines door de sterke veranderingen in de hormoonhuishouding veel eerder getriggerd. Ook had ik een zware bokstraining gevolgd en stond er een druk weekend op stapel. Tot slot was er net een emotionele periode op haar einde gelopen. Ehh joehoe, wie doet bij mij de kansberekening daar bovenin? Nou ja, wijsheid komt hopelijk nog met de jaren.

Hoofdpijn en haar emotionele of spirituele achtergrond

Ik denk dat fysieke klachten doorgaans ook te maken hebben met iets dat speelt in ons leven, iets dat aandacht vraagt. Zo denk ik dat we lessen kunnen leren uit fysiek ongemak zoals hoofdpijn. Maar ook uit ziektes of een ongeluk waar we bij betrokken zijn geraakt. Er is veel geschreven over de emotionele en spirituele betekenis van fysieke klachten. 

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde heeft hoofdpijn vaak te maken met een verstoorde leverfunctie. Dit wordt onder andere in verband gebracht met het niet voldoende uiten van bepaalde emoties. Dus daar let ik op: doe ik dat voldoende? Houd ik iets in? Wat mag er van mij niet zijn? Het is waardevol om dit soort zaken voor jezelf te onderzoeken vind ik. Dus als je geregeld hoofdpijn hebt, zijn dit misschien ook vragen voor jou?

Er naartoe gaan, in plaats van ervandaan te bewegen

Tijdens een hoofdpijnaanval kan ik nauwelijks iets. Lezen, series kijken, luisteren naar podcasts: no way. Hoogstens een geleide meditatie, terwijl ik heel stil lig op de bank of op mijn bed. Het schrijnend gebrek aan mogelijkheden bracht me op het idee om in meditatie naar de pijn toe te gaan. Al hebben we bij fysieke pijn (net als bij emotionele pijn overigens) de neiging om ervan weg te willen bewegen. We verdoven eerder met pijnstillers, laten ons ervan afleiden door een serie te kijken, en vooral: we hopen dat het maar snel weg is. 

Hoofdpijn als gast leren benaderen

Maar wat nou als je de pijn opzoekt, en haar ontmoet? Zoals ze is op dat moment? In vorm, omvang en wat je allemaal nog meer eraan kunt opmerken? Meditatie is voor mij zonder oordeel aankijken wat zich aan je geestesoog toont. In dit geval is dat hoofdpijn. De gast die met nogal wat geweld aanklopt aan de wanden van mijn hoofd en ogen is hoofdpijn. Laat ik haar binnen? 

Ja, in meditatie doe ik dat wél. Ik stop dan met weg te willen duwen, verkleinen en wegredeneren. In plaats daarvan zeg ik: ‘Hallo pijn, welkom.’ Een mededeling vanuit mijn hart naar dat wat ik in mezelf tegenkom. Het is belangrijk om dit te zeggen en zo te zien, omdat je anders iets van jezelf probeert af te scheiden en dat werkt niet alleen averechts; je voegt er ook nog weerstand aan toe. Dit kan de spanning en de hoofdpijn doen verergeren. 

Meditatie bij hoofdpijn: het werkt!

Verdomd, de pijn werd kleiner in meditatie. Als ik er steeds maar naar keek, als ik er doorheen ademde en het alle ruimte bood die het van me vroeg, werd de pijn kleiner. Ik voelde letterlijk ge-pop in mijn hoofd, heel apart. Alsof er zeepbelletjes opensprongen en er ruimte voor terugkwam. De hoofdpijn verdween als eerste achter mijn ogen (een van de vervelendste plekken) en heel langzaamaan ook in de rest van mijn hoofd.

Het duurde lang maar het hielp. Houd er rekening mee dat de pijn in eerste instantie erger wordt, althans zo voelt het. Dat komt doordat je dan je volle aandacht erop richt en zo niets ongevoeld blijft. Maar dit is met emoties in meditatie ook zo. Dus voor veel mediteerders is dit gegeven niet onbekend. Ik weet overigens niet of dit bij alle vormen van hoofdpijn werkt, maar dat valt allicht te proberen. En als je erover twijfelt, vraag het dan vooral aan een arts of meditatiebegeleider. Of Google eventueel nog eens verder op het thema meditatie bij hoofdpijn. 

Waarom meditatie bij hoofdpijn werkt 

Door te mediteren geven we het sympatische zenuwstelsel de boodschap dat het ‘los kan laten’. In plaats van dat het in de vecht-of-vlucht-modus blijft staan. Er is op verschillende plekken kleinschalig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van meditatie en mindfulness bij migraine. Daaruit bleek dat mensen met migraine door dagelijks te mediteren minder langdurig en minder intens last hadden van de migraine. 

Gratis geleide meditaties bij hoofdpijn

Op de gratis meditatie-app ‘Insight Timer’ staan diverse geleide meditaties die je begeleiden bij het proces van meditatie bij hoofdpijn. Die kan ik van harte aanbevelen. Maar natuurlijk kun je het ook met je eigen meditatietechnieken uitproberen; een bodyscan doen in je hoofd bijvoorbeeld, of het gewaarzijn van wat je kunt opmerken en hier je ademhaling naartoe sturen. 

Veel verlichting gewenst aan iedereen die wel eens hoofdpijn heeft! Wil je verder lezen over het onderwerp meditatie in het algemeen? Of over meditatie bij hoofdpijn? Of wil je de spirituele betekenis weten van hoofdpijn? Dan kan ik  het Signalenboek van Christiane Beerlandt aanbevelen. Zie de link voor meer info. Voor mezelf en anderen heb ik al diverse kwaaltjes kunnen duiden via haar toelichtingen. 

Hier kun je je aanmelden om eens in de twee weken gratis meditatie-tips per mail te ontvangen. En natuurlijk ook super leuk om met je te connecten via Instagram. Of de Facebookgroep ‘Mediteren kun je leren‘.