In de rubriek echtgebeurde ‘levenslessen’ vertel ik over dingen die ik leer in m’n leven. Vandaag levensles #2, over je innerlijke kracht vinden en inzetten.  

We gaan terug in de tijd!

Hoe oud ik precies was, weet ik niet meer. Misschien vijf. Ik was een zeer verlegen meisje, op het angstige af. Bang voor grote, vreemde mensen. Bang voor nieuwe omgevingen.

Mijn juffrouw Bulstronk

Bang, misschien nog wel het meest, voor de grote, grove en gemene juf op de kleuterschool. Ik zal haar nooit vergeten. Een logge, hardhandige vrouw. Ze droeg een ring met daarin een bruine, lelijke steen. Die ring zat bovendien veel te strak om haar Michelin-volle vinger.

De ring kneep haar vinger, zoals zij ons kneep.

Ze was onredelijk streng – stilstaand bij de geringe leeftijd van de kinderen, die ze zo ijskoud en gevoelloos domineerde, was die strengheid zelfs ronduit gênant. 

Mislukte politici

De Indiase mysticus Osho zegt iets treffends over leraren: dat je voor de klas regelmatig de mensen aantreft, die het liefst volwassenen hadden willen onderdrukken en domineren, maar dat ze daar te zwak en te laf voor zijn – en daarom maar kinderen het leven zuur gaan maken.

Gelukkig zitten er ook een hoop fijne mensen in het onderwijs, waardoor je als kind het verschil kunt leren herkennen.

Buiten de lijntjes kleuren

Buiten de lijntjes kleuren stond bij mijn juf gelijk aan een misdrijf en werd precies zo bestraft. Al donderprekend kneep ze hard in mijn schouder – na het zien van de som van ongebreideld enthousiasme plus een even zo groot gebrek aan coördinatie. Dóódeng vond ik dat. 

Schouder als handvat

Op een dag sleurde ze me aan datzelfde schoudertje ruw de klas uit, alsof het een handvat was en werd op de gang gezet. 

Ik had (trillend van angst inmiddels?) weer eens buiten de lijntjes gekleurd en mijn schouder deed nog meer zeer dan anders.

Hoe ik voor het eerst mijn innerlijke kracht ontdekte

Wat er toen volgde was wat je noemt: a small step for human kind, a giant leap for ‘Santje’…

En toen, op de gang met haar, veranderde er iets.

“Ik ben de enige baas over mezelf!”

riep ik. Zomaar, uit het niets.

Stelliger dan ik tot dan toe ooit iets gezegd of geroepen had.

En vanaf dat moment werd alles anders.

Niet dat ik helemaal niet meer bang was, dat nog wel. En op mijn hoede.

Maar in mijn kleine binnenste, voelde ik een kiem van weerbaarheid.

Innerlijke kracht

Een kracht die niemand me ooit nog af zou pakken. Iets dat voor niemand zou buigen. Ik voelde me heerlijk dat moment. Helemaal in mijn kracht.

Nog altijd heb ik de grootste sympathie voor allen die buiten de lijntjes kleuren; onbevangen en onbewust, of bewust en onbevreesd. Of misschien wel een combinatie van allemaal. 

Had jij ook zo’n juf of meester?

Had jij ook ooit zo’n nare juf of meester Bulstronk in je jeugd? En was je dan soms ook bang, zoals ik? Of was je misschien veel stoerder? Hoe ging jij ermee om? Heb je er iets van geleerd? Ik ben erg benieuwd.

De foto en de naam ‘juffrouw Bulstronk’ komen uit Roald Dahl’s mooie kinderboek ‘Matilda‘. Reageren & delen via Social Media en e-mail kan helemaal onderaan deze pagina.