Over advies vragen versus zelf onderzoeken.

Ik noem het ‘kopje-koffie-mails’. Per week krijg ik gemiddeld 3-5 mails van startende coaches met de vraag of ik alles wat ik geleerd heb over succesvol zijn als zelfstandige coach met hen wil delen tijdens een kopje koffie.

Waar te beginnen?

Ik snap het heel goed. Als je net begint zit je zo boordevol vragen. Is er zoveel te leren (dat gaat overigens altijd door). Weet je soms écht niet waar je moet beginnen. Je wilt zoveel, je zit vol energie om te knallen.. Maar hoe dan? Wat moet eerst? Wat is het belangrijkste op dit moment? Die website? Of toch eerst veel gaan coachen en ervaring opdoen? Kennis van het ondernemerschap, checken hoe je BTW aangiftes doet? Oh shit, die komt er ook weer aan.

Dit is zo herkenbaar.

Twee kanten van de medaille: advies vragen vs ontdekken

Mijn idee hierover is tweeledig. Aan de ene kant denk ik:

Wanneer je als (coachend) ondernemer succesvol(ler) wilt worden, dan moet je bereid zijn op avontuur te gaan. Zelf te ontdekken wat er bij jou past. Wat jouw persoonlijke weg naar succes is. Wat voor jouw ontwikkeling en werk nu prioriteit heeft. Het is ook belangrijk dat je fouten durft te maken om te ontdekken wat voor je werkt en wat niet. En om je veerkracht, doorzettingsvermogen en wilskracht te leren kennen en laten groeien. Die leer je alleen kennen en ontwikkelen als je zelf op pad gaat.

Het werkt zelfs averechts; een kopje koffie drinken & aantekeningen maken over hoe iemand anders het doet. Je zou jezelf een belangrijke kans ontnemen; misschien wel een voorwaarde om succesvol te worden. Vooral als je alles gaat doen wat een ander deed. Het zal ook niet werken, omdat dit je eigen pad niet is. Ik gun het avontuur, waarin je leert hoe je in je kracht kunt gaan staan en wat er bij jou past, aan iedere ondernemer.

Zelf doen, maar niet alleen

Aan de andere kant is er zoveel (praktische) kennis beschikbaar, en is het ook zo leuk om te delen en te ontvangen. Ook vind ik dat we echt niet álles alleen hoeven doen, en welgeteld ieder groot of klein wiel opnieuw hoeven uitvinden. Zelf ben ik ook eindeloos dankbaar voor al die tutorials op Youtube die me verder hebben gebracht en de webinars en alle blogs met tips. Ze hielpen me wel degelijk verder in wat ik wilde bereiken of leren.

Er is ook helemaal niets mis met hulp en advies vragen. Zelf vind ik het heel krachtig, en ik vind het een prettig idee dat ik bij andere experts aan kan kloppen over thema’s waar ik zelf weinig van weet.

Sanne Wurzer coach Den Haag

Foto door Klikk fotografie

Ik denk uiteindelijk dat de combinatie ideaal kan werken: dat je vooral zelf op pad gaat en ontdekt wat bij je past, leert, en keuzes maakt. En dat je, indien gewenst, daarnaast gebruik maakt van kennis die er al is. Daar probeer je van uit wat jou aanspreekt, kijk je wat bij jouw missie past en ga je door op jouw eigen, unieke pad. Wat waardevol is beklijft, wat je niet nodig hebt, laat je weer los.

Misschien is een voorwaarde om effectief kennis te gebruiken van anderen, dat je steeds blijft voelen of het voor jou persoonlijk klopt. Dat je nagaat of je nog steeds in je eigen kracht staat, en je eigen, goed voelende keuzes maakt over de kennis die je opzoekt.

Hoe ik je verder kan helpen

Ik vind het ontzettend leuk om andere mensen verder te helpen; het is mijn werk en passie. Ook denk ik dat dit op meerdere manieren kan. Daarom bied ik startende coaches 3 opties aan, waarvan er 2 gratis zijn:

1) Elke week een mail ontvangen met waardevolle coaching- en businesstips. (die je avontuur & eigen pad niet wegnemen ;-)) Aanmelden kan hier.

2) Een besloten Facebookgroep waarin we elkaar als collega’s kunnen helpen. Tips en ervaringen delen, advies vragen, intervisiegroepjes starten etc. Hier kun je je aanmelden.

3) Een powercoachingsessie, waarin ik je begeleid om de stappen te zetten die jou nu verder helpen in je groei als coachend ondernemer. Een losse powercoachingsessie boek je in de webshop. Mocht je het fijn vinden om meerdere coachgesprekken te voeren, dan kan dit natuurlijk ook.

Ik wens je heel veel succes & plezier met het verkennen van jouw pad. En hoop dat je onderweg de kennis vindt en de ervaring opdoet die jij nodig hebt.