In dit blogartikel meer over het boek ‘Radicale aanvaarding’ van Tara Brach; inspirerend, persoonlijk en transformerend.

Regelmatig vraag ik aan mensen welke boeken ze mooi vinden, wat hun favoriete boeken zijn en ook welk boek het grootste effect heeft gehad op hun leven. De laatste vraag werd door mijn yogalerares Jacqui Howles beantwoord met: ‘Radical Acceptance, by Tara Brach, definitely. This is the book that changed my life…’ Dat triggerde! Natuurlijk wilde ik het ook lezen. Altijd nieuwsgierig en eager om meer nieuwe dingen te leren.

Tara Brach, de schrijfster van het boek

afbeelding cover radical acceptance tara brach coachingmetsanne.com life coach Den Haag 2

Tara Brach is boeddhiste, schrijfster en psychotherapeute. Ze geeft zowel psychotherapie als meditatielessen en retraites, maar ze combineert die dingen ook met elkaar. Met haar cliënten die voor psychotherapie komen, zit ze dus geregeld te mediteren. In dit boek vertelt ze over verschillende vormen van meditatie, die in verschillende situaties van je leven effectief kunnen zijn. Zo is er de dzogchen (‘de grote perfectie’) methode om meer helderheid te krijgen over wie je zelf bent, de Tonglen methode om het lijden van jezelf en anderen te aanvaarden en verzachten, en talloze andere technieken.

Meditaties uit het boek uitproberen 

Samen met mijn lief Michiel deed ik een partnermeditatie uit het boek, waarin we achterhaalden waar ons hart op dit moment het allermeeste naar verlangt. Soms is het door de drukte van alledag en de snelheid van dit Westerse bestaan een beetje lastig te horen wat ons hart echt verlangt. De zachte stem van het hart wordt dan ondergesneeuwd door ander tumult. Maar in deze meditatie ga je er ‘echt even bewust voor zitten.’ Het was interessant en leuk om te zien dat we allebei verlangen naar hetzelfde: lekker samen een tijdje in een warm zonnetje liggen doezelen en even niets hoeven doen. Vakantie dus…haha!

Tara beschrijft die meditaties en overdenkingen in praktische situaties (als er een client bij haar komt), waarin je ze als lezer kunt zien worden toegepast, en ook bij welke situaties je ze zou kunnen gebruiken. Maar ze schrijft in het boek ook een stuk of tien meditaties uit. Die kun je bijvoorbeeld inspreken op een bandje. Er zijn ook meditaties die je samen met een partner kunt doen.

Een stukje uit ‘Radicale aanvaarding’

“Iemand vertelde me een aangrijpend verhaal over een vrouw die in het ziekenhuis lag. Ze had aids en lag op sterven. De laatste jaren van haar leven was ze verslaafd geweest aan heroïne, en in haar jacht op de volgende shot was ze niet zorgvuldig genoeg geweest; het enige waar ze zich druk om had gemaakt was dat ze kreeg waar ze naar hunkerde. De enige van wie ze had gehouden was haar dochter, maar zelfs deze liefde had haar er niet van kunnen weerhouden haar eigen leven te vernietigen.

Op een dag maakte een jonge priester zijn ronde in het ziekenhuis. Hij zag de vrouw liggen, uitgemergeld en met de gele huidskleur die typerend is voor mensen met een aangetaste lever. Hij ging naast haar op bed zitten en vroeg hoe het met haar ging. ‘Ik ben reddeloos verloren,’ zei ze. ‘Ik heb mijn leven vergooid en de levens van de mensen om me heen. Niets kan me nog hoop geven, ik ga naar de hel.’ De priester bleef even zwijgend voor zich uit kijken.

Toen viel zijn blik op een ingelijste foto die op het nachtkastje van de vrouw stond. ‘Wie is dat leuke meisje op de foto?’ vroeg hij. Het gezicht van de vrouw kreeg een flauwe glans. ‘Dat is mijn dochter, het enige mooie dat ik heb in mijn leven.’ ‘En zou je haar helpen als ze in moeilijkheden was of iets verkeerd zou doen? Zou je haar vergeven, zou je nog steeds van haar houden?’ ‘Natuurlijk!’ zei de vrouw. ‘Voor haar doe ik alles! Ik zal haar altijd bijzonder en mooi vinden, wat ze ook doet. Waarom stelt u me dit soort vragen?’ ‘Omdat je moet weten dat God een foto van jou op zijn nachtkastje heeft staan,’ antwoordde de priester.”

Verrijkend boek, zeer de moeite waard

‘Radicale aanvaarding’ vond ik absoluut een verrijking, en ik begrijp helemaal dat mijn yogajuf er zo enthousiast over is. Het gaat namelijk over een benadering van het leven die ik in mijn coaching ook uitleg aan cliënten: die van aanvaarding en aankijken van wat er nu is. Aanvaarding en aankijken van je gevoelens en gedachten. Het bijzondere is namelijk: je kunt pas echt beginnen met groeien en veranderen op het moment dat je accepteert wat er nu is. Wie je nu bent. Wat je nu kunt. Wat je nu doet. Wat je nu vurig voor jezelf wenst. Eerst komt de acceptatie, dan als een natuurlijk gevolg de verandering.

Verandering is iets wat inherent is aan het leven. Zoals Boeddha zo mooi en treffend zei: ‘Nothing is forever except change.’ Het enige punt is dit: als je iets niet wilt accepteren, niet wilt aankijken en aanvaarden, dan blijft het hangen. Dan blijft het proces op dat punt steken. In bewust zien wat er is en het aanvaarden van de status quo op ieder vlak, zit dus steeds weer die mogelijkheid voor verandering, voor groei. Voor een steeds groter wordend bewustzijn en groeiende liefde.

Dat gegeven weet Tara zo prachtig en volledig te beschrijven in haar boek. Met eindeloos veel praktijkvoorbeelden en verschillende situaties en gradaties van bewustwording en aanvaarding. Prachtige, relevante quotes en parabelen van andere wijzen zoals Rumi, TS Eliot, Boeddha en Thich Nath Hangh

Pluspunten van het boek Radicale aanvaarding

  • Grote wijsheid wordt zeer toegankelijk gemaakt
  • Die wijsheid wordt ook concreet toepasbaar gemaakt voor d lezers
  • Het is makkelijk je ermee te identificeren door persoonlijke voorbeelden van Tara Brach zelf en haar cliënten/studenten
  • Boordevol mooie nieuwe inzichten, schitterende parabelen en quotes
  • Op een prettige, persoonlijke manier geschreven
  • Bevat een hoop meditaties die ieder weer geschikt zijn voor een andere situatie

Tara Brach aan het woord op Youtube

Er zijn ontzettend veel gratis lezingen van Tara Brach te vinden op Youtube, en ook via Itunes zijn haar lessen gratis te beluisteren. Je kunt zelfs thematisch zoeken op verschillende gratis te beluisteren geleide meditaties op haar website. Wat vind jij van de boeddhistische leer? En kende je dit boek al? Ben benieuwd wat je ervan vindt. Reageren kan onderaan dit bericht.

 

Ja, ik wil maandelijks de nieuwsbrief ontvangen met aanbiedingen en extra tips.

 – Sanne Wurzer, life coach