‘Zit ik nog wel op de juiste plek?’ Dit is een vraag die veel mensen zich op enig moment in hun carrière stellen. Vroeger vond men het heel normaal om veertig jaar bij dezelfde werkgever te werken, en vaak ook in dezelfde baan. Tegenwoordig hoppen we vaker wel dan niet eens in de twee jaar van de ene naar de andere baan, en vaak ook van de ene naar de andere werkgever. 

Vragen om aan jezelf te stellen als je het even niet meer weet

Als de vraag ‘Zit ik nog wel op de juiste plek?’ bij je opkomt is het belangrijk hem te onderzoeken. Waar komt dit vandaan? Wat maakt dat je je dit afvraagt? Heb je dit gevoel al lang? Is er recentelijk iets  in je werk veranderd dat maakt dat je twijfelt? Zit je juist te lang op één plek en mis je momenteel uitdaging of afwisseling? Heb je gedoe met een collega of je manager en lijkt dit maar niet opgelost te kunnen worden? Verlang je misschien naar een tijdje helemaal niet werken en eindelijk eens die reis maken waar je al lang over droomt? Is er iets in de cultuur van het bedrijf dat je is gaan tegenstaan? Of is er nog iets anders dat maakt dat je voelt dat je niet op je plek zit? 

Soms is niet op je plek zitten tijdelijk en situationeel

Zomaar een aantal vragen die aangeven in welke hoeken het allemaal kan zitten. Wees zo eerlijk en volledig mogelijk naar jezelf als je probeert de vragen te beantwoorden. Het kan helpen erover te schrijven voor jezelf.

De achtergrond van de vraag ‘Zit ik nog wel op de juiste plek?’ kan zoals je ziet werkelijk van alles zijn dat. Sommige redenen zijn van tijdelijke (situationele) aard, en andere zijn juist blijvend. Zeker in dat laatste geval vraagt het om een oplossing. Ik ben namelijk zelf wel eens te lang op een plek blijven zitten die echt niet meer juist voor me was. Dat maakte mijn twijfel en onzekerheid alleen maar groter; ik werd er zelfs een beetje negatief en pessimistisch van over mijn werk toen dat voortduurde.

Blijf niet te lang op dezelfde plek zitten als het niet meer goed voelt

Het is dus zaak om de angel eruit te halen voordat de twijfel een structurele negatieve invloed krijgt op je situatie en ervaring. Soms kan het best lastig zijn om in je eentje precies te achterhalen waar het nou aan schort. Dan kan het enorm waardevol zijn om te praten met mensen uit je omgeving die je vertrouwt en die goed kunnen luisteren en de juiste vragen kunnen stellen. Doordat iedereen weer vragen stelt uit een eigen invalshoek krijg je een steeds breder perspectief op je situatie en mogelijkheden. Je kunt het natuurlijk eventueel ook combineren met coaching. In mijn coachpraktijken in Den Haag en Amsterdam komt het vraagstuk ‘Zit ik nog wel op de juiste plek?’ heel regelmatig voorbij. Ik vind het ontzettend leuk om samen met mensen te onderzoeken wat de vraag triggert en te kijken naar de beste oplossing ervan. 

Wat ontdek je in coaching over niet op de juiste plek zitten?

Soms is het een kwestie van dingen veranderen in de manier waarop je je werk doet of samenwerkt met anderen. Het kan ook met belemmerende overtuigingen te maken hebben, met een bore-out, met uitgeleerd zijn in je functie, met werk doen dat eigenlijk nooit bij je gepast heeft dat nu echt begint te wringen, met vermoeidheid of met een uitdagende privé-situatie die meer invloed heeft dan je misschien beseft. En er zijn nog meer redenen. Mocht je meer willen weten hoe coaching jou in je persoonlijke situatie eventueel verder kan helpen; stuur me dan gerust even een berichtje. Dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.