Voor iedereen die coaching krijgt: 15 slimme coachingtips om meer uit je coachtraject te halen én sneller je doel te bereiken. 

Coachingtips

Onderstaande coachingtips helpen je bij:

 • Meer uit je coachingtraject halen
 • Sneller je coachdoel bereiken
 • Kosten besparen (je hebt mogelijk minder coachingsessies of minder lange sessies nodig)
 • Tijd en moeite te besparen

1. Voorbereiding van coachtraject

 • Krijg je voor het eerst coaching? Of ga je voor het eerst naar een voor jou nieuwe coach? Maak dan gebruik van het (vaak gratis) intakegesprek. Daarin kun je kijken of je een klik hebt met de coach, en of je er vertrouwen in hebt dat hij/zij je kan helpen je doel te bereiken. Zo voorkom je mogelijk verloren tijd en geld. Ook kun je al je vragen over coaching stellen en je doel bespreken. De vragen kun je van te voren al opschrijven.
 • Wil je weten hoe je aan een goede coach komt? Een coach die bij jou past, en je kan helpen met jouw doel? Lees hier mijn 20 tips voor het vinden van een goede coach.
 •  Denk van te voren na over wat je wilt bereiken met coaching. Hoe duidelijker je dit op je vizier hebt, hoe meer tijd er in de sessies beschikbaar is voor het behalen van je doel. Of:  hoe minder sessies er nodig zijn.
 • Je doel kun je het beste al in het intakegesprek bespreken. Vaak wordt het al pratende nog duidelijker en baken je het samen met de coach meer af; het wordt een ‘smart’ doelstelling. Specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden.
 • Bedenk van te voren wat je van jouw coach verwacht als je met hem/haar gaat samenwerken. Wat is belangrijk voor jou? Wat zou je van de coach willen? Wat kan hij/zij het beste voor je betekenen denk je? Door dit te communiceren kan de coach de werkwijze zoveel mogelijk laten aansluiten op jouw wensen.

2. Voorbereiding bij iedere coachsessie

 • Bedenk voor iedere sessie wat je er graag mee wilt bereiken. Deel dit met je coach, van te voren (bijvoorbeeld per mail) of bij aanvang van het gesprek. ‘Mijn sessie van vandaag zou geslaagd zijn als…’ of: ‘Vandaag wil ik graag meer inzicht creëren in..’ om een paar opties te noemen. Die subdoelen (doelen per coachsessie) horen idealiter bij je hoofddoel.
 • Als je wilt kun je af en toe een uitzondering maken: als er bijvoorbeeld iets is gebeurd waar je erg mee zit, of waar je inzicht over wilt verkrijgen. Geef dan aan bij je coach dat je liever je sessie besteedt aan die actuele situatie. Vaak is dit geen probleem.

3. Tijdens de coachingsessies

 • Neem pen en papier mee naar de coachsessies, of een tablet. Maak aantekeningen van inzichten, actiepunten voor jezelf, reminders etc.
 • Probeer daarentegen niet álles op te schrijven wat je interessant vindt, dan mis je juist veel, en kom je samen niet tot een echt gesprek. Kernwoorden opschrijven kan wel.
 • Sommige coaches vatten het gesprek ook schriftelijk samen voor hun coachees. Maar de ervaring leert dat het effectiever is als de coachee zélf wat aantekeningen maakt.
 • Als je het graag terugluistert, kun je met goedkeuren van de coach het gesprek ook opnemen. Veel smartphones bevatten tegenwoordig een audio-recorder.
 • Als er iets is waar je mee zit aangaande de samenwerking tussen jou en je coach; zeg dit dan vooral. De meeste coaches staan hiervoor open (de goede in elk geval wel) en zien er groot belang in om jou zo goed mogelijk van dienst te zijn. Open zijn over wat voor jou wel en niet werkt draagt daar zeer aan bij.

4. Na de coaching

 • Vat (liefst zo snel mogelijk) na afloop de sessie op papier je sessie samen, noteer de belangrijkste punten/inzichten die je eruit meeneemt en ook jouw eigen acties. Eventuele kernwoorden die je tijdens de sessie hebt opgeschreven kunnen je helpen het verhaal snel en gemakkelijk samen te vatten en op papier te zetten.
 • Voer die actiepunten die jij en je coach samen bedacht hebben vooral uit; ze vormen een belangrijk onderdeel van je coachtraject. In het gesprek komen vaak de inzichten en bedenk je de stappen die je gaat zetten. Maar door dat echt te gaan doen, ervaar je pas echt effect: je ziet wat het voor je doet. Maak eventueel ander huiswerk dat je meekrijgt ook. Kijk daarbij samen met de coach naar voor jou haalbare deadlines.
 • Kijk af en toe naar de cijferschaal die je eventueel samen met de coach hebt opgesteld. Die cijferschaal laat met rapportcijfers zien waar je vindt dat je aan het begin van je traject staat aangaande je leerdoel, en waar je graag zou willen uitkomen. Dat laatste cijfer staat voor: ‘Wanneer zou ik tevreden zijn m.b.t. het bereiken mijn doel?’ wetend dat perfectie een illusie is. Het werkt vaak motiverend te zien waar je na een of meer sessies staat op de schaal. Het is ook waardevol om zelf na te gaan wat er precies is veranderd sinds het cijfer is gestegen. Wat ben je anders gaan doen? Wat heb je geleerd? Wat gaat nu makkelijker?

Hopelijk heb je iets aan deze coachingtips! Heb je nog vragen over coaching, dan kun je me altijd een berichtje sturen.

Ja, ik wil maandelijks de nieuwsbrief ontvangen met aanbiedingen en extra tips.

 – Sanne Wurzer, life coach