‘In meditatie beweegt mijn lijf, wat betekent dat?’ In de Facebook-groep ‘Mediteren kun je leren‘ kreeg ik deze nieuwe en interessante vraag. 

In meditatie beweegt mijn lijf, wat betekent dat?

De schrijfster van de vraag had al een tijdje last van een fors gespannen gevoel dat zich ook fysiek uitte. En wel in de vorm van een benauwende druk op de borst en een knoop in de maag. Ook werd duidelijk dat ze allerlei dingen deed om dat gevoel weg te krijgen.

Maar, gesteund door wat ze er over gelezen en gehoord had, probeerde ze dit keer in meditatie iets heel anders. In plaats van het gevoel weg te duwen, probeerde ze er met haar aandacht naartoe te gaan. Een precies tegenovergestelde beweging en benadering. Eentje die precies bij het fenomeen meditatie past. Prachtig dus, deze groeibeweging. 

Wat gebeurt er als je het gevoel in meditatie ontmoet?

Eerst voelde de meditatie erg onplezierig. Want de klachten werden in het begin juist nog duidelijker voelbaar. Ze bleef zichzelf echter aanmoedigen door in stilte tegen zichzelf te zeggen dat ze het wel aan zou kunnen. Ook bleef ze met haar aandacht naar de gevoelens toegaan, al was het eerst een vervelend gevoel. Ze vertelt: 

“Ineens begon uit het niets mijn bovenlijf te schokken. Dat vond ik heel bizar, maar ik heb geprobeerd me eraan over te geven. Het ging in vlagen, dan stopte het weer even en ineens begon het weer. Ook zaten er vlagen van verdriet bij zonder gedachten. Dan rolden de tranen uit mijn ogen. Mijn hoofd bleef in het begin redelijk leeg. Uiteindelijk lukte dat niet meer omdat het zo bizar was. Ik moest ineens denken aan de film The Exorsist, waardoor ik in de lach schoot. Hoewel ik voelde dat het nog niet helemaal klaar was, heb ik de meditatie uiteindelijk toch afgebroken. Wellicht was het voor nu ook wel even oké. Ik was er best een tijd bij gebleven en had me er helemaal aan over gegeven. Dat was al een grote stap voor mij.

Maar ik heb zoiets dus echt nog nooit meegemaakt. Ik denk als mijn partner het had gezien hij 112 gebeld had. Verder was ik niet angstig. Wellicht is het puur een ontlading van de spanning die al dagen in mijn bovenlijf zat. Ik ben benieuwd of mensen dit herkennen.” 

Is dit gek? Of is het normaal?

Mijn antwoord daarop: ja, ik herken dat. Zowel van mezelf, als uit verhalen van anderen. En het zien van andere mensen in meditatiegroepen. Is zoiets gek? Nee. Maar ik snap heel goed dat als je zoiets niet eerder meemaakte, je je afvraagt wat er in vredesnaam gebeurt. En dat je denkt dat het misschien gek is. 

Toch klinkt het alsof je de inzichten diep van binnen al had over wat er feitelijk gebeurde. De grote spanning/stress die zich de afgelopen periode al zo voelbaar in je lijf had vastgezet, kreeg nu eindelijk de gelegenheid om vrijgelaten te worden. En je systeem, je wezen, je lijf kon zich ontdoen aan de spanning die het niet dient. Het feit dat je je daarna vrij van de spanning voelde, bevestigt dit inzicht alleen maar.

In meditatie kan aangekeken worden wat zich wil laten zien. En door het te zien, ruimte te bieden en de eventuele boodschap op te pikken uit je gevoelens, kan het zich van je losmaken. Zo verwerk en integreer je je emoties en gevoelens en blijft je vizier op jezelf en de wereld om je heen helder.

Meditatie-expert Deepak Chopra over dit fenomeen

Deepak Chopra schrijft hierover een verhelderende tekst op zijn website.

“As the mind settles down in meditation, the body follows it in terms of getting deeper rest, softer breathing, and lower metabolic rate. And whenever the body gets an opportunity for profound rest, it takes that opportunity to clear away whatever old tensions and traumas there may be stored away from the past. Typically these stresses are physically released during meditation with little perceptible movement, but sometimes, when the conditioning or stress is imprinted more deeply, then you may experience periods of more pronounced or exaggerated physical movement in meditation while the body is being healed.

This is perfectly normal. Just make sure that you maintain a neutral attitude throughout the process. Neither do you want to resent or be afraid of the sensations, nor do you want to indulge in them by thinking that the more it happens the better the release process is. If you glorify it in that way, you run the danger of promoting it beyond its natural need. Once the conditioning has been cleared, the movements will stop on their own.”

Andere vormen van beweging en schokken in meditatie

Dit is een duidelijk voorbeeld van de ontlading van spanning via de meditatie. Er zijn echter nog andere vormen van beweging die je in je lijf en wezen kunt voelen in meditatie. Als ik er bewust mijn aandacht op richt bijvoorbeeld, kan ik aan de basis van mijn ruggenwervel, aan de achterkant de kundalini-energie in mijn lichaam voelen. Richt ik mijn bewustzijn op die plek, dan siddert de energie via mijn ruggenwervel omhoog. Stel je een slang voor die onder stroom staat en hoe die razendsnel omhoog schiet. Het doet geen pijn overigens, het voelt als een enorme stoot energie die door je lijf heen schiet. Ook hiervan kan je lichaam enigszins schokken. Over dit fenomeen zal ik binnenkort een apart blog schrijven.

12 Uitdagingen in meditatie uitgelicht

In meditatie beweegt mijn lijf: heb jij het wel eens meegemaakt? Schrok je ervan? Wist je wat het betekende? En kon je bij de beweging oordeelloos aanwezig blijven? Had je er vertrouwen in dat het vanzelf minder zou worden weer? 

Voor alle beginnende mediteerders die op zoek zijn naar extra praktische informatie over meditatie is dit misschien interessant. Ik schreef een e-book waarin ik stap voor stap de 12 meest voorkomende uitdagingen in meditatie beschreven heb. Ook staat erbij hoe je hier effectief mee om kunt gaan.
Zo lukt mediteren wél - meditatie e-book Sanne Wurzer coachingmetsanne.com