Zo blijft coaching veilig en verantwoord in lockdowns.

Vrijheid in keuze zorgt voor goede spreiding

Als coach geef ik mijn cliënten steeds de optie om te kiezen tussen coaching:

  • in de praktijk
  • in de natuur; wandelcoaching op mooie locaties in Den Haag (strand, duinen, Sorghvliet park of bos)
  • digitaal; via Skype, Zoom of FaceTime
  • telefonisch 

Hierdoor ontstaat een natuurlijke spreiding, waardoor er ook minder fysieke ontmoetingen zijn. Dat maakt meteen de coaching in de praktijk weer extra veilig. Coaching met Sanne heeft haar cliënten door het hele land; en het komt daardoor relatief vaak voor dat er voor Skype wordt gekozen. 

Een gezond lijf, emoties en mind versterken elkaar

Ik geloof heilig in de krachtige samenwerking tussen body, mind, emoties en spirit. De kracht en gezondheid van de een, werken positief door op de ander. Andersom is ook het geval. Uitdagingen in het ene aspect, werken door in het andere.

  • Zo helpt het in coaching werken aan oude niet meer helpende overtuigingen, lastige situaties en stressende keuzes om je ook fysiek sterker te voelen.
  • Het loslaten van stress en emotionele lading doet je lijf en je mind ook goed; en bevordert zo je immuunsysteem.
  • Andersom kun je ook extra goed voor je lijf zorgen, waardoor je immuunsysteem krachtiger wordt en je de andere uitdagingen in het leven beter aankomt. Met voldoende slaap, beweging, frisse buitenlucht en zonlicht, genoeg fijn contact met dierbaren, gezond eten en ontspanning. 
  • Stress stapelt zich in een sterk en goed verzorgd lijf minder snel op.
  • En als je de roep van je ziel volgt in het leven (iets waar coaching ook bij kan helpen) werkt dit ook op de andere gebieden door
  • Als je voldoende balans hebt tussen in- en ontspanning (inspanning op verschillende manieren en ontspanning idem) werkt dit ook weer krachtig door. 

Een grotere ruimte; veiliger samenzijn

Een deel van de lockdown heb ik gebruikt om stevig te verbouwen. Zoveel dingen konden niet, maar dit kon nou precies wel weer. Zo kon ik tijd, aandacht en energie stoppen in een verbouwing van de coachpraktijk, die daardoor bijna 2 x zo groot is geworden. Samenzijn in een grotere ruimte is weer veiliger dan in een kleine kamer. Ook is de praktijk nu nog lichter geworden en het werkt extra prettig. 

Voldoende mogelijkheid tot ventilatie

De coachpraktijk kan niet alleen met ramen en deuren gelucht worden; in twee ramen zitten extra ventilatiefilters die open staan. De ruimte wordt voor en na ieder coachgesprek gelucht. Ook maak ik de tafel, het toilet en de deurklinken na iedere sessie schoon. 

Goede spreiding van de afspraken

In mijn agenda houd ik er rekening mee dat er op een dag voldoende variatie zit tussen digitale, telefonische en live coachgesprekken in de praktijk en rustdagen tussendoor. Zo komen er niet teveel mensen op 1 dag naar de praktijk. 

Voldoende afstand tijdens de coachgesprekken

Wanneer je kiest voor een sessie in de coachpraktijk (en bij sommige sessies kan dat ook nog niet anders, zoals de Krachtige Veranderingen sessie) dan zitten we ruim 1,5 meter uit elkaar. We zitten namelijk ieder aan de kopse kant van een keukentafel. Zo kun je veilig bij elkaar zitten. Het is overigens niet nodig om een mondkapje te dragen tijdens de sessie. 

Gelegenheid tot digitale & telefonische coaching

Je kunt van te voren zelf aangeven (per sessie eventueel) of je gecoacht wilt worden in de praktijk, tijdens een wandeling in de natuur, telefonisch of digitaal (bijvoorbeeld via Skype). Vanzelfsprekend kun je dit ook afwisselen als je dit prettig vindt. 

Wandelcoaching als optie

Wandelcoaching is dus ook een optie. Een voordeel daarvan is dat je telkens lekker in de buitenlucht bent, waarbij het waarschijnlijk is dat virussen minder snel overgedragen kunnen worden. Afstand houden is in de natuur vaak ook geen probleem. Bovendien werk je al wandelend in de natuur direct aan je gezondheid en bevorder je de werking van je immuunsysteem.

Veel mensen kijken ook naar het onderwerp waar ze coaching bij willen; soms past het daarbij om in een stille en wat meer geborgen omgeving van de coachpraktijk te zitten samen. En soms is het juist lekker en goed om de wind door de haren te voelen, erop uit te trekken en zo op nieuwe gedachten te komen. 

Bij klachten geen sessies in de praktijk

Van mijn vader leerde ik: ‘Bij twijfel niet inhalen.’ Die tip is in deze tijd extra waardevol. Bij de minste klachten, bij mij of bij de client, maken we er alsnog een digitale of telefonische sessie van. Of als dat niet past verplaatsen we de sessie. Normaliter is er een policy waarin de sessie betaald wordt indien hij niet binnen 48 uur afgemeld/verplaatst wordt (zie de algemene voorwaarden van Coaching met Sanne). Uitzondering hierop is dus wanneer een van ons klachten heeft. Veiligheid en gezondheid gaan altijd voor wat mij betreft. 

Beroepsvereniging NOBCO houdt de regels ook in de gaten

Als coach ben ik aangesloten bij beroepsvereniging NOBCO; daar kijkt men ook mee in wat er nu kan en mag, zie hier hun meest recente update daarover.

Zo blijft coaching veilig en verantwoord: wat vind jij?

En jij? Wat vind jij een goed idee om coaching veilig en verantwoord te houden in deze tijden? Als je nog tips of verzoeken hebt hoor ik ze heel graag! Dank je wel vast! En stay safe & healthy.