Voldoening halen uit je leven; wie wil dat niet? Maar hoe bereik je dat?

Ik geloof dat iedereen wel een missie heeft. Iets wat ieder precies op het lijf geschreven staat.. Of die nu heel groot is, of misschien juist klein, of iets in het midden. Het woord missie klinkt misschien wat groot, maar laat je daardoor vooral niet misleiden. 😉 In dit blog vier vragen voor meer inzicht in je missie.

Vraag 1: Wat deed je vroeger het liefst?  

I know: spelen met poppen wordt meestal niet je beroep. Ook zegt je kleuterplezier met de blokkendoos niet direct dat je de huizenbouw in moet. Toch zit er vaak handige info in onze passies van toen. Ze zeggen iets over onze natuurlijke aanleg en voorkeuren. Zo schreef ik vroeger honderden dagboeken vol. En als 8-jarige vroeg ik aan mijn vader of het schriftje, vol expres breed geschreven hanenpoten, qua omvang al ‘publicabel’ was. Over de kwaliteit van mijn rovers-verhaal twijfelde ik hilarisch genoeg geen seconde. Wat deed jij vaak, graag, langdurig en makkelijk? Waar ging je helemaal in op? Wanneer hoorde je je moeder niet als ze je riep voor het avondeten?

Vraag 2: Wat doe je als niets je zou stoppen?

Dé vraag van Brits filosoof Alan Watts. ‘Iedereen laat zich leiden door geld. Maar focus je daarop, dan ben je levenslang bezig met geld verdienen. Je kunt het veel beter omdraaien. Doe wat je echt leuk vindt. Word daar steeds beter in, om er vervolgens geld mee te verdienen.’ Aldus wijlen Watts. Maar er zijn meer innerlijke stemmen die ons remmen. Als coach hoor ik bijvoorbeeld vaak: ‘Dat kan niet als je kinderen hebt.’ of: ‘Wie ben ik om zoiets neer te zetten?’ Helaas wenden we eindeloos veel creativiteit aan, om onszelf te weerhouden een droomleven te leiden. Maar als níéts je zou stoppen: geld, onzekerheid, ervaring, opleiding, leeftijd. Wat zou je dan doen met je tijd?

Vraag 3: Op wat voor missie wil je terugkijken?

Kijken met het perspectief van ‘de oude dakduif’ kan helpen je koers aan te passen, naar een leven dat meer vervulling geeft. Stel: je zit in de winter van je leven, en blik terug op de tijd die achter je ligt. Wat is voor jou dan het allerbelangrijkste om terug te zien in werk, relaties en jouw bijdrage? Wanneer zou je intens tevreden terugkijken?

Vraag 4: Hoe wil je bijdragen aan deze wereld?

Een grote vraag. Die we onszelf vaak pas stellen in een Is dit alles-stadium van het leven. Wayne Dyer heeft het over ‘de shift van ambitie naar betekenis.’ Vaak zoeken we eerst geluk en voldoening in ambities. Om ons later – vaak onvoldaan – af te vragen: ‘Wat zou ik bij kunnen dragen? Vanuit mijn talenten, en wat ik leuk en waardevol vind?’ Aan de wereld, een community, gezin of vereniging. Het kan álles zijn, en de grootte maakt niet uit. Durven handelen vanuit de wens bij te dragen, zorgt voor meer diepgang, vervulling en voldoening. Wat zou jij het liefst bijdragen?

Ken jij jouw missie? Benieuwd naar je verhaal, als je hieronder wilt delen: graag! Ik schreef nog een blog over je missie ontdekken.

Ja, ik wil maandelijks de nieuwsbrief ontvangen met aanbiedingen en extra tips.

 – Sanne Wurzer, life coach, Den Haag