Relatie-tips van een man met ervaring. 

Relatie-tips van een gescheiden man

Gerald Rogers, de schrijver van onderstaande relatie-tips, is een gescheiden man.

Waarom zou je in vredesnaam relatie-tips willen lezen van een man die gescheiden is?

Dat vroeg ik me af, maar nieuwsgierig las ik ze toch.

Motivatie om zijn grootste pijn (scheiding van zijn vrouw) om te zetten in relatie-tips:

hij wil voorkomen dat andere mensen hun relatie ook nodeloos om zeep helpen.

Relatie-tips vertaald naar het Nederlands

Onderstaande relatie-tips zijn mijn vrije vertaling van Geralds’ tips.

De bron is zijn website, waar je de relatie-tips in het Engels kunt lezen.

Er zitten aardig wat open deuren tussen, en hier en daar vond ik het wat ‘Amerikaans’.

Maar veel punten vond ik treffend, en herhaling; ach dat kan ook geen kwaad af en toe. 😉

Ook is zoiets wederkerig in een relatie en is het niet sekse-gebonden.

Benieuwd wat jullie ervan denken!

1) Blijf daten

Blijf altijd daten. Neem je partner nooit voor lief. Toen je haar ten huwelijk vroeg, beloofde je haar dat je haar hart zou koesteren en beschermen. Dit is het meest kostbare en het belangrijkste goed dat ooit aan je toevertrouwd zal worden. Ze koos jou. Vergeet dat nooit, en word nooit lui in je liefde.

2) Bescherm je eigen hart

Bescherm je eigen hart met dezelfde waakzaamheid waarmee je haar hart beschermt. Houd volledig van jezelf. Houd openlijk van de wereld, maar bewaar een speciaal plekje in je hart voor haar. Een plekje waar je niemand toelaat, behalve haar. Houd die plek altijd beschikbaar; om haar te ontvangen en erin uit te nodigen. Laat verder niets of niemand erin toe.

3) Word steeds opnieuw verliefd

Je zult constant veranderen. Je bent niet dezelfde twee mensen als wanneer jullie trouwden. En vijf jaar later zul je niet dezelfde persoon zijn als je vandaag bent. Verandering is onvermijdelijk en je moet elke dag opníéuw voor elkaar kiezen. Ze hoeft niet bij je te blijven. Als je niet (goed) voor haar hart zorgt, kan ze het aan een ander geven. Of jou er compleet uit verbannen. Misschien win je het dan nooit terug. Vecht altijd voor haar liefde, net zoals je deed toen je haar het hof maakte.

4) Zie altijd het beste in haar

Focus alleen op dat waar je van houdt. Alles wat aandacht krijgt, groeit. Focus je op dingen die je storen, dan zie je steeds dingen om je aan te storen. Richt je je aandacht op hetgene waar je van houdt, dan baad je in liefde. Blijf focussen tot je niets anders kunt zien dan liefde. Dan weet je, zonder twijfel, dat je de gelukkigste man op aarde bent met deze vrouw aan je zijde.

5) Het is niet aan jou om haar te veranderen

Jouw taak is om van haar te houden zoals ze is, zonder de verwachting dat ze hoeft te veranderen. Verandert ze toch, houd dan van wat ze is geworden. Of je dat nou een leuke verandering vindt of niet.

6) Neem de volledige verantwoordelijkheid voor je emoties

Je vrouw is niet verantwoordelijk voor jouw geluk, evenmin kan zij je verdrietig maken. Je bent verantwoordelijk voor het vinden van je eigen geluk. Het geluk dat je ervaart zal zich uitstorten over jullie relatie.

7) Geef je vrouw nooit de schuld

als je boos op haar bent of gefrustreerd raakt. Het komt doordat er iets in jouzelf getriggerd wordt. Het zijn jouw emoties, en jouw verantwoordelijkheid. Wanneer je die emoties ervaart, neem dan tijd om in het hier en nu te komen. En in jezelf te kijken om te begrijpen wat in jou om heling vraagt. Je werd aangetrokken door deze vrouw, omdat ze het best geschikt was om alle wonden uit je kindertijd te triggeren. Zodat je deze pijnen zelf kunt helen. Als je jezelf heelt, word je niet langer getriggerd door je vrouw. Daarna vraag je je af waarom je ooit überhaupt getriggerd werd.

8) Geef je vrouw de ruimte om te zijn

Als ze verdrietig of van streek is, is het niet jouw taak om dat te fixen. Het is jouw taak om haar vast te houden en haar te laten weten dat het oké is. Laat haar weten dat je haar hoort. Dat ze belangrijk voor je is, en dat jij de pilaar bent waarop ze altijd kan steunen. Verandering en emoties zijn inherent aan de vrouwelijke geest. Emoties zullen als stormen naar binnen en naar buiten rollen. Als jij sterk en zonder oordeel blijft, zal ze je vertrouwen en haar ziel voor je openen. Loop niet weg als ze van streek is. Wees aanwezig en sterk en laat haar weten dat je nergens heen gaat. Luister naar wat ze werkelijk bedoelt, achter de woorden en emoties.

9) Neem jezelf niet te serieus

Neem jezelf niet zo verrekte serieus. Lach, maak haar aan het lachen. Lachen maakt alles makkelijker.

10) Voed haar ziel dagelijks

Leer haar talen van liefde. De specifieke dingen waardoor ze zich belangrijk en gewaardeerd voelt. Vraag haar een lijst te maken van de tien dingen die haar het gevoel geven dat je van haar houdt. Leer die dingen uit je hoofd. Maak het een prioriteit om haar elke dag het gevoel te geven dat ze een koningin is.

11) Wees aanwezig

Geef haar niet alleen je tijd, maar ook je focus, aandacht en je ziel. Zorg dat je een helder hoofd hebt als je bij haar bent. Zodat je écht bij haar bent. Behandel haar als je meest waardevolle client. Dat is ze.

12) Wees bereid haar seksueel te willen

Om haar mee te nemen in de macht van je mannelijke aanwezigheid, om haar te verslinden met je kracht. En haar te penetreren tot de diepste lagen van haar ziel. Laat haar smelten in haar vrouwelijke zachtheid, omdat ze weet dat ze je volledig kan vertrouwen.

13) Wees geen idioot

En wees ook niet bang er een te zijn. Je zult fouten maken, net als zij. Probeer niet te grote fouten te maken, en leer van je fouten. Je hoeft niet perfect te zijn, probeer gewoon niet stom te zijn.

14) Geef haar ruimte

Ze is zo goed in geven, en nog meer geven. Soms zal ze eraan herinnerd moeten worden dat ze ook zichzelf in de watten legt. Soms moet ze van je takken vliegen, om te ontdekken wat haar ziel voedt. Als je haar die ruimte geeft, komt ze bij je terug met nieuwe ervaringen. Help haar tijd voor zichzelf te maken, zéker als jullie kinderen hebben. Ze heeft ruimte nodig om zich te vernieuwen en te centeren. Ze zal zichzelf terug moeten vinden nadat ze verdwaalde in het dienen van jou, de kinderen en de wereld.

15) Wees kwetsbaar

Je hoeft niet alles uitgekristalliseerd te hebben. Deel je angsten en gevoelens, geef je fouten toe.

16) Wees helemaal transparant

Als je vertrouwen wilt, deel dan álles.. Vooral de dingen die je niet wilt delen. Het vergt moed om zonder enige terughoudendheid van haar te houden. Om je hart volledig te openen en haar binnen te laten. Zeker als je niet weet wat ze ervan zal vinden. Deel van die moed is haar toelaten om helemaal van je te houden. Van je schaduwkanten en je licht. Laat je masker vallen. Denk je dat je een masker moet dragen bij haar? Dat je je steeds perfect voor moet doen? Dan zul je nooit liefde ervaren met de omvang die liefde kán hebben.

17) Blijf altijd samen groeien

In stilstaand water ontwikkelt zich malaria. Stromend water is altijd vers en koel.
The stagnant pond breeds malaria, the flowing stream is always fresh and cool. Wanneer je stopt met trainen, verschrompelt een spier. Net als wanneer je stopt met werken aan je relatie. Zoek gemeenschappelijke doelen, dromen en visies om naartoe te werken.

18) Maak je geen zorgen over geld

Geld is een spel. Zoek manieren om als een goed team samen te werken om geld te maken. Het helpt niet als teamgenoten vechten. Zoek manieren om jullie beider kwaliteiten naar een hoger plan te tillen.

19) Vergeef direct

En focus op de toekomst, in plaats van dat je het juk van het verleden meezeult. Laat je niet gevangen houden door het verleden. Blijven hangen aan oude fouten, van haar of jezelf, is een zwaar anker aan je huwelijk. Vergeving is vrijheid. Snijd dat anker los en kies altijd voor liefde.

20) Kies altijd liefde

Uiteindelijk is dit het enige advies dat je nodig hebt. Is dit het principe, waarop al je keuzes gestoeld zijn, dan kan niets het geluk van je huwelijk ondermijnen. Liefde zal altijd voort blijven duren. Het huwelijk gaat niet over ‘ze leefden nog lang en gelukkig.’ Het gaat over werk. En een commitment om samen te groeien. Bereidheid om constant te investeren in iets dat kan blijven voortbestaan. Geluk is het product van dat werk. Het huwelijk is als het leven; het kent ups en downs. Het omarmen van die cycli en ervan leren zal kracht en perspectief bieden om te blijven bouwen. Steen voor steen.

Relatie-tips van Gerald RogersVerder lezen over dit onderwerp?

Het Engelstalige boek met alle relatie-tips Van Gerald Rogers The Marriage Advice I wish I would’ve had is verkrijgbaar via Bol.com

Wat denk jij van deze relatie-tips? Kun je er iets mee? Welke van de relatie-tips vind je het nuttigst? Heb je zelf nog andere relatie-tips voor de lezers hier?

Ja, ik wil maandelijks de nieuwsbrief ontvangen met aanbiedingen en extra tips.

 – Sanne Wurzer, life coach, Den Haag