Dit blog gaat over de bekendste hersenfrequenties en wat ze betekenen voor ons leven.
Hieronder beschrijf ik de vier meest voorkomende frequentiepatronen van de hersenen. En wat je ermee kunt! De hersenfrequenties zijn uitgedrukt in Herz, oftewel het aantal cycli per seconde.
1) Bèta hersengolven
Dit is de staat waarin de meesten van ons het grootste gedeelte van de dag/avond zijn. De frequentie van bètagolven liggen tussen de 15-35 Hz. In deze staat van het brein is ons denken actief tot zeer/hyper-actief. Als de frequentie hoger wordt, dan wordt het denken vaak aangevuurd door emoties. We vertonen in de bèta-staat vaak automatisch gedrag, in plaats van dat we bewuste, weloverwogen keuzes maken. En niet zelden ervaren we stress bij deze hoge frequenties.
De linkerhersenhelft is in bèta dominant in de grote hersenen, maar andere delen kunnen daarnaast ook actief zijn. De linkerhersenhelft is mannelijk. De linkerkant hangt samen met de ratio, denken, focus, doelgerichtheid, actie, ambitie, gedrevenheid. Het mannelijke principe is ‘projecterend.’ We oordelen en interpreteren, op basis van eerdere waarnemingen en conditioneringen.
We hoeven er zelden iets voor te doen om in deze staat te raken. In de drukke, hectische levens die we veelal leiden, zitten we vaak automatisch in bèta. De uitdaging is in het Westen denk ik om iets vaker en langer met onze grijze massa in de andere frequenties te zijn.
2) Alfa hersengolven
Als onze hersenen in de alfastaat zijn, is de frequentie een stukje lager. De bandbreedte ligt dan tussen 8-15 Hz. In deze staat denken we nog wel. Maar het denken is kalm, weloverwogen en meer gesteund op waarneming dan op opinies. In tegenstelling tot de bèta-staat. Er zit dus meer tijd tussen stimulus en respons in onze communicatie en gedrag.
Hier is de rechterhersenhelft dominant. Dit is de vrouwelijke kant. Deze is niet projecterend, maar ontvangend. We kunnen daardoor beter luisteren en waarnemen. We zijn beter in contact met ons lichaam en onze gevoelens.
Om hier te komen, dienen we geregeld te ontspannen. Stilte op te zoeken, te mediteren, wandelingen te maken of ademhalingsoefeningen te doen. Lees hier de tips voor meer ontspanning in je leven.
3) Thèta hersengolven
Schakelen we nog een tandje terug in hersenfrequentie, dan belanden we in de zogenaamde Thèta-staat. Deze heeft frequenties tussen 4-8 Hz. De hersenen zijn nu nog rustiger dan in alfa.
Beide hersenhelften (links en rechts) zijn hier in balans en synergetisch. In thèta is ons gedrag niet automatisch maar spontaan. De emotionele hersenen zijn nu stil en onder invloed van het hart. Het denken gaat naar de achtergrond en we functioneren hoofdzakelijk op basis van intuitie, direct weten, verbeelding en inspiratie.
Creativiteit en flow komen voor op deze frequentie. Als we dromen, hebben onze hersenen ook deze frequentie.
Om in thèta te komen, helpt het ook om regelmatig te mediteren, yoga te doen, de stilte in jezelf op te zoeken, en diepe ontspanning te vinden in het moment.
4) Delta hersengolven
De delta-staat ze staat, tussen 0,5 – 4 Hz, bereiken we na de rem-slaap. Als de slaap diep en droomloos wordt. Als je deze staat kunt bereiken terwijl je wakker bent, heb je een diepe staat van vrede en wijsheid.
Je hebt direct contact met wat genoemd wordt ‘de universele geest’. Het collectieve bewustzijn, waar alle wijsheid en kennis die ooit is vergaard, opgeslagen ligt. Het is de staat waarin verlichte meesters constant schijnen te zijn.
Mensen die in deze staat leren leven, worden bijna niet meer moe. Het lichaam regenereert zichzelf. Het geneest zoals in een diepe slaap. De hersenen scheiden daarbij HGH, ofwel het verjongingshormoon af. In het verbindende patroon tussen delta en theta bevindt zich de zone waarin genialiteit en originaliteit voortkomt.
Verder lezen over hersenfrequenties?
Wil je meer lezen over hersenfrequenties en hun invloed? Dan kan ik je onderstaand boek van harte aanbevelen. Het gaat over hoe je een relaxter, mooier, fijner leven creeert, dat meer voldoening geeft. De uitleg over hersenfrequenties is daar een onderdeel van.
Deze informatie heb ik o.a. gehaald uit dit boek “Minder moeten, meer flow” van schrijver en spreker Jan Bommerez. Meer info >>
Ja, ik wil maandelijks de nieuwsbrief ontvangen met aanbiedingen en extra tips.
Geef een reactie