Internet-ondernemer, programmamaker en schrijfster Zarayda Groenhart vertelt openhartig over wat het thema ‘vrijgevigheid’ in haar leven betekent.

‘Iets delen met iemand, zonder dat je weet of het op een bepaalde manier ooit terugkomt. Dat is voor mij de betekenis van vrijgevigheid.’ Daarna is ze even stil. ‘Ik geloof eigenlijk dat er altijd wel iets terugkomt, maar hóé, dat weet je niet. Dat kan op heel verschillende manieren zijn, bijvoorbeeld via heel iemand anders. Of pas jaren later. Ik denk dat het belangrijk is dat er geen berekening zit in het geven. Dat je niet van te voren al bedenkt wat je ervoor terug gaat krijgen en dat dit de reden is dat je het überhaupt geeft.’

Belangeloos geven is best lastig

‘Het is trouwens best lastig om ‘puur’ te geven’, vervolgt ze. ‘Waardering krijgen is namelijk ook gewoon fijn. Het is leuk om bijzonder te worden gevonden. Vanwege deze gemakkelijke valkuil, blijf ik mezelf steeds observeren. Als ik merk dat ik echt iets terug verwacht voor wat ik geef, dan probeer ik mild voor mezelf te zijn. Ik kijk dan of ik terug kan komen bij mijn eerdere intentie. De intentie dat het mooi is als iemand anders blij wordt van wat jij geeft, of er misschien door verrast wordt.’

Authenticiteit als vorm van vrijgevigheid

Maar ‘delen’ gaat volgens Zarayda over meer dan alleen het fysiek weggeven van dingen. Zo probeert ze bijvoorbeeld ook te delen door echt te zijn. ‘Je krijgt bij de tv heel vaak tips van anderen dat het goed is om bijvoorbeeld stoer te doen of brutaal te zijn, omdat dit goed werkt op tv. Dat is best wel een zoektocht geweest voor mij. Neem bijvoorbeeld mijn deelname aan het programma Wie is de Mol? Ik was daarvoor gevraagd en wilde meedoen. Maar ik ben echt een held op sokken als het op fysieke dingen aankomt. Bungee-jumpen bijvoorbeeld, dat zou ik nooit doen, dóódeng! Een collega raadde het me daarom af: ‘Doe niet mee, want je durft bijna niks. Dan zien ze wat voor schijterd je bent en dan vinden ze je niet meer leuk.’

Kiezen om jezelf te laten zien zoals je echt bent

Hier heb ik twee dagen over nagedacht. Gelukkig besloot ik het toch te doen, omdat ik voor het avontuur wilde gaan. Het is zo grappig, want ik heb bijna alléén maar leuke reacties gehad. Mensen zeiden dingen als: ‘Wat leuk dat je dat allemaal niet durft, ik durf dat ook niet.’ Je kunt natuurlijk je hele leven proberen te voldoen aan het beeld dat je denkt da anderen van je hebben. Maar laat je liever zien zoals je bent. Het effect hiervan op anderen is dat ze contact met je willen en ook eerlijk tegen jou kunnen zijn. Het project ‘theWhyGirl’ had niet kunnen bestaan als ik niet eerst had besloten om eerlijk te zijn. En de vrouwen met wie ik in dit programma praat, benaderen me daardoor ook heel anders; alsof ze al jaren mijn vriendinnen zijn. Zo wil ik leven. Geen theater voor mij. Dat is zo vermoeiend.’

Zarayda’s eigen online platform 

Zarayda’s super succesvolle online platform is hét antwoord op de heersende Facebook cultuur, waarbinnen iedereen alleen maar etaleert hoe goed het gaat. Op theWhyGirl.com komen weliswaar succesvolle mensen aan het woord, maar er worden vooral vragen gesteld als: Hoe heb je dat bereikt? Wat was er voor nodig? Wat zijn je dromen en hoe kom je daar? Welke valkuilen kwam je tegen? Hoe heb je je daar een weg uit gebaand? Wat zou je nu anders doen? Zo kunnen anderen inspiratie en inzichten opdoen voor hun eigen leven.

Vrijgevigheid brengt je naar een hoger level

Op de site is ook het motto sharing is caring te lezen. ‘Kennis is macht’, denkt de presentatrice, dus moet je die kennis delen. Met de komst van internet is dat alleen maar makkelijker geworden en wordt het dus ook meer gedaan. ‘Met ‘theWhyGirl’ geven we mensen tools waarmee ze de verandering die zij willen kunnen realiseren. Op die manier verrijk je het leven van anderen met jouw kennis en ervaring.’

Word je van al dat delen zelf ook een beter mens? Zarayda denkt van wel. ‘Op het moment dat je geeft zonder er bijvoorbeeld een voetstuk voor terug te verwachten, word je een beter mens. Door hier mee bezig te zijn leer je ook meer over jezelf. Ik vind het belangrijk dat kennis gratis is en dat is een van de redenen waarom ‘theWhyGirl’ voor mij zo’n droomproject is. En omdat het allemaal gratis is, trekt het ook mensen aan die vooral uit passie willen meewerken. Er komt positieve energie vrij. Je persoonlijke frequentie gaat vervolgens omhoog en zo trek je weer betere dingen aan. Mensen die alles voor zichzelf willen houden, blijven op een lagere frequentie hangen.’

De grenzen & valkuilen bij vrijgevigheid

Volgens Zarayda kent vrijgevigheid grenzen, al is ze die bij zichzelf nog niet tegengekomen. ‘Om me heen zie ik wel vormen van ‘geven’ die heel ver gaan: nodeloze opoffering bijvoorbeeld. Dit heeft het uiterlijk van vrijgevigheid, maar er zit toch een behoefte achter. Bijvoorbeeld een vrouw die zegt dat ze alles voor haar man of kind heeft opgegeven. Dat is hypocriet gelul vanuit een martelaarspositie; het is niet echt geven. Het is iets wat iemand éígenlijk niet had willen doen, waar ze niet helemaal achter stond. De verborgen agenda komt naar boven als haar kinderen of man later niet aan haar verwachtingen voldoen, en ze gaat schermen met het feit dat ze alles voor hen heeft opgegeven. Je kunt alleen écht geven als je in je kracht staat.’

Maar bestaat het echt? Puur altruïstisch geven?

We pakken er allebei een online woordenboek bij, om te zien welke betekenissen van het woord er staan. ‘Er staat onbaatzuchtigheid bij mij’, zeg ik. Zarayda gaat daarop door: ‘Ik denk inderdaad dat dit bestaat. Vooral in de spirituele wereld zijn mensen daarmee bezig. Maar ongeveer zeventig procent van die mensen heeft stiekem toch een agenda volgens mij. Ze willen op een voetstukje staan. Bijzonder gevonden worden omdat ze geven. Gevers moeten zichzelf constant de vraag stellen: ”Waarom doe ik dit? Wat is nu mijn intentie? Wil ik vooral dat mensen me waarderen, of is het puur en eerlijk?”

Ik check bij mezelf ‘of het klopt’

Dit heb ik ook met ‘theWhyGirl’. Het doel van het project is ‘inspireren’ en dat moet blijven kloppen. Ik stel mezelf daarom regelmatig de vraag: ”Waarom doe ik dit? Klopt mijn toon?” Ik test mezelf verder door te checken of ik zelf ter inspiratie voor mijn eigen leven ook op de site ga kijken. Als dat niet zo is, dan klopt er iets niet meer; dan heb ik toch een vorm van censuur toegepast. Ik test mezelf ook door te kijken of ik gelijkwaardige gesprekken voer wanneer ik mensen interview. Veel mensen die werkzaam zijn in de verschillende vormen van journalistiek vinden dat de interviewer altijd degene moet zijn die stuurt en overmacht heeft in een gesprek. Maar dat geldt niet voor alle soorten gesprekken. Bij ‘theWhyGirl’ gaat het vooral om de gelijkwaardigheid van een gesprek. Dat observeer ik bij mezelf, ook daardoor blijft het namelijk eerlijk.’

Gul zijn in tijden van crisis

Het lijkt mij een lastige opgave, zo open en vrijgevig te zijn, zeker in een tijd van crisis. Maar als ik dat zeg, wordt Zarayda alleen maar enthousiaster: ‘Het past JUIST in deze tijd. We zitten nu in een crisis die is ontstáán door hebzucht. Als dat de oorzaak is van economische en emotionele malaise, dan is vrijgevigheid het medicijn. Pas de laatste tijd begin ik in te zien dat de ‘act of giving’ een verrijking is. Via mijn ouders kreeg ik altijd al wel te horen dat het goed is om te geven, maar toen klonk het als een opdracht. En je was geen goed mens als je niet gaf. Nu met ‘theWhyGirl’ snap ik pas dat vrijgevigheid alle betrokkenen verrijkt. Hierdoor creëer je per ongeluk een nieuwe wereld en dat is zo leuk!’

Hoe ik Zarayda leerde kennen & waarom ik haar volg

In 2009 leeAfbeelding het waarommeisje zarayda groenhart boek coachingmetsanne.com interview over vrijgevigheidrde ik Zarayda persoonlijk kennen tijdens de opnames van een documentaire waar we allebei aan meewerkten. Sindsdien is ze een van mijn favoriete inspirators. Waarom? Omdat ze zo zichzelf is. Heerlijk. Ik houd ervan. Het is ook een van de meest invloedrijke dingen die ik van haar leerde; het belang van authenticiteit; jezelf laten zien, ook in je werk. ‘Kom achter je bedrijf vandáán!’ roept ze altijd. Onlangs heb ik een training bij Zarayda gevolgd. Maar ze doet nog meer. Ondernemers begeleiden bijvoorbeeld. En schrijven! Haar boek/e-book Het waarom meisje is een zeer openhartig en waar gebeurd verhaal over haar zelfonderzoek nadat ze in aanraking kwam met seksueel geweld. Absoluut een aanrader om te lezen. Niet omdat het een leuk onderwerp is. Wel omdat het inspirerend is te lezen hoe Zarayda ermee omging, wat ze leerde en hoe openhartig ze alles durfde op te schrijven.

Reageren op dit interview over vrijgevigheid & het verder delen via Social Media en e-mail kan onderaan deze pagina. Dank vast!

Ja, ik wil maandelijks de nieuwsbrief ontvangen met aanbiedingen en extra tips.

 – Sanne Wurzer, life coach