7 Grote voordelen van yoga op een rijtje.

Vandaag, 21 juni, is het wereld-yogadag. Een mooie dag om stil te staan bij wat yoga eigenlijk voor me doet. Dat moet toch wel een en ander zijn, want ik doe het al elf jaar trouw. Daarom hier de voor mij 7 belangrijkste voordelen van yoga.

1. Balans

‘Wat is, in één woord, het allerbelangrijkste effect van yoga op je leven?’ Een vraag van mijn docente. Ik kom altijd tot het woord ‘balans’. Dat begrip strekt eindeloos veel verder dan op één been kunnen staan, met al je andere ledematen in de lucht. Als een wilde ooievaar. Het brengt balans tussen hoofd, hart en lijf. Balans in denken, voelen, handelen en spreken.

2. Veerkracht

‘Do it when you feel really good, because it makes you strong in case the shit hits the fan.. Do it when you feel (really) bad, because it always makes you feel better and more stable.’ Quote van dezelfde docente. Kortom: je moet altijd yoga doen; in goede en mindere tijden. Je bouwt met yoga structureel aan je mentale, fysieke en emotionele veerkracht. Als je een tegenslag hebt, kun je daar makkelijker mee omgaan. Je relativeert en aanvaardt makkelijker, laat sneller los.

3. Lekker in je vel

Yoga maakt je lijf soepel. Het stretcht je spieren en je fascia. Het duwt je ingewanden in elkaar, waardoor ‘oud’ bloed er sneller uitstroomt, en het nieuwe er makkelijk in stroomt. Ik adem dieper, rustiger en regelmatiger. De zuurstof komt overal in mijn lijf. Mede daardoor ontstaat een gevoel van vitaliteit. Het werkt ook positief door op het metabolisme, en dat zie je.

4. Beter contact met jezelf

Ik zit door yoga ‘meer in mijn lijf’, en kom er steeds makkelijker in terug. Waar wij westerlingen doorgaans veel in de bovenkamer vertoeven; yoga haalt ons weer ‘naar beneden’. Na een kwartier yoga laat ik het patroon van veel nadenken los. Daardoor ben ik er helemaal. Helder, wakker, alert, levendig. Het maakt ook dat ik sneller contact maak met mijn gevoel en er naar kan handelen.

5. Yoga als spiegel

Hoewel ik ook graag andere sporten doe; daar krijg ik zelden inzichten. Bij yoga heel vaak. We grappen wel eens dat onze yoga-mat net een spiegel is. Ben je in een onzekere bui, dan merk je dat op je mat. Vergelijk je jezelf met (wat) de buurman of -vrouw (kan), dan ontdek je dat direct. Als er iets dwarszit, komt het boven. In yoga leer je daar goed mee om te gaan. Je leert vriendelijker te zijn voor jezelf, en ook voor anderen. Ik ben ook wat minder perfectionistisch geworden door wat ik leerde in de lessen.

6. Het respect & de liefde voor je lijf

Veel sporten gaan over verder, harder, meer, dieper. Yoga nodigt uit om de eigen grens te vinden én aanvaarden. Zoek hem op, maar banjer er niet als een malle overheen. Dit vraagt om een groeiend respect en liefde voor je eigen lijf. Dat lijf (en dus je grens) is namelijk iedere les anders. Soms moe, soms stijf van een andere sport, soms super fit. Ik merk dat ik in de afgelopen elf jaar geleerd heb, mijn lichaam en haar grenzen meer te respecteren en waarderen. Ik ben meer van mijn lijf gaan houden, en er minder geïdentificeerd mee geraakt.

7. Het meditatie-element ervan

Ik ben dol op meditatie. Het brengt me in het nu. Yoga doet dat ook. Dus een les op zich is voor mij al een vorm van meditatie. Maar ik vind het extra lekker als er stukjes (geleide) meditatie in de yoga-les zitten. Ademhalingsoefeningen, of mantra-zingen. Om nog maar te zwijgen over de fijnste, maar soms ook lastigste houding van alle yoga-poses: shawasana. Mijn vijand en favoriet tegelijkertijd.

5 Fijne yoga-lessen in Den Haag

Wil je zelf ontdekken wat de voordelen van yoga zijn? Of er opnieuw mee beginnen? Hier mijn 5 favoriete yogalessen in Den Haag op een rijtje:

  1. Mooi weer? Dan is de les van Jacqui in sportpark de Verademing. En er is niks lekkerders dan yoga tussen de bomen en op het gras van je favoriete docente. Alle niveaus.
  2. Voor rustige lessen, met kleine groepjes en veel persoonlijke aandacht, verwijs ik graag door naar de leuke Irene van The City Retreat.
  3. Ik ontdekte laatst de les van Karina Delfos. Ze heeft zo’n fijne stem en rustige uitstraling; daar word je al blij van. De les is ook prettig en voor alle niveaus.
  4. Bij Sanne van Saktiisha heb ik heel prettige Sivanandalessen gevolgd. Weer eens wat anders. Zelf heb ik ook een Sivananda opleiding gedaan. Geschikt voor alle niveaus.
  5. A sweat a day, keeps the doctor away. Probeer eens een pittige hot-yoga sessie bij Balansz. Gegarandeerd zweten en je core versterken. Niet voor beginners.

Meer dingen uitproberen?

Wil je deze yoga-scholen allemaal bezoeken? Dan is een Onefit abonnement misschien iets voor jou. In dit blog vertel ik wáárom ik zo’n fan ben van dit abonnement. Daarnaast krijg je 20 euro korting, als je je via mijn blog aanmeldt voor een proefmaand sporten bij Onefit. Ook in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Ken je Onefit al en weet je al dat je het graag eens wilt proberen met 20 euro korting? Meld je dan aan via deze link om die korting te krijgen. Bevalt het sporten bij Onefit je niet? Dan heb je een maand onbeperkt gesport voor slechts €10,00 en zeg je tijdig het abonnement weer op.

De cijfers over yoga

Inmiddels doet 12% van de Nederlandse bevolking yoga. 1,6 Miljoen mensen hebben onlangs aan een lesje meegedaan, of thuis de yogamat uitgerold. 64% is vrouw, 36% man. Redenen om yoga te doen: Stress verminderen (47%). Leniger of flexibel worden (40%). Fysieke conditie verbeteren (38%). Gezonder worden 28%). Mentaal sterker worden (20%) (Bron). Meer lezen over yoga voor beginners kan hier.

Jouw voordelen van yoga ?

Wat zijn voor jou de voordelen van yoga? Ik ben erg benieuwd, en lees ze heel graag hieronder. Dank je wel vast!