Zoveel mensen die ik spreek verlangen ernaar en vragen zich af hoe je het krijgt; meer rust in je hoofd. Minder gedachten. Meer kalmte. Hierbij diverse tips én een passend e-book cadeau!

1. Vraag je af of je invloed hebt op de situatie

Als je voelt dat je geen rust in je hoofd hebt, omdat je ergens over piekert, vraag je dan af: ‘kan ik op deze situatie zelf invloed uitoefenen?’ Is het antwoord ‘ja’: ga er dan mee aan de slag. Dit zal je een goed en sterk gevoel geven. Antwoord je met ‘nee’, dan is het blijkbaar niet jouw zaak. Probeer het dan los te laten door te zeggen: ‘Ik heb hier zelf geen invloed op en laat het nu los.’ Ter inspiratie hierbij de bekende Serenity Prayer:

Please grant me serenity to accept the things I cannot change, Courage to change the things I can,
And wisdom to know the difference.

2. Neem je gedachten niet serieus

Neem je eigen gedachten vooral niet te serieus. Werkelijk élke gedachte kan bij ons opkomen. Een gegeven. Het gaat er om, wat je met de gedachten dóét die bij je opkomen. Een overtuiging is slechts een gedachte die je vaak herhaald hebt en bent gaan geloven. Je kunt ze dus ook veranderen. Meer tips daarover vind je in het e-book, zie onderaan dit artikel. Wat ook enorm helpt is leren mediteren. Meer daarover kun je ontdekken in mijn minicursus ‘Leren Mediteren‘, en lees je in alle blogs die ik daar eerder over schreef. Een overzicht van meditatieblogs vind je hier.

3. Kom in je lijf

De simpelste manier om onze gewoonte van veel in het hoofd zitten te doorbreken, is door meer ‘in het hele lijf te zijn’. Als je goed en veel in je lijf zit, pieker je minder. Je hebt maar één hoeveelheid energie, die kun je gebruiken voor gepieker, of b.v. om iets fysieks mee te doen. Als je iets fysieks doet, heb je daarna minder energie om mee te piekeren. De endorfinen die je met bewegen aanmaakt helpen mee.

4. ‘Me, myself and I’

Plan iets in je agenda, waar jíj helemaal van oplaadt. Waar zou je echt blij van worden? Een bezoek aan de schoonheidsspecialiste? Een massage? Een proefles fadozingen? De natuur in? Een museum in je eigen stad dat je altijd al eens wilde bezoeken, maar wat er nooit van kwam? Ga in je eentje en geniet van je eigen gezelschap.

5. Benut momenten tussendoor als rustpunten

Ieder wachtmoment wordt tegenwoordig gebruikt om even aan de verslaving van het digitale scherm gehoor te geven. Even facebooken, whatsappen of je mail checken. Oh en hebben mensen je laatste receptfoto op Instagram al geliket? We laten ons steeds meer leven. Probeer dit te minderen. Laat je telefoon in je tas als je op de tram wacht. Kijk voor je uit. Doe niets. Mij helpt dit heel erg, maar ik moet me er wel geregeld even aan herinneren. ‘Oh ja, leg dat schérm weg!’

6. Stop met multitasken

Sommige mensen denken nog steeds dat dit e ciënt is, maar het tegendeel is allang bewezen: aandachtig een ding tegelijk doen zorgt niet alleen voor een beter resultaat, je bent ook veel tevredener over dat resultaat. Bovendien blijf je hier veel meer ontspannen door en raak je er niet van in je hoofd. Probeer het maar eens als je wilt.

7. Positieve focus voor het slapen

Als je in bed ligt, kun je dan ‘stil liggen bij’ welke dingen er allemaal goed gingen die dag? Waar ben je tevreden over? Wat vond je leuk? Grappig? Waar ben je dankbaar voor? Lig bewust stil bij het gevoel dat dat je geeft. Focus op dat gevoel, ‘baad’ erin als het ware. Ontspan steeds meer terwijl je in het gevoel ‘ronddobbert.’

8. Leg de lat lager

Leg de lat van wat je op dit moment in je leven allemaal probeert te bereiken een beetje lager. Beeld je in dat je in gedachten die lat echt oppakt (eventueel gekoppeld aan een specifiek thema) en leg hem dan lager. Op een hoogte die voor jou prettig voelt. Wat doet het met je?

9. Download nu kosteloos het e-book ‘Creëer meer rust in je hoofd’ 

Omdat dit écht de nummer 1. vraag is van mensen die ik spreek (coachees, lezers, vrienden en anderen in mijn omgeving): ‘Hoe krijg ik meer rust in mijn hoofd?‘ heb ik speciaal voor iedereen die erom vroeg een overzichtelijk, duidelijk en handig e-book geschreven, boordevol tips om écht meer rust in je hoofd te krijgen. Heb je zin om het uit te proberen en te kijken of jij ook meer rust in je hoofd kunt krijgen? Download het e-book direct kosteloos via de link, of door op de boekcover hier links te klikken.

Benieuwd naar jouw mening!

Erg leuk als je me wilt laten horen wat je ervan vond, of je er iets aan hebt, wat je nog mist, of je nog vragen hebt etc. dankzij jullie feedback kan ik een nieuw e-book maken, of het bestaande e-book uitbreiden. Ik wens iedereen een heerlijk kalm bovenkamertje toe 😉 

Ja, ik wil maandelijks de nieuwsbrief ontvangen met aanbiedingen en extra tips.

 – Sanne Wurzer, life coach