Er gebeurt van alles in de wereld; niet alles is onverdeeld prettig. Ook in je eigen leven zit het weleens tegen. Soms lijkt onze invloed nihil. In dit artikel laat ik zien dat en hoe je zelf het verschil kunt maken. In je eigen leven, en als ‘ripple- effect’ naar de wereld toe.

Stel dat je op een roze wolk leefde… Elke dag scheen de zon, dus je winterjas gebruikte je nooit meer. Iedereen was aardig en betrouwbaar, altijd. Bomen verloren nooit hun blad en er groeide zelfs geld aan. Je hoefde niet te werken. De muziek was altijd goed, en de buren klaagden er nooit over. Die hadden namelijk ook een goede smaak. Er was genoeg te eten en je hoefde er niet eens voor naar de supermarkt. Alles kwam naar je toe. Een leven zonder hindernissen, je had altijd wind mee.

1. Zonder contrast geen groei en bloei 

Ehm, ben je daar nog? Of ben je gapend afgehaakt, omdat het verhaaltje zo saai was? Een leven zonder contrast zou er zo uit kunnen zien. Je zou nooit gemotiveerd raken om verandering (groei) te creëren. Tenzij het uit verveling was misschien.

Juist door ook dingen mee te maken die we niet leuk vinden, komen we op het idee dat iets anders/beter kan. We proberen iets nieuws. Zo blijven we groeien, onszelf ontwikkelen. Aangezien verandering een gegeven is van het leven, kunnen we er beter in meegaan. Net als de rest van de natuur. Het besef dat negatieve ervaringen niet puur negatief zijn, maar juist bijdragen aan onze ontwikkeling richting een meer vervullend leven, zet ze in een ander licht. Meer over de voordelen van negatieve ervaringen lees je hier

2. Verzet tegen wat is, versterkt het 

Als je je ergens tegen verzet, wordt het sterker/meer/duurt het langer. Zijn er in jouw leven dingen die je niet (langer) wilt? Houd dan op je er tegen te verzetten. Onder verzet vallen: het veroordelen, jezelf veroordelen, ervoor vluchten en het niet willen zien. Ook uitvoerig klagen is verzet tegen wat is.

Wees blij met het nieuwe of versterkte inzicht dat je iets niet wilt. Het probleem dat iemand ervaart, is zelden het werkelijke probleem, maar de houding ten opzichte van het ‘probleem.’ Kijk naar wat je wél wilt en houd daar je focus op.

3. Ontdek wat jij wilt

Weet je vooral wat je níét wilt? Vaak is wat je wél wilt precies het tegenovergestelde. Probeer je van je wensen en voorkeuren bewust te worden, omdat je daar vervolgens je koers op kunt uitzetten. Veel mensen blijven (teveel) hangen in stap 1 van het creatie-proces: het stilstaan bij wat ze niet willen. 

4. Je hebt altijd een keuze

Afbeelding cover boek Victor Frankl over zelf invloed uitoefenen op je leven life coaching Den HaagEen sprekend voorbeeld is dat van de psychiater en neuroloog Victor Frankl. Tijdens WO2 vocht hij in diverse kampen voor zijn leven. Hij verloor zijn vrouw en ouders, die het zware, uitputtende kampleven niet overleefden. Ondanks alle tegenslagen, ontdekte Frankl een diepere betekenis in het bestaan.

Hij merkte ook dat hij altijd een keuze had. Men kon hem dan opsluiten; zijn geest kon niemand vangen. Ook kon hij bewust kiezen hoe hij omging met de situatie. Zo begon hij andere kampgevangenen te helpen met hun psychische problemen. Het zijn niet de omstandigheden die je leven bepalen, maar je reactie erop. Hij schreef een aantal fascinerende boeken, waaronder: ‘Man’s search for ultimate meaning’. Meer informatie over dit boek

5. Kies bewust je informatiebronnen

Wie inspireert je? Welke informatiebronnen vertrouw je? Blijf hierin altijd kritisch, blijf onderzoeken, neem niks zomaar aan. Blijf vragen stellen en onderzoeken. Kijk wat er bij jou past. Wie jij vertrouwt. Zelf heb ik dat als ik ergens iets lees dat waar is, dat het dan op een heel prettige manier als waarheid ‘resoneert’ in mijn lijf. Bij twijfel neem ik het niet aan. Ik onderzoek dingen doorgaans liever zelf dan dat ik ze zomaar aanneem. Naar het mainstream nieuws kijk ik bijvoorbeeld al jaren niet meer; liever dan zwelgen in ellende, leer ik hoe ik zelf positieve verandering in gang kan zetten. 

6. Ken je eigen kracht en invloed – en gebruik ze

Weet je wat jouw talenten zijn? De dingen waarmee jij bij kunt dragen aan een mooiere wereld? Onderzoek ze, leer jezelf kennen. Dat is zoiets krachtigs; zo leer je met steeds meer plezier te leven. Maar de allergrootste innerlijke kracht die je hebt is dat je kunt leren hoe je je eigen werkelijkheid kunt creëren. We hebben zoveel meer invloed op ons leven dan veel mensen beseffen.

7. Blijf groeien en ontwikkelen

We zijn nooit uitgeleerd – heerlijk he? Het gaat altijd door. We kunnen altijd bewuster worden, sterker, positiever, meer vertrouwen aankweken. Meer licht laten schijnen in de wereld. Het is geen verplichting, het is een mogelijkheid waarover iedereen in vrijheid kan kiezen. Groei jij graag? En op welke manier doe je dat het liefste? 

8. Ken je ‘kring van invloed’

Soms, als je kijkt naar leed in de wereld, kun je overvallen worden door een gevoel van machteloosheid. ‘Hoe ga ik dáár iets aan veranderen? Ik ben alleen en er is zoveel ellende?! Heb ik eigenlijk wel invloed?’ Dat is logisch. Je kunt inderdaad niet zomaar de hele wereld veranderen. Maar positieve invloed op je directe omgeving kun je altijd uitoefenen.

Begin bij jezelf. Als jij gelukkig en tevreden leert zijn, kun je andere mensen hiermee inspireren. Advies geven waar ze dat wensen, hen supporten, en stimuleren om ook te blijven groeien en tot bloei te komen. Tevreden mensen staan in hun kracht en zijn minder makkelijk negatief te manipuleren. Zo creëer je een positief ripple-effect in je omgeving. De positiviteit die je uitstraalt met je gedachten, woorden en daden, keert vanzelf weer bij je terug, wat weer verder versterkt. Moet je nagaan wat jij en je groeiende omgeving voor elkaar kunnen betekenen! En hoe jullie ripple-effect steeds verder verspreidt in de wereld.

9. Focus op dingen die werken

Niet alleen in je eigen leven; richt je ook op de positieve dingen die je in de wereld ziet. De mooie eigenschappen van je vrienden, de knoppen die aan de bomen in je straat ontluiken, de frisse geur in de ochtend, de glimlach van of naar een vreemde, de vrijheid die we hier in Nederland kennen. Je kunt eindeloos veel mooie dingen ontdekken als je eenmaal meer zo gaat kijken.

Op mijn yoga-school zit een jonge vrouw die yogaleggings ontwerpt en verkoopt, Tessa heet ze. Haar leggings zijn gemaakt van oude vissersnetten, die afkomstig zijn van de ‘afval-eilanden’ die in de Atlantische oceaan drijven. Zo wil ze op haar eigen manier, en op de kracht van haar eigen wilskracht en talenten, de afvaleilanden steeds wat verder verkleinen. Tof he? Het zijn prachtige leggings en ik vind het zó stoer van haar dat ze dit heeft bedacht en doet. We zouden kunnen focussen op hóé erg het is dat er zoveel afval in de oceaan ligt. We kunnen ook bewust kiezen (á la Victor Frankl) om initiatiefnemers zoals Tessa te waarderen en verder te promoten, met hun goede, mooie werk. We kunnen ook onderzoeken of er meer ondernemers zijn zoals zij, en daar meer producten bij afnemen. Om maar een (mooi!) voorbeeld te noemen. 

Verandering begint bij jezelf. Altijd. Wat ga jij (anders) doen?

Reageren & delen via Social Media en e-mail kan onderaan deze pagina. Ja, ik wil maandelijks de nieuwsbrief ontvangen met aanbiedingen en extra tips.

 – Sanne Wurzer, life coach