Extra inzichten in de redenen van teleurstellingen, deel 2. 

Het eerste blog dat ik hierover schreef werd lang. ‘Jee, er is zoveel over te schrijven!’ dacht ik. En vervolgens vermanend: ‘Hee, hallo.. je bent hier geen boek aan het schrijven..’

Kill your darlings werd ‘split your darlings’; het werden 2 blogs. In dit blog 3 extra inzichten.

Verrassend inzicht in teleurstellingen #2

Ik herlas het prachtige boek De zeven spirituele wetten van succes (aanrader!). Daarin zegt de Indiase leraar, schrijver en spreker Deepak Chopra:

“Als u zich gefrustreerd of geërgerd voelt door een persoon of situatie… Vergeet dan niet dat u niet reageert op de persoon of de situatie, maar op úw gevoelens over die persoon of situatie. Het zijn úw gevoelens. En die gevoelens zijn niet de schuld van iemand anders. Als u dit helemaal erkent en begrijpt, bent u in staat verantwoordelijkheid te nemen voor hoe u zich voelt, en dit te veranderen.”  – Deepak Chopra

Best confronterend! Chopra nodigt ons uit om steeds verantwoordelijkheid te nemen voor onze gevoelens. En onze reacties zelf, bewust, te kiezen, wetend dat de reactie bepalend is voor het vervolg van het gesprek, voor de situatie. Ik vond het een mooie reminder, en het boek een aanrader voor allen met belangstelling voor persoonlijke ontwikkeling.

Denk je nu: ‘Daar heb ik geen tijd voor!’ houd dan dit blog in de gaten. Binnenkort hier handige tips voor mensen die te druk zijn om boeken te lezen, maar daar wel gek op zijn.

Verrassend inzicht in teleurstellingen #3

En hier nog zoiets raaks, waarvan vaak geen lampje op ons dashboard gaat branden… In een training die ik volg bij top-ondernemer Eelco de Boer werd ik herinnerd aan het volgende belangrijke punt bij teleurstellingen. Eelco:

“Bijna áltijd als iemand mij teleurstelt, gaat het niet goed met die persoon. Check dat bij hem of haar!” – Eelco de Boer

Het kan zijn dat iemand met wie je al heel lang een goede band hebt, je ineens tegenvalt. Dat je merkt dat zijn/haar gedrag verandert, op een manier die jou teleurstelt.

Ik vind het een goed idee van Eelco om dan te checken of er iets speelt bij die ander. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten:

  • Je kunt verantwoordelijkheid nemen voor het gevoel dat je erbij krijgt.
  • Hoe eerder je je gevoel helemaal aanvaardt, hoe eerder de teleurstelling als gevoel verdwijnt.
  • Je kunt (denk ik) aangeven dat je teleurgesteld bent, en jouw behoefte in het contact aangeven.
  • Aangeven wat voor jou op het specifieke punt belangrijk is in de relatie.
  • Je kunt ook vragen hoe de ander de actie/opmerking bedoeld heeft.
  • Vanwege onze eigen referentiekaders/waarheden en de verschillen daartussen, interpreteren we dingen van elkaar niet altijd juist.
  • Je kunt in datzelfde gesprek ook checken hoe het met die ander gaat.
  • En vragen wat voor hem/haar belangrijk is.
  • Zo kom je mogelijk samen naar een hoger niveau in de relatie, met eerlijkheid, inzicht en wederzijds begrip.

We zijn vaak zó geneigd te reageren op de automatische piloot. Geneigd om de teleurstellende actie (of in-actie) direct op onszelf te betrekken. “Nou, ik word gewoon compleet vergeten..lekker is dat!”

Verrassend inzicht in teleurstellingen #4

Deepak Chopra zegt in het reeds genoemde boek: ”De werkelijkheid is een interpretatie.”

Het is grappig hoe je, als je met een onderwerp bezig bent, ineens overal informatie erover aantreft. In het boek “De Sleutel tot zelf-bevrijding”, een klassieke encyclopedie over psychosomatiek, kwam ik er ook iets over tegen:

“Niemand kan waarheid bezitten, ik niet, jij niet. Maar we kunnen ons wel afstemmen op waarheidsfrequentie, leven en luisteren ‘naar waarheid’/ in eerlijkheid.” – Christiane Beerlandt

Beerlandt gelooft in een bron (waarheidsfrequentie zoals zij het noemt) waar je je op kunt afstemmen, om heldere antwoorden of inzichten te krijgen.

Zou ze hiermee refereren aan het goddelijke? Of zoals wetenschappers het vaak noemen: het veld van eindeloze mogelijkheden? De bron? Ik weet het niet zeker, maar zo interpreteer ik het.

Als ik haar goed begrijp, ligt er boven die talloze menselijke waarheden, een overkoepelende waarheid. Een waar we mee in contact kunnen komen. Zodat we de beste keuzes maken, en op de beste manier met elkaar omgaan.

Extra inzichten door innerlijke groei

Als ik net gemediteerd heb, yoga heb gedaan, iemand heb geholpen, of heel positieve gedachten heb, neem ik ‘wijzere’ besluiten.

Misschien zit je op zulke momenten dichter bij de waarheidsfrequentie waar Beerlandt aan refereert. In elk geval brengen de genoemde zaken je tot een hogere frequentie. Met positieve gevolgen van dien.

Alles wat we doen aan onze innerlijke groei helpt om steeds liefdevoller en bewuster te leven. Zo worden we voor zaken als bevestiging/zelfvertrouwen minder afhankelijk van anderen. Dat zorgt er weer voor dat we minder snel/diep teleurgesteld raken.

Tot zover de (2) blogs over het onderwerp teleurstellingen. Als je wilt reageren op de blogs; je bent van harte welkom om hieronder iets te delen.

Ja, ik wil maandelijks de nieuwsbrief ontvangen met aanbiedingen en extra tips.

 – Sanne Wurzer, life coach