Liefde voor jezelf op Valentijnsdag! Hurray for a self-loving Valentines Day!

Het posten van dit blog over liefde voor jezelf duurde iets langer dan ik had gehoopt. Dat had alles te maken met een Valentijnsactie die ik had geregeld. Voor mezelf. Een avondje gevuld met twee lange en heerlijk ontspannende yoga-lessen op 13 februari. Op Valentijnsdag zelf was ik in Amsterdam volop aan de studie bij de inspirerende psychologe Rozemarijn Dols, aan het werk én gezellig op pad met mijn vriendin Aaliyah. Maar hier is het blog alsnog:

Groeiende liefde voor jezelf 

De liefde voor mezelf kan altijd blijven groeien en ontwikkelen. Niet dat ik ontevreden ben; meestal ben ik juist blij met hoe ik mezelf behandel, en met de verschillende manieren waarop je vriendelijk voor jezelf kunt zijn. Het is ook fijn om je eigen talen van liefde te leren herkennen.

Soms verlies ik mezelf echter ook even een beetje uit het oog. Dan stap ik namelijk in een valkuil van vooral gefocust zijn op (de behoeften van) anderen. Iedereen heeft denk ik wel een of meerdere valkuilen of aandachtspunten in zijn of haar zelfliefde.

Bij mij woont al jaren een diep verankerde overtuiging dat ik ab-so-luut niet egoïstisch mag zijn. Hoewel onterecht; ik heb onder het label egoïsme onbewust dingen geschaard die er helemaal niet onder horen. Zoals duidelijke grenzen aangeven, evenveel investeren in mezelf als in een ander, en ontvangen wat ik geef. Dit zijn uitingen van liefde die naar jezelf gericht is, niet van egoïsme.

Hoe kun je meer van jezelf leren houden?

Wanneer je vanuit tevredenheid met wat er is, en met open blik en voldoende nieuwsgierigheid naar verdere verdieping kijkt, dan blijf je erin groeien.

Het helpt mij vaak om er bewust regelmatig bij stil te staan (en af en toe stilstaan is sowieso fijn). En mezelf te bevragen zoals ik dit bij een goede vriend(in) zou doen. ‘Hoe gaat het met mij? Waar heb ik nu behoefte aan? Wat zou me nu helpen? Welke balans valt er eventueel te herstellen?’

Als je jezelf de tijd gunt om de vragen te beantwoorden en het zelf ook echt te horen, dan kun je verder. Hoe kun je hier (op korte termijn) gehoor aan geven? Helpt het om wat me-time momentjes in je agenda te zetten? Als een stok achter de deur? Helpt het om de agenda wat te legen omdat die te vol is? Wat is er nodig om je behoeften van dit moment daadwerkelijk te vervullen?

Zijn met jezelf

Voor mij is van mezelf leren houden vooral ontstaan door echt tijd met mezelf door te brengen. Door in stilte te zijn en naar binnen te keren. Door mezelf te leren kennen in de diepste kern van mijn wezen, en ook in de persoonlijkheid die daar op dit moment aan gekoppeld is. Maar ik heb geen idee of dit voor andere mensen ook zo werkt.

Wat ook bijdraagt is om juist op de momenten dat het moeilijk is, mezelf niet te veroordelen. Die tranen niet wegknijpen en soms aan een ander benoemen dat ze opkwamen. Om me eraan te wennen dat ze er net zo goed bijhoren als de glimlach.

En door mezelf niet af te wijzen als ik chagrijnig, boos, geïrriteerd of anderszins niet in mijn element ben. Juist wanneer die kanten (die soms in de schaduw van je persoonlijkheid zitten) en momenten er ook mogen zijn, en evengoed worden gerespecteerd, voel je je weer heel. Heelheid staat voor mij gelijk aan liefde voor jezelf, waarvandaan liefde voor anderen en voor het geheel mogelijk is. En we zijn altijd heel, maar soms, door voorkeur voor delen van onszelf en afkeur van andere delen, ontstaat wel de ervaring/het gevoel niet heel te zijn.

Liefde voor jezelf op Valentijnsdag

Liefde voor jezelf is bij Valentijnsdag een ondergeschoven kindje. Het is altijd het kaartje naar de ander, die bos met bloemen, de verrassing. Op zichzelf prachtig natuurlijk. Maar als we dan toch een dag hebben die staat voor het vieren van de liefde, waarom zit zelfliefde daar dan niet bij? In feite is dat toch de basis waarvandaan we ook liefde aan de ander kunnen geven.

Misschien kunnen we dan van 13 februari Valenmijnsdag maken?

Harrie Jekkers zong een prachtig lied, vol humor en wijsheid, over het thema liefde voor jezelf. Heerlijk ook dat vette lachje van hem tussendoor 🙂 Het lied hoorde ik onlangs weer in een training verbindende communicatie en het leek me leuk dit in het kader van liefde voor jezelf, zelforg en Valentijnsdag met jullie te delen!

Andere blogs over liefde voor jezelf en liefde in relatie tot anderen die ik schreef, zie je hier in een handig overzichtje. Ik hoop dat jouw Valentijnsdag fijn voor je was, op een manier die bij jou past!