Vanwege het grote succes van de 5 tips voor het vergroten van de kwaliteit van je dag, hierbij 5 nieuwe (extra) tips, die de kwaliteit van je leven vergroten. 

1. Accepteer het hier en nu

Soms voelt onze huidige situatie niet prettig. We willen naar iets fijners toe groeien. Ironisch genoeg is het dan essentieel om de huidige situatie eerst helemaal te accepteren zoals die is. Inclusief gevoelens en gedachten die daarbij opkomen. ‘Wees een gastheer of -vrouw en verwelkom al je gevoelens,’ zegt de Indase mysticus Osho. Dat is een goede en effectieve manier om met gevoelens om te gaan.

Onder andere door hoe we hier in het Westen geconditioneerd zijn (cultureel en maatschappelijk) hebben veel van ons de neiging om van ‘vervelende’ emoties weg te lopen, of er tegen te vechten. Dat weglopen betekent meestal afleiding zoeken, zodat het gevoel naar de achtergrond lijkt te verdwijnen. Het vechten ertegen doen we b.v. door te rationaliseren: ‘Het is helemaal niet nodig dat ik dit voel.’ Of: ‘Deze reactie is wat overdreven, ik moet me niet steeds zo aanstellen.’ In dit blog kun je meer lezen over hoe je op een constructieve manier met je gevoelens om kunt gaan.

Laat alle verzet los 

Elk verzet tegen je gevoelens, gedachten of de status quo van je leven versterkt hen. Dit merkte ik zelf bijvoorbeeld toen ik werk deed dat weinig bij me paste. In plaats van het te accepteren voor de time being, verzette ik me er elke dag harder tegen. Ik werd ook steeds een beetje negatiever. Dat had een averechts effect! Maar je kunt je ook (bewust of onbewust) verzetten tegen gedachten, gevoelens en andere dingen. Ben je het vechten al moe? Las dan een ‘wapenstilstand’ in en laat los. Ontspan je in het hier en nu, hoe dat ook is. Vanuit acceptatie en ontspanning kunnen dingen op een natuurlijke manier blijven ontwikkelen.

2. Relativeren

Weet dat iedere situatie een tijdelijke is, afhankelijk van je focus. Ik vind dat zelf een heel fijne gedachte. Heb je eenmaal vrede met je situatie en zie je er misschien zelfs de positieve kanten van in? Dan heb je de eerste stap richting het waarmaken van je nieuwe wensen gezet.

3. Focus op waar je naartoe wilt

Zodra je vrede hebt met je status quo en beseft dat alles tijdelijk is, voel je een bepaalde harmonie. Zelfs als je je situatie niet ideaal vindt. Alleen dan kun je effectief focussen op waar je naartoe wilt. Ideeën en inspiratie komen moeiteloos bij je op – alsof ze je zomaar invallen.

Daarom is het zo belangrijk om eerst vrede te leren hebben met hoe het nu is en je niet langer te verzetten. Pas dan kun je verder. Je bent tevreden met het hier en nu en eager over wat er nog komen zal. Je kunt dus heel blij en tevreden zijn met je huidige huis, maar tegelijkertijd ook helemaal enthousiast worden over een ander huis, dat weer andere voordelen heeft. Dit is de brug die je zocht voor het hebben van succes.

Stel je focus bij waar nodig

Zeg vanuit dat goede gevoel tegen jezelf: ‘Ik focus niet langer op wat er niet is of op wat er nu is of wat er was, maar op wat ik wél wil.’ Waar je op focust daar ga je naartoe. Bijvoorbeeld: ‘Mijn geliefde is er nog steeds niet,’ is een negatieve focus – die je status quo verlengt. ‘Ik heb al heel veel leuke dingen in mijn leven, dat waardeer ik enorm. Het zou heerlijk zijn om die met een bijzonder persoon te delen, als de tijd er rijp voor is,‘ – positieve focus.

4. Herken je eigen overtuigingen

Hoe vaker je iets denkt, hoe meer je er in gaat geloven. Zo ontstaat op den duur een nieuwe overtuiging. Een overtuiging is dus slechts een gedachte die je tenminste een tijd achter elkaar bent blijven denken. Het kan ook zijn dat de overtuiging onbewust is, maar dat je alleen de gedachten erbij opmerkt. Als de overtuiging sterk genoeg is, wordt ze werkelijkheid. Ze komt in je leven. Voorbeeld: men deed een test met twee groepen proftennissers van gelijk niveau. De ene groep moest steeds flink oefenen voor een serie wedstrijden. De andere groep oefende niet; zij visualiseerden alleen voor iedere wedstrijd meerdere malen dat en hoe ze zouden winnen. De laatste groep won aanzienlijk meer wedstrijden dan de eerste groep.

Is een overtuiging eenmaal een realiteit in je leven, dan denk je: ‘Zie je wel?’ Waardoor je extra focust op die realiteit (‘Zo gaat het bij mij nou altijd, ik ben vast voor pech geboren’ etc.), en die langer blijft bestaan. Wil je je overtuiging doorbreken?

5. Leer positiever denken

Gedachten kun je gelukkig veranderen. Maak ze steeds wat positiever, zodat overtuigingen groeien in de richting van wat je wél wilt. Heb je eenmaal een positievere overtuiging, dan ontstaan in je leven positievere dingen. Daarop is het makkelijker positief focussen, wat weer nieuwe mooie dingen aantrekt.

6. Ontdek je eigen manifestatiekracht

Zo zie je dus dat je wel degelijk zelf richting kunt geven aan je leven. Niet iedereen gelooft hier in, wat denk jij? Oefening: Welke negatieve gedachte/overtuiging zou jij positiever willen maken? Kun je de gedachte nu al een klein beetje positiever maken? En morgen wellicht nog iets positiever? Wil je hier meer over leren? Misschien is dit filmpje over de wet van de aantrekkingskracht dan interessant. Een echte expert op dit vlak is Esther Hicks. Veel mensen associeren de WVA met de Secret, welke nogal op financiele rijkdom gericht was, maar er is zoveel meer dan dat. Dat is te vinden in het werk van Esther.

7. Doe rustig aan & wees vriendelijk voor jezelf

We hebben allemaal wel eens een mindere bui. Die horen er evengoed bij als de betere momenten. Geef jezelf ‘een break’ als het even niet zo lekker en makkelijk gaat. Wees dan extra lief voor jezelf. Leg de lat minder hoog. Doe rustig aan. Ga in bad, doe een dutje, zet fijne muziek aan, kijk naar je favoriete serie. Door er niet tegenin te gaan (bijvoorbeeld door te beredeneren waarom het onzin is dat je je zo voelt) of ervan te vluchten (dingen doen om het niet te voelen) respecteer je jezelf. Mild en vriendelijk zijn voor jezelf, leidt uiteindelijk tot een betere bui, waardoor je je focus weer makkelijker terugbrengt naar: ‘Dit is wat ik wil.’ Oefening: Op welke manier wil jij liever voor jezelf zijn? En ga je daar gehoor aan geven?

8. Tel je zegeningen en zie de kwaliteit van je leven

Waar ben je dankbaar voor in je leven? Wat maakt je blij? Door hier bewust en regelmatig bij stil te staan, krijg je een beter gevoel. Daardoor wordt het weer makkelijker om te ontspannen en te focussen op wat je wilt. Praat er over met mensen. Klaag je vaak over wat niet loopt, minder dat dan zoveel mogelijk. Ook naar anderen toe. Oefening: Benoem voor je in slaap valt wat er die dag goed ging: dingen waar je tevreden over bent. Dan slaap je tevreden in en word je ook zo wakker.

9. Ken jezelf 

Iedereen heeft valkuilen en blinde vlekken. Soms werken deze belemmerend voor je, en voelt de kwaliteit van je leven daardoor als geringer. Door jezelf beter te leren kennen, groei je en maak je betere keuzes. Je valkuilen zullen je steeds minder gaan belemmeren. Jezelf leren kennen kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door een dagboek bij te houden. Het zal je verbazen hoeveel je over jezelf ontdekt als je begint met schrijven en dit regelmatig doet. Misschien ontdek je overtuigingen die je wilt veranderen.

Je kunt ook boeken lezen over persoonlijke ontwikkeling, zie bijvoorbeeld de boeken op mijn websiteCoaching en meditatie helpen ook om jezelf beter te leren kennen. Oefening: Op welke manier zou jij jezelf het liefste beter willen leren kennen? Wat spreekt jou het meeste aan?

10. Wees vriendelijk voor anderen

‘By uplifting others, you rise too.’ Herken je dat? Anderen positief stimuleren kan op zoveel verschillende manieren: vriendelijk zijn, aandachtig luisteren naar iemands verhaal, gedag zeggen tegen vreemden, iets aardigs doen voor iemand, spullen die je niet meer nodig hebt weggeven, geld aan je favoriete goede doel doneren, koken voor iemand die dat even niet zelf kan doen, vrijwilligerswerk, etc. Doe jij wel eens dingen voor anderen? Ken je de 30-dagen challenge? Daarin doe je 30 dagen lang elke dag iets aardigs voor een ander en schrijft dit elke dag op. Benieuwd of je er blij van wordt; van het zien van de lijst en het doen van die verschillende dingetjes voor allerlei mensen.

Reageren op dit artikel & het delen via Social Media en e-mail kan onderaan deze pagina. Dank vast!

 – Sanne Wurzer, life coach