Het belang van uit je hoofd in je lijf zakken

Meer in je lijf door te dansen. Wat is voor jou een goede manier om meer uit je hoofd en in je lijf te zijn? Ik kan een hoop dingen noemen die voor mij goed werken, maar vandaag focus ik op dansen. Als je geneigd bent meer in je hoofd te zitten dan je hele lijf te voelen, loop je een hoop mis. Bovendien brengt niet (voldoende) in je lijf zitten ook andere nadelen met zich mee. Een paar voorbeelden:

  • Je voelt minder makkelijk wat je zelf wilt en kunt dan neigen teveel mee te gaan in wat anderen willen
  • Persoonlijke grenzen zijn ook moeilijker voelbaar
  • Er zijn een hoop andere lichamelijke signalen die je minder snel voelt zoals vermoeidheid
  • En denk ook aan het opmerken en doorvoelen en verwerken van emoties
  • De levenskracht die ieder mens bezit is minder voelbaar als je in je hoofd zit, dus je voelt je dan vaak minder levendig en energiek

Meer in je lijf door te dansen

Redenen genoeg om dat mooie, loyale lijf van je meer te bewonen dan je nu wellicht doet. Wat geeft jou het gevoel dat je echt leeft? Dat je wakker bent? Zin hebt in je leven, in de dag? Bij mij is een van de antwoorden die ik op de voorgaande vragen kan geven: dansen. Ik zak veel meer in mijn lijf door te dansen. Dan idealiter niet dansen voor de ‘show’. Niet het dansen om hoe het eruit ziet, zoals we vaak geneigd zijn te doen als we op stap zijn. In India leerde ik een andere manier van dansen. Een beetje achtergrond daarbij. 

Een andere manier van dansen

Van 2006 t/m 2009 bracht ik 4-5 maanden van elk jaar door in dit heerlijke, woeste en kleurrijke land. Ik bracht de meeste van mijn Indiase tijd door in het meditatiecentrum van Osho. Mocht je nu een beeld krijgen van strakke Zen-schema’s, een onchristelijk vroege bel om de ashramdag in te luiden en ongeïnspireerd maar gezond eten en een al met al saaie, droge bedoening? Dan kon je er niet meer naast zitten.

In dit centrum wordt het leven in al haar kleuren gevierd. Dat betekent bijvoorbeeld ontzettend veel dansen. Heerlijk. Na de eerste meditatie van de dag (niet verplicht) wandelde ik door de mooie tuinen naar de espressobar. Vanaf het witmarmeren ovalen plein kwam in alle vroegte de eerste muziek van de dj door de bomen heen. Het nodigde uit om mee te dansen. De ochtendzon op je huid, de wilde gewassen om je heen en de levendige andere dansende mensen op het plein. We dansten, en dansten en dansten om de dag en het leven te vieren. In het moment, vergetend wie we waren. We werden de dans. Wil je meer over de levendige ervaringen in het grootste meditatiecentrum ter wereld lezen? Check dan mijn boek Blonde Boeddha – een leeg, blond hoofd; eindelijk! (Verkrijgbaar via mijn webshop als paperback en e-book). De dansfoto bij dit blog werd ook in dit meditatiecentrum gemaakt. 

Volg je lijf in het dansen, niet je mind

Ik leerde er hoe dansen ook kan vanuit je lijf zelf. Als je je ogen sluit en de muziek voelt in plaats van alleen hoort. Als je je lichaam vertrouwt en als hoe het eruit ziet niet meer uitmaakt, kun je dansen wat je op dat moment voelt. Je geeft je lichaam de ruimte om zich te uiten en dat is zo lekker. Het voelt heel bevrijdend en feestelijker dan ik ooit enige andere dans heb ervaren. Dat komt ook omdat je mind en je ego zich er dan niet meer mee bemoeien. De angst van het ego om op te vallen, om anders te zijn, niet geaccepteerd of buitengesloten te worden vervaagt compleet. Elke kleine scrupule zakt van je af en je voelt de vrijheid van ongelimiteerd jezelf zijn. Jezelf van dat moment. Dat is de ene keer heel uitbundig en wild, en het andere moment zachter en stiller. Alles is goed. Die vrijheid gun ik iedereen. Ik voel hem makkelijker wanneer ik alleen dans, thuis ben, of in een meditatiecentrum. In een club vind ik het vaak moeilijker, daar komen meer de aangepaste dansjes naar voren. 

Osho ontwikkelde diverse actieve meditaties waarvan dans doorgaans een belangrijk onderdeel is. Hij geloofde ook dat meditatie veel makkelijker was als je eerst je energie flink gebruikt had door intensief te dansen. 

Waking up to the.. 2 Brothers on the 4th Floor 

Vanochtend ging ik met koffie achter mijn computer zitten om een blog af te maken. Ik had zin in een lekker fout muziekje erbij en dat werd: 2 Brothers on the 4th Floor. Daar kan ik absoluut niet bij stil blijven zitten… Dus volume voluit en die voetjes van de vloer. Ik sloot mijn ogen, voelde de muziek en danste wie ik op dat moment was. Wat ik voelde en wat misschien nog de ruimte niet had gehad omdat ik weer relatief veel tijd in de bovenkamer had gespendeerd de dag ervoor.

Dansen is zo’n persoonlijke manier van expressie, van ontlading en van zijn. Door te dansen voel ik me zo verbonden met mijn lijf en ben ik helemaal in het moment. Gedachten verdwijnen en het pure zijn komt ervoor in de plaats. Van Osho leerde ik om heel totaal te zijn in het dansen. Zodat je niet meer danst, maar de dans wórdt. En wat voel ik dan mijn lijf opleven. Het houdt er zo van om (op deze manier) in beweging te zijn… Wil zich zo graag uiten en het leven vieren. Op deze manier geef ik daar gehoor aan.

Danslessen in Den Haag die ik volg

Soms is het ook fijn als je er een handje hulp bij krijgt, in de vorm van positieve aanmoedigingen. Want veel mensen zijn zo gewend te dansen met in gedachten ‘Hoe het eruit ziet’. En dan gaat het niet alleen om een redelijk vast en veilig setje pasjes en moeite doen voor de looks. Nog sterker is vaak de neiging om koste wat het kost te voorkomen dat je voor paal staat. Nog liever staan we op een kantoorborrel heel lang stil (had ik zelf een keer), dan dat we met een schuin oog worden aangekeken. In een ander blog ga ik er wat nader op in, met toelichting waarom ik juist deze drie spots fijn vind om te dansen. Maar nu even kort:

  • The Dance Movement: buikdansen bij Sarah 
  • Loulou Dance: sensueel dansen met vrouwen bij Mila 
  • Ecstatic Dance in het Zeeheldentheater, steeds een andere dj
  • Ecstatic Dance meditatie in meditatiecentrum Wajid 

Dus dans je het liefst niet alleen thuis of in de club, en vind je de positieve stimulans van docenten fijn? Go for it!

Meer in je lijf door te dansen, herken jij dit voor jezelf? Of werkt het voor jou minder goed? Leuk als je wilt delen wat jouw eigen ervaring is!