Over hoe meditatie een handige thermometer van je leven kan zijn.

‘Hoe gaat het?’ een vraag die we vaak horen of zelf stellen. Een standaard reactie is ‘goed hoor.’ Een andere standaard reactie is in ons hoofd schieten en nadenken over die vraag. Dan komen we met een antwoord dat uit ons hoofd komt.

Maar je kunt een veel eerlijker, sneller, directer, completer en duidelijker antwoord vinden. Het enige wat je ervoor nodig hebt is een aantal minuten de tijd, waarin je mediteert.

Dagelijkse meditatie

Ik probeer o.a. om die reden dagelijks te mediteren. Zo’n 15 minuten zit ik in stilte, en breng dan mijn aandacht naar binnen. Al ‘rondkijkend’ in mijn binnenste, merk ik op hoe het met me gaat. Wat er speelt. Hoe ik in mijn vel zit. Welke fysieke sensaties er zijn. Welke gedachten opkomen. Hoe rustig ik ben, of juist hoe gehaast en afgeleid.

Afgeleid door ‘urgente’ dingen

Vandaag in de meditatie merkte ik dat ik handelde vanuit een gevoel van ‘urgentie’. Er kwamen dingen op die ik nog wilde doen, of die ik niet wilde vergeten. De neiging was om de urgentie ook praktisch toe te kennen, door ernaar te handelen. ‘Even dat opschrijven, en dan ga ik weer verder met meditatie,’ dacht ik in een split second. Voor ik het goed en wel kon denken had ik de eerste handelingen al ingezet. Mijn ogen waren al open, en ik keek om me heen naar een pen.

Onderdeel van de meditatie-beoefening

Zo automatisch doe ik de dingen.. mijn mind zat vast op een bepaald spoor. Ik moest inwendig lachen, en sloot mijn ogen weer. Het leuke is: dit is allemaal onderdeel van meditatie. Net als een gezonde dosis relativering, lichtheid en humor. De belangrijkste ontwikkeling van de afgelopen 12 jaar met meditatie is deze..

Belangrijkste ontwikkeling afgelopen tijd

Er is geen oordeel meer over wat ik doe, hoe ik me voel, wie ik ben. Ja, ik word afgeleid. Ja, ik open mijn ogen soms midden in de meditatie. Soms neem ik ineens een slok thee. Of laat ik me meevoeren met een gedachte, die een verhaal wordt. Ook dat hoort allemaal bij meditatie. Het is kijken naar wat er is, wat er gebeurt. En raak je afgeleid, breng je je aandacht vriendelijk weer terug naar de ademhaling. En naar wat er in het lijf gebeurt. Het is heel fijn om er geen oordeel meer over te hebben. Ik ontdekte dat juist door ruimte te geven en oordeelloos te zijn, de rust opkwam.

Romantisch beeld meditatie

Veel mensen hebben een zeer romantisch beeld van meditatie. Dat je het alleen kunt doen in een grot in de Himalaya bijvoorbeeld. Of dat je in de lotushouding op de grond moet zitten. En dat het niet voor ons gewone stervelingen is weggelegd. Velen denken dat je geen gedachten meer mag hebben, dat de meditatie anders mislukt is. Dat is allemaal onzin. Iedereen kan mediteren, en de mind babbelt, dat is een gegeven. Het gaat erom hoe we ermee omgaan.

Meditatie als thermometer & medicijn

Zelf gebruik ik meditatie als thermometer én het is meteen een medicijn. De thermometer staat voor het oordeelloos gewaarworden van hoe het met me gaat. De thermometer geeft alleen aan hoe het ervoor staat. En het lichaam liegt nooit. Het laat me steeds feilloos weten hoe het gaat. Hoe ontspannen ben ik? Vraagt mijn lijf ergens om? Klaagt mijn lijf ergens over? Hoe gaat het met de mind? Is die rusteloos?

De oplossing zit ook in meditatie

Met dat opmerken van en ruimte geven aan dingen gebeuren er drie dingen.

 • Veel dingen lossen in de meditatie op door de aandacht en de ruimte die ze krijgen
 • Er ontstaat algehele ontspanning
 • Er komen geïnspireerde gedachten binnen; helpende ideeën die ik later kan uitvoeren

Mediteer jij wel eens?

Heb jij wel eens gemediteerd? Gebruik je ook meditatie als thermometer? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond. En waarom je het wel of niet doet. Leuk als je het hieronder wilt delen! Wil je leren mediteren? Kijk dan ook eens bij mijn andere blogs over dit onderwerp, of probeer de gratis minicursus.

Vind je meditatie lastig?

Misschien heb je het wel eens geprobeerd, maar loop je tegen een of meer van de volgende uitdagingen aan:

 • Ik krijg mijn gedachten niet uit
 • Ik vind het onaangenaam: er komen emoties op
 • Ik word steeds afgeleid; geluiden, een slapend been etc.
 • Ik denk alleen maar aan mijn 2-dolist en word juist onrustiger
 • Ik weet dat het goed voor me is, toch lukt het niet het vaker te doen
 • Ik weet niet welke vorm van meditatie bij me past
 • Na alle positieve verhalen erover viel het resultaat tegen
 • Ik vind veel stemmen van geleide meditaties irritant
 • Ik ben al zo druk, wil niet nog een dagelijkse activiteit erbij
 • Ik vraag me sterk af wat het mij zou opleveren
 • Er is altijd iemand in huis, ik vind geen rustig plekje

Speciaal voor iedereen die hier tegenaan loopt, heb ik het e-book Zo lukt mediteren wél – 10 uitdagingen uit de weg gemaakt. Houd je niet van lezen, maar wel van korte video’s? Dan kun je ook de videocursus over meditatie volgen. – Sanne Wurzer, life coach Den Haag