Vraag jij je wel eens af of je een levensdoel hebt? Of je het leven leidt dat echt bij je past? Werk doet dat voldoende vervulling geeft? Misschien helpen deze vragen je een eindje verder.
Vraag 1: Welke dromen had je als kind over je toekomst?
Kun je je dit nog herinneren? Wat wilde jij graag worden als kind? Wat deed je graag? Wat speelde je? Welke dromen had je? Wat voor type was je als kind? Waar had je het graag en vaak over? Kijk of je die dingen uit je jeugd terug naar boven kunt halen. Misschien weten je ouders, broers of zussen hier ook nog iets over te vertellen. En soms kun je wat wijzer worden door het bekijken van oude fotoboeken, school- of teken-schriftjes, agenda’s of dagboeken.
Het is niet zo dat iedereen per se het werk gaat doen wat hij of zij als kind van plan was (zo ben ik geen prinses ben geworden, al wilde ik dat ooit wel, haha), maar vaak zijn er toch interessante gegevens uit je jeugdige leven te halen, die wel degelijk iets zeggen over wat jou vervulling geeft. Als jong kind word je namelijk totaal niet belemmerd door beperkende gedachten als: ‘Maar dat kan helemaal niet in het echt’, of: ‘Daar is geen droog brood in te verdienen.’ Dit soort beperkende stemmen komen later pas.
Het mooie is dat toen de natuur (in jou) helemaal haar gang kon gaan, het leven en je talenten en wensen zich op natuurlijke wijze en eigen tempo aan je ontvouwden. Daarom is het dus toch zinvol en interessant om terug te kijken. Aspecten die ik terug kan vinden uit mijn jeugd die voor mijn leven anno nu nog steeds essentieel zijn en meehelpen aan het leiden van een zeer vervullend leven zijn: vrijheid, avontuur, schrijven, creativiteit, anderen helpen (mensen/dieren), reizen, onafhankelijkheid, lezen, zelfgekozen materie leren.
Vraag 2: Wat zou je doen met je tijd als geld, opleiding en omstandigheden geen rol speelden?
De bekende vraag die de Britse filosoof Alan Watts zijn studenten stelde. Hij vermoedde dat mensen zich veel te veel laten leiden door geld, als het gaat om het vinden van werk. En als je daarop focust, dan ben je altijd bezig met geld verdienen om de rekeningen te kunnen betalen. In plaats van bezig zijn met wat je écht leuk vindt, daar op een natuurlijke manier steeds beter in worden, en vervolgens geld verdienen dat je nodig hebt met dat wat je het allerliefste doet. Dat wat je het allerbeste past.
Ik denk zelf dat er meer belemmerende stemmetjes in onze hoofden rondspoken dan alleen die (wel zeer op de voorgrond aanwezige) stem over geld en rekeningen en hypotheken. Heb jij diep in je hart een droom? Lukt het je om even aan die droom te denken? En kijk dan wat er bij je opkomt aan belemmerende gedachten. Een paar voorbeelden die vaak voorkomen: ‘Ja, maar dat kan helemaal niet als je jonge kinderen hebt.’ Of: ‘Daar heb ik geen opleiding voor en dat zou me jaren kosten.’
Met die breinen van ons, kunnen we werkelijk álles bedenken. Alles. Alles om onszelf tegen te houden dat leven te leiden waar we heimelijk van dromen. Maar durf je het aan, al is het maar voor het experiment, om eens écht na te denken over wat je met je tijd zou doen als niets je zou stoppen? Geld, leefsituatie, gezinssamenstelling, ervaring, opleidingen, leeftijd, fysieke gesteldheid etc. Wat zou je doen? Hierbij nog het inspirerende filmpje waarin Alan de bekende vraag aan zijn studenten stelt.
Vraag 3: Hoe zou jij als oude, grijze dakduif, terug willen kijken op je leven?
Stel dat je heel oud was, misschien in de negentig, en je zou terugkijken op het leven dat achter je ligt. Welke dingen zouden dan belangrijk voor je zijn? Op wat voor soort mens zou je willen terugkijken? En op wat voor leven? Wat voor dingen zou je tenminste willen hebben gedaan? Zou je iets hebben willen bereikt? Iets hebben willen delen met de wereld? Iets achter hebben gelaten of hebben betekend? Welke rol spelen anderen in dat leven? Wat vind je belangrijk om terug te zien in je werk, je relaties, je gezondheid, je levenswandel?
Soms helpt het om de tijd even ‘snel vooruit’ te spoelen, naar een denkbeeldige andere levensfase. Het zal je misschien verrassen hoeveel inzichten die oude versie van jou je kan geven over de koers die het beste bij je past. Ik hoop dat het voor jou ook zo werkt.
Vraag 4: Hoe zou jij het liefste willen bijdragen aan deze wereld?
Een grote vraag. Die gaat over talenten en een instelling van ‘dienen’. Dit is een vraag die mensen zich vaak stellen zodra ze het stadium van ambitie, doelen bereiken, bezit vergaren, succesvol zijn, een naam en reputatie opbouwen hebben bereikt en achter zich hebben gelaten. Als ze hebben gemerkt: die topbaan, dijk van een salaris, kast van een huis, en mega-positie bracht me niet wat ik ervan had verwacht: ware vervulling. De vraag rijst: ‘Is dit alles?’ Een moment waarop een mooie omslag richting meer diepgang en vervulling kan komen, zoals Wayne Dyer dat noemt: een ‘shift.’
Vervulling komt vaak als je je talenten gaat benutten. Als je de dingen gaat doen in je leven die jíj belangrijk vindt, en die helemaal bij jou passen. Misschien ken je je eigen talenten al? Mogelijk ook zijn ze nog wat verstopt, en kost het nog tijd om ze te leren kennen en te gaan benutten. Maar als je iets voor deze wereld zou kunnen betekenen? Wat zou je dan het liefste geven om de wereld nóg een beetje mooier te maken? Dat hoeft niet op enorme schaal te zijn, maar natuurlijk mag het wel. Hoe zou je het beste en het liefste bijdragen?
Je levensdoel in beeld
Zelf vond ik deze vragen heel mooi en waardevol; ze hielpen me mee om te ontdekken wat mijn ‘dharma’ was. Het boeddhistische woord voor levensdoel. Veel stromingen gaan ervan uit dat ieder mens een eigen, unieke taak heeft te vervullen op de aarde. Ik hoop dat deze vragen je op weg helpen om te kijken wat in jouw leven nog meer vervulling kan geven.
Heb jij dat idee ook? Dat jouw talenten deze wereld tot een nog mooiere plek kunnen maken? Al is het op nog zo een kleine schaal? Soms denk ik wel: ‘Dit is zoiets kleins…’ en dan onderschat ik het. Want alles in dit leven is met elkaar verbonden. Alles wat er gebeurt heeft daardoor effect op alles wat is. Weet je nog dat verhaal van de vlinder die zijn vleugels uitslaat in Brazilië, waardoor het ergens anders in de wereld begint te waaien? Zo’n ogenschijnlijk kleine beweging, met zo’n verstrekkend gevolg.
Ik hoop dat jij er ook achter mag komen wat jouw leven vervult, of dat je het misschien al weet. Of misschien denk je er wel heel anders over. Hoe dan ook ben ik benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp. Als je hem hieronder wilt delen, graag. Dank vast!
Ja, ik wil maandelijks de nieuwsbrief ontvangen met aanbiedingen en extra tips.
14 juni 2016 op 15:53
Het belangrijkste van een levensdoel is je dag te nemen zoals hij voorkomt. Een doel op voorhand gaan richten kan ook voor teleurstelling wekken. Je leven bekijken heeft zijn voordelen om nog dingen anders aan te pakken, alleen moet je dan ook het verleden los kunnen laten en niet meenemen.
Mooie opsomming.
Aum Shanthi
14 juni 2016 op 17:38
Hele mooie vragen! Leven in het nu is heel belangrijk, maar dat hoeft je er niet van te weerhouden om dit soort vragen eens voor jezelf te beantwoorden. Een beetje weer de puntjes op de i zetten. Ik ga ermee aan de gang. Lijkt me erg fijn om te doen.
12 juni 2017 op 17:42
Dank je wel voor je toevoeging Marion!
29 september 2016 op 11:23
Deze vind ik mooi. Vooral omdat Sanne iemand is, die eigenlijk je eigen verborgen talenten, krachten en zelfvertrouwen aanraakt. En ze laat je jezelf ontdekken in dit proces. Je hoeft je niet af te vragen wat je doel is, je doel is uiteindelijk misschien ook minder belangrijk dan de weg er naar toe. De ervaringen onderweg bepalen later of je je levensdoel hebt ervaren.
29 september 2016 op 12:24
Dank voor je reactie Jeanet! Wat gaaf om te horen 🙂