In deze blog inzichten van ‘s werelds populairste opruimgoeroe: Marie Kondo.
Dat het opruimen van je huis positief doorwerkt in je geest weten we. Maar wist je dat er mensen zijn die een (bijna) levenslange studie maken van ‘opruimen’? Ik ontdekte laatst het razend populaire boek van Marie Kondo over opruimen.
Bestseller over opruimen
Er zijn boeken waar grote groepen mensen direct ‘voor vallen’, boeken die in no time een hype worden. ‘Opgeruimd‘ van Marie Kondo is zo’n boek. De Japanse opruimster in hart en nieren ontwikkelde op haar vijfde levensjaar een groeiende fascinatie voor het thema opruimen.
Inmiddels heeft ze een enorm succesvol adviesbureau waarin dit onderwerp centraal staat, en zijn er van haar eerste boek (ze heeft er inmiddels meer) ruim 2 miljoen exemplaren verkocht.
Nieuwsgierig naar inzichten over opruimen
Als ik hoor dat heel veel mensen enthousiast zijn over een bepaald boek, vanwege de vernieuwende kijk op zaken, nieuwe inzichten etc. dan wil ik het vaak ook lezen. Zo ook met dit boek.
En hierom: ik houd best van opruimen (vooral van het opgeruimde gevoel erna), maar vanwege de hoge frequentie vind ik het soms ook zonde van mijn tijd. Rommel komt bij mij namelijk vaak sneller terug dan me lief is – vanzelfsprekend door eigen toedoen. No one to blame but me. ‘Misschien haal ik nieuwe inzichten uit het boek,’ dacht ik toen ik nieuwsgierig aan ‘Opgeruimd’ begon.
Eerlijk over opruimwoede
Eerlijk gezegd: ik viel niet stijl achterover van enthousiasme, maar dat is altijd een risico met zeer populaire boeken: de verwachtingen zijn dan vaak (te) groot. Daarnaast werd ik ook een kléín beetje bang van het in mijn ogen bijna dogmatisch fanatisme dat ik tussen de regels door las.
Ik vroeg me af: waar komt die extreme opruimwoede vandaan die al op 5-jarige leeftijd ontstond, en zich niet beperkte tot de eigen spullen, maar waar ook die van broertjes, zusjes en ouders ongevraagd aan moesten geloven. Op die vraag gaf de schrijfster verderop een openhartig antwoord. Het boek is sowieso eerlijk vind ik. Dat vind ik leuk aan de stijl ervan.
Nuttige tips, inzichten en verfrissende blik
Maar vooral trof ik een hoop nuttige tips en inzichten. Ook de kijk op zaken vond ik leuk en verfrissend: Marie Kondo vindt dat we vooral de dingen moeten bewaren waar we blij van worden. De spullen waar we een bepaald (goed) gevoel bij krijgen als we ze vastpakken. Dat gevoel kun je in je lijf waarnemen. Altijd. Als je maar op die manier naar je eigen spullen wilt ‘kijken’.
”Geloof je hart wanneer het je vertelt waar je blij van wordt. Als je daar naar handelt, zul je nog staan te kijken hoe de dingen in je leven op hun plaats vallen en welke grote veranderingen daaruit voortkomen.” – Marie Kondo
Oude theorieën over opruimen achterhaald
Marie rekent genadeloos af met theorieën als spullen waar je over twijfelt een jaar in een zak stoppen en daarna alles wat je niet gebruikt hebt weg te gooien. Ze is ook geen voorstander van regelmatig de bezem door je inboedel halen (ze pleit er zelfs voor dit maar één keer grondig te doen) en gruwt (onderbouwd) van ‘handige opbergsystemen.’
Alles wat ze beschrijft in haar goed leesbare, toegankelijke boek heeft ze gestaafd aan haar eigen ervaringen en 25 jaren lange ervaring in dit nieuwe vak.
De Kon-Marie manier van opruimen
Heel veel ruimte voor nuance laat ze niet over in haar boek: na alle onderzoeken (zowel in praktijk als in de beschikbare literatuur) is er wat haar betreft slechts één heel goede manier over. Haar manier.
Maar het leuke is dat die manier toch ook weer heel persoonlijk wordt en blijft, omdat het altijd blijft gaan over de spullen die voor jou persoonlijk een goed gevoel opleveren. Ook leuk om te lezen zijn de effecten die haar klanten terugkoppelen aan haar.
Deze methode werkt groots door in de rest van je leven
Mensen beginnen ook op te ruimen in relaties; welke banden voegen niet zoveel meer toe? Ze creëren een nieuwe life style die voor hen zeer vervullend, rustgevend en bevredigend werkt. Ze krijgen er zelfvertrouwen van: ‘Ik durf te varen op mijn eigen keuzes’, en gaan ook qua werk doen wat ze leuk vinden.
Daarnaast valt het Marie zelf op dat haar klanten stuk voor stuk andere mensen worden qua uitstraling en uiterlijk. ‘Ik zie mensen gigantisch veel afvallen, hun ogen glanzen en stralen veel meer, hun huid wordt schoner.’ Klinkt goed natuurlijk allemaal.
Of het waar is kunnen we maar op één manier ontdekken toch? 🙂 Het lijkt me in elk geval leuk om er na het lezen van haar boek een keer een poging aan te wagen.
Een aantal van Marie’s inzichten ter inspiratie over het opruimen:
- Het ware doel van opruimen is dat je erna je leven kunt inrichten zoals je altijd al wilde.
- Voor je begint met opruimen: visualiseer zo gedetailleerd mogelijk een life style waar jij je helemaal goed bij voelt.
- Vraag je bij elk detail af: ‘Waarom wil ik dit zo? Waarom wil ik dat echt? Wat geeft het me?’
- Gooi eerst alles weg wat je niet meer wilt hebben en geef pas dan alles een eigen plek.
- Behoud alleen dat waar je blij van wordt.
- Ruim op in categorieën: eerst wat makkelijk is en dan wat lastiger voor je is.
- Kleding is een goede categorie om mee te starten en b.v. foto’s bewaar je tot het laatst.
- Verzamel al je kleding uit het hele huis, en leg die op de grond in één kamer.
- Neem ieder kledingstuk in handen en voel of je er een goed gevoel bij krijgt.
- Doet het iets positiefs met je? Houd het dan. Anders gooi je het weg.
- Geef álles in je huis een eigen, vaste plek.
- Bewaar spullen uit dezelfde categorie en van dezelfde persoon bij elkaar in de buurt.
- Slimme opbergsystemen zijn slechts doekjes voor het bloeden; koop ze vooral niet.
- Schoenendozen met leuke printjes doen het werk vaak beter dan die dure systemen.
- Ruim niet voor een ander op.
- Laat niemand zich bemoeien met je opruim-proces omdat het je kan blokkeren door hun meningen. (‘Wat zonde om dat weg te doen!’ etc.)
- Als je samenwoont: begin altijd allebei met je eigen spullen.
- Later kun je samen de gezamenlijke spullen doen.
- Verticaal opbergen werkt meestal beter dan stapelen.
- Als we niet los kunnen laten zijn er twee mogelijke oorzaken: vastklampen aan het verleden of bang zijn voor de toekomst.
- Als je ergens over twijfelt en het moeilijk vindt, vraag je dan af of je een van bovenstaande twee dingen doet.
Wat denk jij ervan?
Binnenkort ga ik het eens proberen, te beginnen met de categorie kleding.. Ik ben heel benieuwd! Als het heel goed werkt, schrijf ik er misschien nog een extra blog over. Wat denk jij over dit onderwerp? Heb je het boek misschien ook gelezen? Spreekt het concept je aan? Of niet? Zoals gewoonlijk: ik ben erg benieuwd! Als je wilt kun je reageren onder dit bericht.
Hier ook het plaatje van het boek dat ik in dit artikel heb besproken. Meer info over de paperback ‘Opgeruimd’. En als je echt geen extra spullen in huis wilt, kun je ook het e-book downloaden natuurlijk. Meer info over het e-book.
Ja, ik wil maandelijks de nieuwsbrief ontvangen met aanbiedingen en extra tips.
21 juli 2016 op 18:02
Opruimen toch iets moeilijk voor bepaalde mensen. Ze denken al snel het niet aan te kunnen door angst het verleden weg te werken. En juist laten ze daarom alles maar bij elkaar komen, en komt er geen inzicht meer.
Aum Shanthi
21 juli 2016 op 19:00
Thanks voor je opinie weer Shiva’tje. Ik denk ook dat het moeilijk is voor bepaalde mensen ja. Misschien dat dit soort boeken dan een steuntje in de rug kan zijn? Mij helpt het boek in elk geval weer wat verder vooruit. Ben jij goed in opruimen en spullen loslaten? Groetjes, Sanne
22 juli 2016 op 10:08
Sanne ik kan makkelijk loslaten en opruimen. Maar het belangrijkste in dit alles is het verwerken voor jezelf. Je moet weten wat je wilt opruimen of wilt loslaten dan moet je ook het verwerken dat zowel geestelijk als emotioneel moet gebeuren.
Dit is een goed boek om er iets meer over te leren, maar ik ondervind dat het voor heel wat in de praktijk brengen moeilijk is.
Daarom dat ik altijd meegeef, als je wilt opruimen begin eens met je woning en doe dit op een rustige manier. Als men dat doet ga je merken dat je ook innerlijk bezig bent met opruimen als je ervoor open kan stellen.
Aum Shanthi