Je dharma volgen: een blog over waarom ik ben gaan doen wat ik met ziel en zaligheid doe.

De betekenis van ‘dharma’

Dharma is een term uit het boeddhisme. Het staat voor dat wat je te doen hebt in dit leven. Boeddhisten geloven dat we meerdere (aardse) levens leiden en daarin steeds nieuwe lessen leren. Ieder leven heeft volgens hen een aantal doelen, een bepaalde missie die je in dat leven graag wilt volbrengen.

Volgens sommigen bedenk je die missies zelf, voorafgaand aan je leven. Dharma betekent kortweg dat wat je ‘hoofdtaak’ is in dit leven. Dat kan zitten in je werk, maar ook in het leren van een les, het onderwijzen van iets, of ouderschap.

Mijn dharma is dit

Niet iedereen gelooft in dharma en meerdere levens. Maar of je er nou in gelooft of niet; werk maken van je natuurlijke talenten en aanleg is sowieso waardevol en fijn.

Het is mijn grote passie om dingen die ik zelf leer in het leven, verder te delen met anderen. In één zin samengevat: Het leven van mensen (mezelf incluis) makkelijker en gelukkiger maken. Dat voelt zo natuurlijk en logisch! En ik heb er ontzettend veel plezier in.

Hoe het ontstond

In mijn leven is persoonlijke groei al van jongs af aan belangrijk. Schoolvakken konden me gestolen worden, maar ondertussen deed ik een heel andere studie… Uit de bieb las ik naast gewone kinderboeken ook boeken over psychologie. De overvolle boekenkasten van mijn ouders plunderde ik regelmatig. Machtig interessant vond ik het!

Klasgenoten 

Op school kwamen klasgenootjes vaak naar me toe met hun problemen en zorgen. Veel docenten dachten daarom dat ik psycholoog zou worden. Zelf dacht ik dat ook een tijd. Maar uiteindelijk, ik zeg het je eerlijk, was ik al die verhalen behoorlijk zat. Ik zat even aan mijn ‘problemen-tax’.

Als 15-jarige had ik over dit thema nog bijna niks écht geleerd. Er was alleen een bepaalde, natuurlijke aanleg en een mini beetje theorie. Ik wist ook geen biet over hoe je de balans houdt tussen aandacht voor de ander en voor jezelf. Het helpen van anderen vermoeide en irriteerde me daarom uiteindelijk vooral. Het was duidelijk even teveel geworden allemaal.

Helemaal een andere kant op

Zoals je vaak ziet, schoot de pendule van mijn voorkeuren en handelen toen helemaal naar de andere kant. Ik ging dus in mijn studie juist níéts doen op het gebied van mensen helpen. ‘Bekijk het met het gezeur,’ dacht ik als tiener.

Bij de studiekeuze wist ik niet precies wat ik wilde. Ik koos iets dat ik ook van nature al altijd graag deed: schrijven. Het werd een opleiding journalistiek.

De journalistiek in

Maar ik wilde écht niet opdringerig met microfoons achter politici aanrennen… Evenmin wilde ik verhalen in de smalle kaders van een krant proppen. In het freelance journalistieke werk was ik altijd snel uitgekeken. Als ik een rubriek een paar keer had gedaan, verveelde ik me de tandjes. Was ik echt zo wispelturig? Ik dacht toen dat het aanstelleritus was.

Verder zoeken naar de dharma

Schrijven op zich was wel de juiste koers merkte ik. En wat later besefte ik dat ik gewoon nog niet de best passende vorm/format gevonden had.

Tot… ik ging bloggen over wat me bezighield in het leven. Over waarin ik wilde groeien. Over wat ik leerde. Dat vond haar uitweg in persoonlijke en openhartige blogs, en voor Cosmopolitan.nl. De Cosmo-blogs zijn gebundeld in een boek dat door Uitgeverij Synthese werd uitgegeven, en nog steeds via deze site te koop is: Blonde Boeddha.

Moed verzamelen 

Daarna duurde het lang voordat ik echt de sprong durfde te wagen. Ik werkte jarenlang (in de sales) vanuit een comfortabel veiligheidsgevoel, en om de rekeningen te betalen en te kunnen doen wat ik naast mijn werk wilde doen. Uiteindelijk durfde ik gelukkig over te stappen. Het hielp me om dit samen met een buddy te doen, die ook een persoonlijk doel wilde bereiken. Hoe we dat precies deden lees je hier. En maar te zien of er geld voor terug zou komen. Dat was mega spannend en hard werken. Maar het werkt. Het is zo leuk om te merken dat het echt werkt!

Je hart volgen = je dharma leven

Ik ging hier bloggen, en liet me omscholen tot (life) coach. Want ik vond het weer écht leuk om mensen te helpen. En ik had zelf ook de nodige (levens)lessen geleerd. Soms met hulp van coaches en andere inspirators. Maar ook aan het leven zelf. Door vallen en opstaan. De vele trainingen die ik had gevolgd om meer te leren over ons gedrag en relaties kwamen nu dubbel van pas! Ik kon ze niet alleen zelf benutten, maar er ook anderen blij mee maken. Dharma hangt samen met dat wat je met je hele ziel leuk vindt om te doen. Wat nog niet wil zeggen dat het ook een makkelijke weg is. Heel vaak (maar niet altijd) zit er in een missie een bijdrage aan een groter geheel dan je eigenbelang. En wat verwoordt Aristoteles dat prachtig:

“Where your talents and the needs of the world meet; there lies your vocation.” – Aristoteles

Eigen coachpraktijk & inspiratie blog

Mijn eigen coachpraktijk in Den Haag werd een feit! Werken als zelfstandig ondernemer: een ‘schrijvend life- en bedrijfscoach’. Dat doe ik nog altijd, en ik heb het ontzéttend naar mijn zin. Inspiratie blijft (bijna altijd) komen; voor nieuwe blogs en e-books. En nieuwe mensen komen op de site af, voor inspiratie, dingen leren over meditatie en voor coaching. Regelmatig word ik benaderd door bedrijven, om voor ze te bloggen, het geven van een lezing, of om er coaching te geven. Het is ook erg leuk om weer veel te coachen bij het bedrijf waar ik zoveel leuke herinneringen heb opgedaan, en dat ik nog steeds een zeer warm hart toedraag: T-Mobile. Het verveelt me geen moment en het voelt alsof ik echt op mijn plek zit nu. Heerlijk. Dat gevoel gun ik iedereen.

Daarom hoop ik dat je iets hebt aan de blogs, oefeningen en tips die ik met je deel. Of de coaching die je bij me kunt volgen/volgt. En dat deze je aanzetten om na te denken over wat jij zelf wilt van je (werkende) leven. Voelt het goed waar je nu zit? Of verlang je naar iets anders? Een nieuwe stap?

Dharma en romantiek

Ik realiseer me dat het heel idealistisch en zelfs romantisch klinkt: ‘je droom waarmaken’, ‘je hart volgen’ en ‘je dharma volgen’. Maar het is belangrijk om te weten dat het een weg is die weliswaar over rozen gaat, maar dat er ook doorns aan de takken zitten. Werken als ondernemer voelde voor mij als een nieuwe laag in volwassen worden.

De stap van werken in loondienst naar het ondernemerschap voelde als van het ouderlijk huis op kamers gaan wonen. Ineens doe je alles zelf, en alleen. Er is zo ontzettend veel te leren, te ontdekken. Zoveel fouten die je gemakkelijk maakt. Het is geen makkelijke weg, maar wel een heel leuke en uitdagende. Vrijheid en verantwoordelijkheid gaan hand in hand. Het was in het begin heel spannend of het financieel ook lukt, zo te midden van al die duizenden andere coaches. En te ontdekken of je goed genoeg bent. De innerlijke criticus slaat zijn slag in onzekere tijden. Je leert heel veel nieuwe vakgebieden: marketing, communicatie, pr, finance, e-commerce, administratie/boekhouden etc. En toch is het dit dubbel en dwars waard: ik zou nooit meer terug willen.

Hoe ontdek je je eigen dharma?

Ben je inmiddels nieuwsgierig naar je eigen dharma? Hierover schreef ik twee aparte blogs:

4 Vragen om meer inzicht in je levensdoel te krijgen.

De avond van de held

Ja, ik wil maandelijks de nieuwsbrief ontvangen met aanbiedingen en extra tips.

– Sanne Wurzer, life coach, Den Haag