Wil je een aantal tips om de kwaliteit van je relatie te verbeteren? Lees dan snel verder!

Relaties zijn spiegels; ze tonen onze beste en minste kanten.  Laten zien waar we meer kunnen ontspannen en groeien. Ook de groei die we doormaakten sinds eerdere relaties. We willen er allen graag het beste van maken. Daarom 10 tips om de kwaliteit van je relatie steeds te blijven vergroten. Ook voor singles.

1. Neem je lief nooit voor lief

Vaak sluipt het erin; je kent elkaar al wat langer, het onbekende raakt bekend, je krijgt routines samen. Tel daarbij op het volle en drukke leven en het schiet er soms helemaal bij in om je partner actief en bewust te blijven waarderen. Het is belangrijk dit wél te blijven doen. Waarom? Als je het ‘gewoon’ gaat vinden, dan gaat de lol en de glans van je relatie. De ander voelt het als je hem/haar ‘for granted’ neemt, en zal ook minder enthousiast naar jou reageren. Dit versterkt elkaar en wordt een neerwaartse spiraal.

2. Focus op wat je waardeert

Waar je op focust, daar ga je naartoe. Focus je op eigenschappen in je partner die je vervelend vindt, krijg je daar meer van. Andersom werkt het ook: als je consistent en doelbewust blijft kijken naar wat jouw lief leuk, bijzonder en geweldig maakt, dan blijf je deze kwaliteiten ervaren en ‘aantrekken’.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat voor de positieve ontwikkeling van iemands persoonlijkheid het benadrukken van diens goede kanten veel effectiever is, dan het geven van feedback op de mindere kanten. Tot slot is het ook voor jezelf fijn om positief te focussen, het houdt je stemming positief en dan gaat alles makkelijker.

Oefening: maak een lijstje met eigenschappen in je lief die je waardeert. Stop niet voordat je minstens 40 aspecten hebt opgeschreven. Vul het regelmatig aan. Door nieuwsgierig, positief en open minded te blijven kijken, zul je steeds nieuwe mooie dingen ontdekken.

3. Geef kwalitatieve aandacht

Zorg dat de tijd die je samen doorbrengt niet louter bestaat uit verplichtingen, zoals huishouden, klusjes en andere routineuze regeldingen. Blijf ook leuke, nieuwe dingen doen samen. In een eerder blog beschreef ik tien bijzondere dingen die je samen kunt doen. Als je samen bent, wees dan ook echt mét die ander. Luister echt en vraag door als je lief iets vertelt. Leg je telefoon of tablet aan de kant. Geef ook gerust aan wat je zelf graag wilt. Balans vinden tussen de plannen en wensen van beide partners is ook van belang.

4. Geef aandacht op de manier die aansluit

IedereRelatie boost met het boek de 5 talen van de liefde door Gary chapman gevonden op coachingmetsanne.com life coaching Den Haagen heeft voorkeuren over het ontvangen van waardering in een relatie. Dit noemt men ‘de talen van de liefde.’ Er zijn vijf talen: Positieve woorden, Tijd & aandacht, dienstbaarheid, cadeaus en lichamelijke aanraking. Hier kun je de uitgebreidere beschrijving van die vijf talen lezen.

Een uitgebreid boek hierover komt van de hand van Gary Chapman. Door te testen wat jouw taal is, en die van je partner, kun je beter op elkaars voorkeuren inspelen en voorkom je dat je moeite doet op een manier die niet aanslaat. Een gratis testje om jouw taal te testen vind je hier

5. Kijk regelmatig in de spiegel

Je relatie fungeert geregeld als een spiegel, en soms ook als snelkookpan. Kwaliteiten,  valkuilen, angsten en kwetsbaarheden: ze komen allemaal eerder en duidelijker in beeld in een relatie. Wat is jouw aandeel in ruzies, meningsverschillen en andere dingen die niet zo lekker lopen? Zelfonderzoek is naar mijn idee van kardinaal belang als het gaat om je te blijven ontwikkelen.

Zowel voor jezelf heeft dit een gunstig effect, als op je partner en tot slot op de relatie. Op welke manier groei jij het liefste? Lees je graag boeken, leer je door vallen en opstaan, bewust naar jezelf te kijken, door feedback van anderen? Doe je graag een training of een coachsessie? Houd je een dagboek bij? Kijk welke manier van groeien bij jou aansluit en vraag je af of je dit voldoende doet naar je smaak.

6. Neem verantwoordelijkheid voor gevoelens

Afbeelding cover verslaafd aan liefde Jan Geurtz coachingmetsanne.com life coaching Den HaagAls je iets hoort of meemaakt met de ander wat je niet leuk vindt, bespreek het dan. Maar wat de ontvanger voelt bij de ontvangen boodschap, is zijn/haar zaak. Daar kan de zender niet voor verantwoordelijk worden gesteld. Dus wat een ander ook zegt of doet; hoe jij je erbij voelt kan alleen jij beïnvloeden. Neem daarom verantwoordelijkheid voor alles wat je voelt. Wees vriendelijk voor de opkomende gevoelens, geef ze de ruimte, kijk ernaar en weet dat alles tijdelijk is.

Zie daarvoor ook deze blog, over leren constructief omgaan met gevoelens. Een boek met fantastisch nuttige informatie, uitleg en tips hierover is ‘Verslaafd aan liefde’ van Jan Geurtz. Wat mij betreft een ‘must read’ voor iedereen die een relatie heeft, of er de zinnen op heeft gezet. Ook hier geldt: voor singles bevat het boek evengoed heel waardevolle informatie om zelf van te leren. 

7. Neem verantwoordelijkheid voor je geluk

Niet alleen is je partner niet verantwoordelijk voor jouw geluk; hij/zij is er niet eens toe in staat je werkelijk gelukkig te maken. Evenmin ben jij dat voor je partner. Kijk of dit bij jou/jullie (nog) speelt; dat je de ander verantwoordelijk stelt voor jouw gelukt. Het is vreselijk cliché, maar omdat er vaak niet naar geleefd wordt herhaal ik het toch… de enige die je echt gelukkig kan maken, ben je zelf.

We krijgen hier helaas geen les in op school, dus is het de schone taak aan onszelf om te ontdekken wat tot geluk leidt en wat tot lijden. Ik vind het een interessante zoektocht en leer er elke keer nieuwe dingen over. Doe jij er ook onderzoek naar?

8. Zeg ‘sorry’ als je ernaast zit

Als je merkt dat je ernaast zit of een andere fout hebt gemaakt, zeg dan ‘sorry’. Krijg je het in de hitte van de strijd niet direct over je lippen, zeg het dan later. Het is belangrijk om de band weer te helen als die een knauw heeft gekregen. Dat doe je door gemeend ‘sorry’ te zeggen, en ook door jezelf te vergeven.

Eventueel kun je visualiseren dat de energie uit je hart weer gaat stromen naar de ander toe en terug naar jouw hart. Vergeef ook de ander als die iets lulligs doet of zegt en zijn/haar excuses ervoor maakt.

9. Onderhoud je ‘oude’ leven

Met een relatie heb je er ‘een leven’ bij. Je ontmoet elkaars vrienden, doet nieuwe dingen en brengt samen tijd door. Het is echter essentiëel om je eigen leven niet te verloochenen. Hoe zag dat eruit voordat de partner in beeld was? Wat deed je graag? Doe je dit nog steeds?

Is dit niet zo, kijk dan of je dit weer terug in balans kunt brengen. Gun je partner ook de ruimte om dingen te doen zonder jou. Contact is als twee handen die bij elkaar komen, en weer loslaten. Om later weer samen te komen. Klampen de handen zich alleen aan elkaar vast, dan verkrampen ze en wordt alles stijf en rigide.

10. Leer alleen zijn

Dit doe je door tijd met jezelf door te brengen en te kijken wat dit met je doet. De reden dat we ons soms aan anderen vastklampen, is dat we niet geleerd hebben genoeg (plezier) te beleven aan ons eigen gezelschap. Vaak komen dan namelijk de stemmetjes omhoog die we liever niet horen. We ontvluchten ze door het zoeken van gezelschap en afleiding.

Maar juist door je gewaar te zijn van deze stemmetjes, zwakken ze af. Geef ze vriendelijk de ruimte en ontspan zo gaandeweg steeds meer in het alleen zijn. Door er rust en uiteindelijk zelfs plezier in te vinden, word je aangenamer gezelschap. In eerste plaats voor jezelf, maar ook voor anderen.

Eenzaamheid verdwijnt als je echt alleen kunt zijn. Als je allebei op eigen benen staat, wordt de kwaliteit van je relatie groter. Leestip over dit onderwerp: Osho heeft schitterende lezingen gegeven over hoe je eenzaamheid kunt transformeren naar tevreden alleenzijn; genoeg aan jezelf hebben. 

11. Leer mediteren

Ik weet het; ik herhaal dit vaak.. Maar meditatie is een van de allerbelangrijkste dingen die je kunt doen om de kwaliteit van je leven te vergroten; en ook die van je relatie. Ideaal is het als jullie het allebei doen, maar wacht vooral niet tot de ander begint.

Begin elke dag met vijf minuten mediteren. Liefst op hetzelfde tijdstip en liefst zo vroeg mogelijk in je dag, zodat je de hele dag plezier hebt van het effect. De kunst is met vriendelijkheid te kijken naar wat er opkomt aan gedachten en gevoelens. Als je afdwaalt in gedachten, breng je rustig en vriendelijk je aandacht terug naar je ademhaling. Meer meditatietips lezen.

12. Stimuleer elkaars groei

Een aantal keren had ik relaties met mannen waarin duidelijk werd dat ze het bedreigend vonden als ik helemaal mezelf was. Zowel het laten spreken van de wijsheid van mijn hart, het delen van een kritische mening of het tonen van mijn kwetsbare kanten. De onaantrekkelijke kanten; de punten waarop ik nog veel kon leren.

Daarnaast vonden ze persoonlijke ontwikkeling en mijn groeiende onafhankelijkheid ook eng. ‘Waar heb je mij dan nog voor nodig?’ was de vraag. ‘Ik wil dat je gewoon het leuke, vrolijke en gezellige meisje blijft waar ik voor ben gevallen.’

Toen ik nog niet beter wist, bewoog ik mee. Flexibel en onwetend. Want het voelde uiteindelijk alsof ik delen van mezelf amputeerde – en dat was ook zo. Al kun je wezenlijke delen van jezelf gelukkig niet echt ‘afhakken.’

Niet verwonderlijk was het dat ik na zo’n relatie weer even op zoek moest naar mezelf. Alsof ik even alle puzzelstukjes bij elkaar moest zoeken en dan weer een tijdje naar het totaalplaatje moest kijken om dat me volledig te herinneren. ‘Oh ja, dit ben ik helemaal’, dacht ik dan.

Andere keuzes maken doordat je meer van jezelf leert houden

Uiteindelijk leerde ik zoveel van mezelf te houden, dat ik niet meer settelde voor iemand die dat minder deed. Ik weet daarom wat het is om zelf te kiezen om niet te groeien in een relatie. Dat kun je de ander niet verwijten; ik schikte me er zelf naar. Je hebt altijd een keuze, al was ik me daar eerst niet van bewust. En ook hoe het voelt als dat wel kan.

Als je je horizon kunt blijven verbreden en de ander niet bang is voor jouw licht. En ook niet voor je mindere kanten. Een verademing vond ik het! Maar het is wel begonnen bij het me bewust worden van mijn eigen beleid en de weg naar zelfliefde.

Waarna je vanzelf je standaard ‘omhoog’ gooit. Ik hoop dat dit verhaal je inspireert om zelf de ruimte te nemen die je nodig hebt voor je groei, en dit ook de ander te laten. Stimuleer elkaar in de groei en ontwikkeling. Een leuk filmpje over zelfwaardering/acceptatie van cabaretière Luisa Omielan.

Succes en plezier met jouw relaties

Heel veel plezier met je relatie, en/of met de relatie met jezelf. De meeste tips kun je namelijk ook opvolgen als je single bent, om zo de relatie met jezelf en anderen om je heen verder te vergroten. Heidi, dank je wel voor je bijdrage aan deze blog in de vorm van het noemen van de punten ‘stimuleer elkaars groei’ en ‘wees verantwoordelijk voor je eigen geluk.’ Heel waardevolle toevoegingen! <3

Verder lezen

Wil je meer lezen op dit blog over relaties? Hier zie je een overzicht van alle blogs die ik schreef over relaties.

Reageren & delen via Social Media en e-mail kan helemaal onderaan deze pagina. Ja, ik wil maandelijks de nieuwsbrief ontvangen met aanbiedingen en extra tips.

Sanne Wurzer – life coach Den Haag