Levensles #3 Over hoe oordelen vooral iets over jezelf zeggen, en je eigen staat van zijn. Veel minder over het object dat beoordeeld wordt.

Onlangs regelde ik een kvk-nummer bij mijn mooie bedrijf. Ik heb nu zoveel gaaf werk te doen met geweldige mensen en een paar grote partijen, dus na het BTW-nummer dat ik al had, is dit een goede stap. Maar deze les gaat over een nog mooiere stap.. en die gaat over oordelen, en vooroordelen.

Verkleinwoorden: een vorm van oordelen

De man bij de KVK zei: ‘Dus je komt je bedrijfje inschrijven?’
Dit heb ik ook regelmatig meegemaakt met mijn boek ‘Blonde Boeddha.’ Dan zei iemand: ‘Je hebt een boekje geschreven…’ In het begin voelde ik me aangevallen en niet serieus genomen bij het horen van zulke verkleinwoorden. Ik vond ze denigrerend.

Over blond haar kan ik trouwens boeken vullen en series maken. Wat je met blond haar allemaal naar je hoofd geslingerd krijgt, en de aannames die sommige mensen recht in je gezicht uiten zijn stuitend… – Maar dat zou zonde zijn van het papier, of deze digi-bladzijde.  En al helemaal van ons goede gevoel.  

Happiness is an inside job

Terug naar de les. Hoe vervelend het soms ook was: ik leerde wel dat als (zo)iets me raakt, dit vooral iets over mezelf zegt. In dit geval dat ík ergens onzekerheid heb, die getriggerd wordt door b.v. zo’n verkleinwoord. 

Iedereen is verantwoordelijk voor wat hij/zij zegt en bedoelt (verkleinwoordenman); en de tegenpartij (ik) is verantwoordelijk voor het gevoel dat hij/zij erbij krijgt.

Maar meestal staan we daar niet bij stil en vluchten we direct onder onze beschoten wiek, of knallen meteen in de tegenaanval. 

Kies je actie en kies je reactie

Op zo’n moment is introspectie waardevoller dan de tegenpartij van katoen geven, of je verstoppen.

Hoewel je het soms op een goede manier best óók kunt aankaarten en de ander daar mogelijk weer van kan leren; toch denk ik dat introspectie nog belangrijker is. Dat gaat namelijk over je eigen leven en groei. Waar iedereen ook weer zelf verantwoordelijk voor is.

Check-vraag bij oordelen

Toen de man vandaag ‘bedrijfje’ zei, grinnikte ik inwendig. En dankte hem in stilte voor het controlemoment. De check of er nog onzekerheid zat. 

Eigenlijk zouden ze bij het KVK geen betere check kunnen doen dan deze.. Het geeft een antwoord op de vragen: Hoeveel vertrouwen heb je in jezelf en je onderneming(splannen)? Niet dat ik hoop dat mensen van nu af aan onsympathiek of denigrerend gaan doen, maar je snapt vast mijn punt.

Flesje opentrekken

En mijn stille antwoord op de vraag of er nog onzekerheid zat? Nee! Fijn! En dát is veel meer reden om een flesje van het een of ander open te trekken, dan een KVK-nummer(tje). Haha! 

Interpretaties van oordelen door de ontvanger

Het is naar mijn idee ook heel belangrijk om als ‘ontvanger van de oordelen’ (klinkt zwaarder dan ik het bedoel, vandaar de aanhalingstekens), te kijken naar wat een boodschap met je doet. Als het je raakt, zegt dat iets over je eigen kwetsbaarheid op dat thema. Daarom deed ik die check bij mezelf.

Er de humor van inzien

Over de oppervlakkige aannames die sommige mensen doen, moet ik inmiddels ook bijna altijd lachen. Heb ik weer een leuk verhaal voor thuis.

En trouwens: dat blonde haar komt me heel vaak erg goed uit. Ik buit het uit hoor, als het even kan. Maak ik bijvoorbeeld een blunder, dan til ik een lok haar op en zeg: ‘Tja, blond he, dan heb je dat.’

Het is ook ik doe regelmatig van die typisch ‘blonde’ acties, waar anderen ook erg om kunnen lachen. Tegen mijn vriend zeg ik dan : ‘Je leven zou zóveel saaier zijn als je geen blonde vriendin had..’ Dan zegt ie: ‘Dat is helemaal waar. Blondes are more fun.’

Ik hoop dat je iets aan dit artikel hebt gehad! Als je het weer verder wilt delen in jouw netwerk: bedankt alvast. Reageren & delen via Social Media en e-mail kan helemaal onderaan deze pagina.

Ja, ik wil maandelijks de nieuwsbrief ontvangen met aanbiedingen en extra tips.

Sanne Wurzer – life coach Den Haag