Een blog over een intakegesprek dat ik had met een vrouw die uitgeblust aankwam en bruisend van energie en ideeën vertrok.

Uit de coachpraktijk gegrepen

Onlangs had ik een intakegesprek met een dame die al lang werk deed waar ze stiekem niet echt blij van werd. Het werk was weliswaar niet vervelend, maar het gaf ook geen echte voldoening. Ze was er ooit ‘in gerold’ en had er toen dus niet doelbewust voor gekozen.

En nu wist ze: ‘Ik wil hier niet blijven zitten tot ik met tegenzin naar mijn werk ga. Dus ik ga eens kijken of coaching me hierbij kan helpen.’

Ze had er al heel veel over nagedacht, maar kwam er niet goed uit. ‘Ik zou niet weten wat ik dan wél zou willen doen, in plaats van dit werk..’ verzuchtte ze.

Denken in onmogelijkheden & in ‘moeilijk en lastig’

Ze antwoordde steeds met: ‘Ja dat vind ik heel lastig..’ En zag vooral de barrières die haar weerhielden om iets anders te gaan doen. Daarna stopte het.

Voorbeeld: ‘Ik heb gekeken, maar daar zijn geen vacatures.’ Of: ‘De studie die ik deed was in de richting van wat ik leuk vind. Maar ik deed de studie zó lang geleden..’

‘Nou én? Het is een voordeel dat je een opleiding in die richting hébt. Er zijn genoeg mensen die iets willen doen waar ze geen opleiding voor hebben. Daarop heb je al ‘n streepje voor.’ ‘Oh ja, zo had ik het nog nooit bekeken. Dan heb ik inderdaad een voordeel!’

Ze noemde ook een bedrijf dat ze als einddoel, als stip op de horizon zag. Iets waar ze uitéíndelijk, na jaren oefenen, wilde werken.

Leren denken in mogelijkheden en kansen

Waarom pas uiteindelijk? Waarom uitstellen als je weet dat een bepaald bedrijf je heel leuk lijkt? Dan is nu juist het moment. Misschien werk je anders ergens naar toe, kom je over tig jaar aanzetten bij dat droombedrijf en blijkt dat er geen biet aan is..

Welke mogelijkheden heb je wél als er op dit moment bij je droombedrijf geen vacatures zijn? Wat zou je nu al kunnen doen?

Ik deed daarmee een beroep op haar creativiteit.

Wat er gebeurt als je je mind set verandert

Toen ze de barrieres losliet, kwam die creativiteit veel sneller terug dan ze ooit had verwacht.

We keken samen anders naar de dingen, door een bril van mogelijkheden. En ontdekten legio mogelijkheden voor haar… Het begon weer te stromen, de ideeën kwamen op.

Er kwam zelfs een droomrichting in beeld. Iets wat écht past. Nogal gedetailleerd en gericht.

‘Ik had echt nooit kunnen denken dat ik zo snél iets van een ideale richting zou kunnen bedenken..’ zei ze.

Van uitgeblust naar energiek en bruisend

Je had deze mooie mevrouw moeten zíén, echt waar… Ik wilde dat ik haar gefilmd had, zodat ze zelf kon zien hoe ze straalde!

Waar ik haar eerst heel uitgeblust zag zijn.. Dat was helemaal weg!

De energie en het plezier dat er ineens vanaf spatte. Die drive en eagerness om voort te borduren op wat ze in ons gesprek allemaal ontdekt had.

Ze kon niet wáchten om te beginnen met de eerste actie, de eerste stap die we samen hadden bedacht. Dus ik heb haar – daarover grappend – snel gedag gezegd. Samen lachten we over hoe bijzonder dingen soms lopen.

Geen coaching meer nodig

Hoe makkelijk iets – dat eerst onmogelijk leek – ineens was geworden. Er zijn altijd mogelijkheden.

Ook zagen we weer: dat er altijd een eerste stapje is dat je kunt zetten in de richting. Om daarna een vervolgstap te bedenken. Klein en behapbaar, haalbaar.

‘Ik denk eerlijk gezegd dat je geen coach meer nodig hebt,’ zei ik. ‘Maar je bent altijd welkom als je ergens tegenaan loopt.’

‘Ik kom zéker bij je terug als ik niet verder kom hiermee. Ik vond het een ontzettend fijn gesprek, en had niet verwacht dat het meteen zó goed zou kunnen uitwerken.. dank je wel!’

En weg gingen we. Allebei met een brede, blije glimlach op ons gezicht.

Ja, ik wil maandelijks de nieuwsbrief ontvangen met aanbiedingen en extra tips.

 – Sanne Wurzer, life coach, Den Haag