‘Wat een ongelófelijk leuk idee!’ zei ik tegen mijn lief toen hij voorstelde om na onze reis door Indonesië een challenge te doen samen met de app ‘Too Good To Go’. Het idee: 2 weken lang geen boodschappen doen, afhalen of uit eten gaan, en uitsluitend eten bestellen via de app Too Good To Go. Niet met het idee de rest van ons leven alleen nog maar te eten vanuit die app; maar eens grondig te verkennen wat de beste adresjes en de voor- en nadelen van de app voor ons zijn.
Een van de cliënten in mijn coachpraktijk in Den Haag bracht me na het lezen van dit blog over milieubewustzijn op het spoor van deze briljante app. Kort gezegd helpt de app voorkomen dat winkels, restaurants, traiteurs en koffietentjes aan het einde van de werkdag hun heerlijke eten en drinken moeten weggooien.
Hoe? Via de app bieden ze zogenaamde ‘magic boxes’ of ‘magic bags’ aan, die je snel en eenvoudig kunt kopen in de app zelf, en op gezette tijden kunt afhalen.
Tasje vol verrassingen
Je weet van te voren niet wat je koopt; alleen waar je het koopt. Het personeel vult het tasje met spullen die de houdbaarheidsdatum naderen. Dit vind ik zo leuk; het spannende van het niet weten wat je ophaalt.
Wat nog leuker is: als je zo’n verantwoord papieren tasje ophaalt, er niet stiekem in kijkt (de innerlijke strijd die mijn zelfbeheersing en nieuwsgierigheid daarvoor met elkaar voeren is van het kaliber de slag om Waterloo) en dan harder dan anders naar huis te fietsen (I know..), je lief te roepen en dan samen te kijken wat er dit keer weer voor onverwachts in het tasje zit. Dingen die je niet kent, of nooit zou kopen, of waar je al nieuwsgierig naar was. Het is steeds weer een spannende microkosmos die je opent 😉 Uitermate kneuterig, ik weet het.
Wie doen er mee?
Via de app Too Good To Go vind je sushi-restaurants, (biologische) supermarkten, bakkerijen, hippe koffiebars die verdomd goede broodjes maken, en ook grote hotels die op een verantwoorde manier afstand doen van het residu van hun overdadige ontbijtbuffetten. Het heeft overigens iets gênants om bakjes te vullen met croissants en beleg terwijl om je heen de hotelgasten nog loom boven hun koffie hangen en langzaam wakker worden. Maar je ego overwinnen om de CO2 uitstoot te verlagen is uiteindelijk een miniem offer.
De app geeft je, mocht je nog twijfelen door de opmerking over hotelgasten, overigens een hoop digitale maar niet minder welgemeende bemoediging in het aankoopproces van je vouchers. Dingen als ‘Gefeliciteerd! Je hebt weer een maaltijd gered! Door deze maaltijd te redden, voorkom je een CO2 uitstoot die gelijk staat aan een warme douche.’ Hoe lang die douche dan duurt blijft in het midden, maar een kniesoor die daarop let.
De cijfers over voedselverspilling in Nederland
De app deelt ook losjes meta-statistieken over hoeveel kilo eten er in totaal is gered door alle gebruikers tezamen in de negen landen waar Too Good To Go nu actief is. En natuurlijk om hoeveel voorkomen CO2 uitstoot we het dan hebben. En dat een derde van al het eten en drinken dat we op aarde hebben verspild wordt. Terwijl er veel te veel mensen honger lijden.
Ieder jaar wordt in Nederland tussen de 1,7 en 2,5 miljoen ton eten verspild. Per persoon wordt in Nederland thuis ongeveer 41 kilo eten en 57 liter drinken verspild. In Nederland gooien we per persoon ongeveer 145 euro aan eten en drinken per jaar weg. Met de app gered: 10.816.049 maaltijden, wat een CO2 uitstoot heeft voorkomen van 21.632.098 kilo. (bron cijfers: website Too Good To Go).
De Too Good To Go challenge
Terug naar de challenge. Voor onze vakantie hadden we de vriezer geleegd en uitgezet en uit de koel- en voorraadkast alle verse producten opgegeten of weggegeven. We begonnen dus bijna op een nulstand aan onze challenge.
En ja, daarbij hadden we gierende mazzel dat we ruim in de voorraad toiletpapier zaten, en andere essentialia die je via de app toch écht niet toevallig in je magic bag had kunnen krijgen. Ook magie kent grenzen namelijk.
Vol overgave stortten we ons op de uitdaging. We fietsten er een stuk meer voor, en bijna dagelijks, om onze steeds verse voorraden op peil te houden. We genoten van alle onverwachte verrassingen, van de creativiteit die nodig is om met random producten een lunch of avondmaal op tafel te zetten dat ook nog een beetje gezond is, en dingen te testen die we zelf nooit gekocht zouden hebben.
Soms even doorbijten, want weggooien is natuurlijk geen optie. Maar eerlijk; bijna álles wat we kregen was lekker. Er zat behoorlijk wat variatie in de pakketten en daarbij helpt het natuurlijk flink als je verschillende soorten bedrijfjes frequenteert.
Hoe werkt de Too Good To Go app?
Op basis van de locatie die je in de app ingeeft (bijvoorbeeld je huisadres, of de stad waar je op dat moment bent), selecteert de app zelf in oplopende volgorde waar de dichtstbijzijnde maaltijd op te halen is, en hoe laat. In principe laten bedrijven rond middernacht via de app weten of ze de volgende dag eten over gaan hebben. Dit kunnen ze bijvoorbeeld zien als het systeem aangeeft dat voorraden aan de houdbaarheidsdatum komen.
Zo kun je dus vaak al ruim van te voren ergens een maaltijd reserveren via de app, wat voor je eigen planning ook vaak wat makkelijker is dan ad hoc ergens heen moeten. Maar als je wilt zien waar er alleen vandaag eten op te halen is, dan kun je dat ook eenvoudig als filter aanzetten.
Sommige bedrijven zien overdag ook onverwachte overschotten ontstaan en kunnen op elk moment nieuwe ‘bonnetjes’ uploaden naar de app. Dit eten hadden ze normaal weggegooid, en wordt nu in veel gevallen gespaard.
Scherp geprijsde verrassingen
Ook leuk is dat je er niet de hoofdprijs voor betaalt. In tegendeel eigenlijk. Zo had ik laatst bij de Ekoplaza een tasje met biologische Angus biefstukken erin, een grote quiche, verse pasta, zak spinazie, broodjes, een appel, broodbeleg, saladekaas en nog wat dingen die ik niet meer weet, voor €2,99. Ja, I know, het is onvoorstelbaar.
Het is niet altijd even veel, dus wees niet teleurgesteld als het een keer minder is. Als je een bon voorbij ziet komen die je wilt hebben, dan koop je hem en betaalt hem met Ideal. In het genoemde tijdvak haal je de tas op, en laat de bon ‘weg-swipen’ door een medewerker.
Voor- en nadelen van de challenge
Het leuke van de challenge is, het woord zegt het al, de uitdaging. Hoe zorg ik dat ik morgen niet zonder ontbijt zit? Dat ik gezond en gevarieerd eet als ik niet weet wat ik koop? Dat ik mijn gasten iets kan aanbieden? Dat we niet te vaak vet eten (lees: croissants en appelbegneits die regelmatig overblijven en die je ook niet weg wilt gooien). Hoewel we ons hadden gericht op twee weken challenge, heb ik het uiteindelijk een week volgehouden.
‘Sorry, maar ik stop met de challenge. Ik zit vol op een manier die niet goed voelt en heb trek in allerlei gezonde dingen die ik nu niet binnenkrijg.’
Op zoek naar balans met Too Good To Go
Mijn lief moest lachen maar was het er wel mee eens. Ook hij had vaste favorieten in ons dieet gemist. Succesnummers en toevoegingen. We krijgen echt heel vaak gezond en heerlijk eten krijgen via de magic tasjes. Toch is het toch verdraaid lastig om zonder voorkennis over de inhoud ervan de juiste verhoudingen van je dieet in te kopen.
En ik miste het koken. Dat had ik namelijk al drie weken niet gedaan op vakantie! Verder miste ik het op eigen tijden inkopen doen en dan liefst een goede voorraad in één keer tegelijk, zodat je niet elke dag op een gekke tijd op pad hoeft.
Het is als met een pendule van een klok: die hangt uiterst links als je nog nooit van de app Too Good To Go hebt gehoord. Hij zwaaide naar het uiterste rechts toen we testten hoe het was om voor de lol tijdelijk alleen eten te nuttigen dat anders een enkeltje naar het ronde archief had gekregen.
Zoals de boeddhisten het zo mooi zeggen ligt de waarheid vaak in het midden. Hier is dat voor ons ook zo. Want ja, we zijn super blij met deze app en blijven er absoluut regelmatig gebruik van maken. Daarnaast wil ik terug naar de vrijheid om (erbij) te kopen wat ik zelf echt nodig heb en wil eten.
De gulden middenweg & de blijvertjes
In de challenge hebben we diverse locaties getest, en daar is een aantal favoriete locaties uit gekomen waar we zeker zullen blijven helpen afval voorkomen:
- Ekoplaza (biologische supermarkt)
- Marqt (biologische supermarkt)
- De Sushimeisjes
- The Foodmakers
- New Fork
- Exki
Ook zullen we af en toe nog wel eens exorbitant brunchen met de hoteloverschotten, of een ander met zoiets verrassen. Een originele manier om iemand in de watten te leggen, die ook nog eens het milieu ondersteunt. Ik houd van dat soort combinaties.
Na de challenge merk ik dat ik nog een paar keer per week inkopen doe via de app Too Good To Go, en dat ik nu nóg meer geniet van de verrassingen. Want de druk van de challenge is van de ketel, en de verrassingen sluiten mooi aan op de gezonde inkopen die we zelf al doen. En daar mag best eens een vettig uitschietertje bij in de vorm van een overgebleven kakelverse croissant in een mooi papiertje 😉
Probeer Too Good To Go zelf
Verder kan ik de app van harte aanbevelen. Probeer het uit, kijk of en hoe het voor jou werkt. Wat je lekker vindt. En spread the word if you like it! Want ik denk dat heel veel mensen dit een leuk initiatief vinden. En hoe meer mensen meedoen, hoe minder eten er wordt weggegooid. En hoe makkelijker het ook wordt naar de andere (kleinere) steden uit te breiden. Jeej!
Hier kun je meer lezen over hoe Coaching met Sanne probeert een heel klein eigen steentje bij te dragen aan milieu-verantwoord ondernemen.
Geef een reactie